«Συνομιλώντας» με τον Daniel Day-Lewis στην Αθήνα

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε για την πρώτη προβολή της ταινίας του «Αόρατη Κλωστή» στην Ελλάδα και τη στήριξη της δράσης της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».
Διαβάστηκε φορες
Χθες νωρίς το μεσημέρι μία από τις αίθουσες εκδηλώσεων του ξενοδοχείου King George φιλοξένησε τον Daniel Day-Lewis και μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα. Μαζί του ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και η Δάφνη Οικονόμου, διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».

Η συνέντευξη τύπου έγινε με αφορμή την πρώτη προβολή της ταινίας του μεγάλου πρωταγωνιστή, «Αόρατη Κλωστή» ("Phantom Thread") στην Ελλάδα. Σημαντικότερος λόγος όμως αποτέλεσε η φιλανθρωπική προβολή της ταινίας που έγινε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για την Πόρτα Ανοιχτή. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη προβολή ήταν sold out.Η υπόθεση της ταινίας είναι η ακόλουθη:

«Με φόντο τη λαμπερή πλευρά του μεταπολεμικού Λονδίνου των ’50s, ο διάσημος μόδιστρος Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λιούις) και η αδελφή του, Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ), βρίσκονται στο επίκεντρο της βρετανικής μόδας, ντύνοντας μέλη της βασιλικής οικογένειας, κινηματογραφικούς σταρ, κληρονόμους, ενζενί και αριστοκράτες με το χαρακτηριστικό στυλ του Οίκου των Γούντκοκ. Οι γυναίκες πάνε και έρχονται στη ζωή του Γούντκοκ, εξασφαλίζοντας στον αμετανόητο εργένη, έμπνευση και συντροφιά, μέχρι που συναντά μια νεαρή, δυναμική γυναίκα, την Αλμα (Βίκι Κριπς), η οποία σύντομα γίνεται μια σταθερή παρουσία στη ζωή του ως μούσα κι ερωμένη του. Ενώ μέχρι τότε είχε τον έλεγχο, τώρα βρίσκει την προσεκτικά σχεδιασμένη ζωή του να αναστατώνεται από τον έρωτα. Με την τελευταία του ταινία, ο Πολ Τόμας Αντερσον φιλοτεχνεί το αποκαλυπτικό πορτρέτο ενός καλλιτέχνη σε ένα δημιουργικό ταξίδι και των γυναικών που κρατούν τον κόσμο του σε κίνηση. Το «Phanton Thread» είναι η όγδοη ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον και η δεύτερη συνεργασία του με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις

Ο Daniel Day-Lewis εξάλλου είναι πάντα παρών στις πρεμιέρες των ταινιών του στην Ελλάδα, ενώ δεν σταματά να στηρίζει τη δράση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή», καθώς τον συνδέει μία ειλικρινής και μακροχρόνια φιλία με την οικογένεια Οικονόμου. 

Η υποδοχή του από τον Τύπο ήταν θερμή. Ο ίδιος ήταν φιλικός με χιουμοριστική διάθεση και με μία αρκετά ενδιαφέρουσα και γοητευτική παρουσία, που ενώ κρατά τους τύπους, δεν είναι καθόλου απρόσιτη.  Στην αρχή συζήτησε με τον κύριο Κουτσογιαννόπουλο για την ταινία, τη σχέση του με την Ελλάδα και την απόφασή του να μην κάνει άλλη ταινία και να αποσυρθεί (περισσότερα για την απόφασή του εδώ). 

Mπορείτε να θυμηθείτε το αφιέρωμα του Mixgrill στην καριέρα του αγαπημένου ηθοποιού εδώ και εδώ

Daniel Day-Lewis

Ο ίδιος, όπως επεσήμανα πριν, ανέφερε πως η σχέση του με την Ελλάδα και την οικογένεια Οικονόμου ξεκίνησε το 1989, όταν ήταν ακόμη φοιτητής και από τότε τον συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί. Γι’ αυτό και επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας.

Όσον αφορά στην απόφασή του να αποσυρθεί τόσο νέος και τον λόγο, -απόφαση που ξάφνιασε και στενοχωρεί τους απανταχού σινεφίλ ανά την υφήλιο-, ο ίδιος απάντησε πως δεν γνωρίζει τι πραγματικά είναι αυτό, είναι κάτι που πηγάζει από μέσα του, σαν ανάγκη. Ωστόσο, ακόμη κι αν γνώριζε τον λόγο, δεν θα τον γνωστοποιούσε. Δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά για το θέμα αυτό.

Αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε η ταινία «Αόρατη Κλωστή», που, όπως επεσήμανε χιουμοριστικά, του θύμισαν τον πρώτο καιρό. «Η δημιουργικότητα, η φαντασία», είπε, «είναι εξαιρετική, όταν κανείς δεν έχει τους πόρους, κάτι που συμβαίνει, όταν κανείς βρίσκεται σε νεαρή ηλικία». Μίλησε για το σενάριο της ταινίας, του οποίου η γραφή τον ενθουσίασε.

Στην ερώτηση αν ονειρεύεται τους ήρωες που υποδύεται μετά το πέρας των ταινιών, εκείνος απάντησε πως τις βλέπει περισσότερο στον ύπνο του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών και όχι τόσο συχνά μετά το τέλος τους. Ακόμη, όταν ρωτήθηκε πού πάνε μετά οι ήρωες που ενσαρκώνει, η απάντηση ήταν μάλλον κάπου μέσα μου. Μάλλον τους «χωνεύει» υποσυνείδητα. Για λίγο καιρό ακόμα είναι μέσα του. Γι’ αυτό, λέει, πολλοί τον αποκαλούν «τρελό».

Στην ερώτηση για τη σχέση του με την υποκριτική έδωσε μία πολύ όμορφη απάντηση, την οποία παραθέτω παραφράζοντάς την. Η πρώτη του επαφή με το αντικείμενο ήταν όταν έπαιξε έναν από τους τρεις μάγους. Αλλά όλα τα παιδιά καλούνται να υποδυθούν κάποιον στην παιδική τους ηλικία. Το διαφοροποιό στοιχείο είναι πως εκείνος και οι συνεργάτες του δεν βγήκαν ποτέ από αυτή τη διαδικασία. Δεν σταμάτησαν να είναι παιδιά και να υποδύονται ρόλους.

Θεωρεί ακόμη πολύ δύσκολο τα όσα κάνει ένας ηθοποιός να φέρουν κοινωνική σημασία και ότι δεν το έχει κάνει ως τώρα με την ελπίδα κάποιες από τις ταινίες του να θεωρηθούν στο μέλλον σημαντικές, έχοντας να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία.

Όσον αφορά την ταινία, ο ίδιος θεωρεί πως η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Παρά την κατάληξη, το σημαντικό είναι ότι η κοπέλα δεν απαγόρευσε από τον ήρωα να διαγράψει την αγάπη. Κι είναι θέμα υψίστης σημασίας ακόμη κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Κλείνοντας, η κυρία Δάφνη Οικονόμου αναφέρθηκε στον Daniel Day-Lewis λέγοντας πως «όλοι σε αυτό το δωμάτιο γνωρίζουν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Daniel ως ηθοποιού. Όμως έχει τεράστιο ταλέντο στη φιλία και την αγάπη!».

Ακόμη, μας παρακάλεσε να μην πετάξουμε τα φυλλάδια που μας μοιράστηκαν από την Πόρτα Ανοιχτή, καθώς ο λόγος της παρουσίας του ηθοποιού και της συνέντευξης ήταν η στήριξη της δράσης αυτής και οφείλουμε ως δημοσιογράφοι να την επικοινωνήσουμε. Συν τοις άλλοις τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν πολλές φορές εξαιρετικά ταλέντα στις τέχνες.

Η φράση της αυτή έκλεισε τη συνέντευξη και... το δικό μου άρθρο. Μόνο, αν μου επιτρέπεται, να πω πως όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να την επικοινωνήσουμε! Αυτήν και όποια άλλη δράση έχει στόχο να βελτιώσει την κοινωνία.

Daniel Day-Lewis, σε ευχαριστούμε! Εις το επανιδείν!

[Οι φωτογραφίες ανήκουν στη Δήμητρα Κανάκη και το MixGrill.gr ]

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
5,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα