Ίων

Θέατρο Της Εβδομάδας | 29.01 - 04.02

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου αρκετές νέες παραστάσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα εκείνα τα έργα που ρίχνουν αυλαία.
Διαβάστηκε φορες
Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου αρκετές νέες παραστάσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις αθηναϊκές σκηνές, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα εκείνα τα έργα που ρίχνουν αυλαία.

Ας ρίξουμε αναλυτικά μια ματιά στις παραστάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα:

Γκυγιώμ, γλυκιά μου @ Θέατρο Αλκμήνη

Γκυγιώμ

Από 29 Ιανουαρίου, στο θέατρο Αλκμήνη, θα παρουσιάζεται το έργο του Γκυγιώμ Γκαλλιέν «Γκυγιώμ, γλυκιά μου», σε μετάφραση Δήμητρας Κονδυλάκη. 

Το έργο του Γάλλου ηθοποιού και συγγραφέα αναφέρεται στην ιστορία ενός αγοριού που του αποδόθηκε μια σεξουαλική ταυτότητα προτού καν το ίδιο προλάβει να την ανακαλύψει. Είναι μία εσωτερική αναδρομή με πολλά βιωματικά στοιχεία, όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό, η συγκίνηση με την μίμηση, η ανάμνηση με την παρωδία. Ο Γκυγιώμ είναι ένας ηθοποιός που γράφει ένα μονόλογο με πολλούς ρόλους, τον εαυτό του, την μητέρα του, την γιαγιά του, έναν ψυχίατρο, έναν άραβα σκηνοθέτη και όλους εκείνους που καθόρησαν την πορεία του. 
Μία αναζήτηση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού μέσα σε ένα πέλαγος προκαταλήψεων, στερεοτύπων, ταμπού, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μάνας. 

Παίζει ο Περικλής Λιανός.

Πρεμιέρα: 29 Ιανουαρίου.

*******

Σου φυλάξαμε μια θέση @ Θέατρο Νέου Κόσμου

Σου φυλάξαμε μια θέση
Μια περφόρμανς που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό. Σαν μια κατάσταση στην οποία μπαίνεις όταν οι λέξεις δεν αρκούν. Γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τού αισθήματος, όταν αυτό υπερχειλίζει και χρειάζεται ένα άλλο σύμπαν να το αγκαλιάσει. Εκεί έρχεται και η μουσική και δημιουργείται μια καινούργια πραγματικότητα, που σε αποδεσμεύει από τη σύμβαση της ζωής και γίνεσαι ελεύθερος, εξομολογείσαι τα πάθη σου, τη χαρά σου, τον έρωτά σου...

Κι όταν τελειώσεις, σου έχει αποκαλυφθεί ένας καινούργιος εαυτός. Ένας «άλλος», που έχει συναντηθεί με το βαθύ εγώ, με τις κρυμμένες αλήθειες. Είναι η ίδια η λειτουργία του θεάτρου.

Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Κοκκίδου.

Πρεμιέρα: 29 Ιανουαρίου.

*******

Ιόν @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ιον
Τι είναι το Ιόν; Όχι, δεν είναι μάθημα Φυσικής, αλλά μια παράσταση σύγχρονου χορού από τον Χρήστο Παπαδόπουλου που βασίζεται σε μια μεταφορά: αν τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή σύνολα ατόμων, που μετακινούνται όλα μαζί προς μια κατεύθυνση, τότε αυτή η εικόνα ίσως αποτυπώνει και τους ανθρώπους όπως κινούνται και επηρεάζουν όλοι όλους.

Κι ενώ ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, εσύ μπορείς να τον γνωρίσεις και να μπεις στο μινιμαλιστικό, ποιητικό και ανθρώπινο σύμπαν που δημιουργεί, χορογραφώντας τη μυστική σχέση που κάνει τους ανθρώπους να επικοινωνούν, ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε.

Χορεύουν: Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Μαρία Μπρέγιαννη, Χαρά Κότσαλη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Νάντη Γώγουλου, Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξης Τσιάμογλου.

Πρεμιέρα: 2 Φεβρουαρίου.

*******

O Tσέχωφ Βωβός; @ Από Μηχανής Θέατρο

Τσέχωφ
Τι κακό μπορεί να σου τύχει αν είσαι η χήρα του Τσέχωφ και ταξιδεύεις στην Αμερική για να γίνεις σταρ του σινεμά; Πρώτον, μέχρι να φτάσεις, η Αμερική να έχει χρεοκοπήσει. Δεύτερον, να σε πλευρίσουν για να σου πάρουν τα λεφτά. Τρίτον, να καταλήξεις να κάνεις ταινία με δυο ξεπεσμένους ηθοποιούς και έναν μουσικό γκάνγκστερ. Και το χειρότερο να ανακαλύψεις ότι πρέπει να παίξεις τον Τσέχωφ βωβό. 
Τον Τσέχωφ βωβό; Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει τη νέα σκηνοθετική δουλειά της Εsther Andre Gonzalez στο έργο του Ηλία Μαρούτση, «O Tσέχωφ Βωβός;». Πρόκειται για ένα πείραμα όπου τα διασημότερα έργα του Τσέχωφ παντρεύονται με τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου. Μια κωμωδία για την παράλογη εποχή που ζούμε και την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί, ιδίως σε περιόδους κρίσης. 

Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Μίλτος Σαμαράς, Κώστας Χατζηδημητρίου και ο μουσικός Κώστας Κακούρης.

Πρεμιέρα: 3 Φεβρουαρίου.

*******

Cabaret @ Θέατρο Παλλάς

Cabaret
Βερολίνο, 1930. Στη σκιά του ναζισμού ένα υπόγειο Καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Όλα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, συνδεδεμένη με την ιστορία της εποχής. Στο κέντρο της πλοκής, η ιστορία της νεαρής performer Σάλι Μπόουλς, που εμπλέκεται συναισθηματικά μ’ έναν Αμερικανό συγγραφέα, τον Κλίφορντ Μπράντσο. Σε παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός ζευγαριού, της Φροιλάιν Σνάιντερ με τον Χερ Σουλτζ. Πάνω σε όλους αυτούς και στην ιστορία της εποχής  που σηματοδοτεί την παρακμή της Δημοκρατίας στη Βαϊμάρη πέφτει η σχολιαστική ματιά του Κομπέρ, ενός πληθωρικού παρουσιαστή με σαρδόνιο χιούμορ.

Πρωταγωνιστούν: Τάκης Ζαχαράτος, Τάμτα, Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευθύμης Ζησάκης, Δήμητρα Λημνιού.
Μαζί τους οι, Γιάννης Αθητάκης, Δημήτρης Γαλάνης, Έλενα Μεντζέλου, Ελευθερία Παρασκευά και 13 ακόμα ηθοποιοί.

Πρεμιέρα: 3 Φεβρουαρίου.

*******

Πρεμιέρα έχουν ακόμα οι παραστάσεις:

Ελλαδογραφία @ Θέατρο Αλκμήνη από 29/01
Η ζωή είναι όνειρο @ Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από 29/01
Δύο φωνές, ένας θρύλος, Άννα και Μαρία Καλουτά  Θέατρο Αλκμήνη από 29/01

Γρανάδα @ Από Μηχανής Θέατρο από 31/01
Το Σπήλαιο @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν από 31/01

Είμαι θάλασσα χρονών, ένα άσμα για το χάσμα γενεών @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από 2/02
Σοφία σε θυμάμαι @ Πολυχώρος Αθήναις από 2/02

Η αλήθεια μού κάνει κακό @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από 4/02

******

Τελευταίες παραστάσεις για τα έργα:

Ίων @ Θέατρο Άλφα Ιδέα εώς 29/01

Eίναι εντάξει @ Μπιπ εώς 30/01
Κακά θηλυκά, κι Ανάποδα, οι Γυναίκες @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εώς 30/01
Ωκεανός @ Θέατρο Νέου Κόσμου εώς 30/01
Splinters @ Αργώ εώς 30/01
Προς Ελευσίνα @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν εώς 30/01 (διαβάστε την κριτική μας εδώ)

Comedy R-Evolution @ Χυτήριο εώς 31/01


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα