sinentefksi_tipou_alsos

Το θρυλικό «Άλσος» ανοίγει ξανά με τον Διονύση Σαββόπουλο

Το παλιό στέκι του Άλσους, στο Πεδίον του Άρεως ξαναζωντανεύει, με οικοδεσπότη τον αεικίνητο Διονύση Σαββόπουλο, στα τέλη του 2018.
Διαβάστηκε φορες
Το νέο του ανοίγματος του Άλσους είχε φτάσει στ' αυτιά μου καιρό τώρα και με χαροποίησε ιδιαίτερα. 

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, εκεί γύρω στο '50, ο συγκεκριμένος χώρος, το θέατρο Άλσος στο Πεδίον του Άρεως (Ευελπίδων 4, μερικές εκατοντάδες μακριά από τον Πανελλήνιο), ήταν στέκι των κοσμικών και δεύτερο «σπίτι» των παρουσιαστών της εποχής, των θρυλικών κονφερασιέ όπως του Γιώργου Οικονομίδη.

Δυστυχώς, όμως, με τα χρόνια ο χώρος έζησε την παρακμή για να έρθει πέρσι η ανακαίνιση και η ενοικίαση του για 25 χρόνια από τον επιχειρηματία Ηλία Μαροσούλη, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη στον ξεχωριστό Διονύση Σαββόπουλο. Έστησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για όλη την εβδομάδα με διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη να το απαρτίζουν.

Την Τρίτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ άλλων ο «Νιόνιος» μας επιβεβαίωσε πως τα εγκαίνια θα είναι στις 22 Νοεμβρίου. Τον πλαισίωσαν ο επιχειρηματίας, ο Μανόλης Παντελιδάκης, ο εικαστικός και επί χρόνια συνεργάτης του Αλέξης Κυριτσόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Νατάσα Τριανταφύλλη.
savvopoulos_alsos
Τον λόγο πρώτος πήρε ο Διονύσης Σαββόπουλος ο οποίος ανέφερε: «Ανοίγουμε ξανά το Άλσος για τρεις λόγους». «Πρώτον γιατί είναι αγαπημένος και όμορφος χώρος. Δεύτερον γιατί νιώθουμε ότι υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί ξανά ένας τόπος ψυχαγωγίας στο κέντρο της πόλης. Ο οποίος θα είναι πιο συμμαζεμένος, πιο «χειροποίητος» όχι βιομηχανοποιημένος και δε θα δουλεύει μόνο Σάββατο αλλά όλη την εβδομάδα. Και τρίτον –ως πιο φιλόδοξο στόχο– θα θέλαμε να δούμε το άνοιγμα του Άλσους συμβολικά σαν μία προσπάθεια να ζωντανέψει πάλι το κέντρο της Αθήνας.»

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει τα Σαββατοκύριακα με την παράσταση «Τα τραγούδια των άλλων», ενώ λειτουργεί ως εμπνευστής για ένα «κέντρο διέλευσης καλλιτεχνών» στο νέο θέατρο Άλσος που αναμένεται να λειτουργεί καθημερινά από το πρωί, με καφέ και σνακ στο εσωτερικό αναψυκτήριο μέχρι να ξεκινήσουν οι παραστάσεις.
Lina_nikolakopoulou_savvopoulos
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου η οποία τόνισε πως «αυτό το εγχείρημα ήρθε στη σωστή στιγμή για να ξεμπλοκάρει την πολύ αγαπημένη ιστορία που λέγεται ελληνικό τραγούδι». Εκείνη άλλωστε κρατάει τη μπαγκέτα της Παρασκευής σε ένα πρόγραμμα για το λαϊκό τραγούδι συγκεκριμένα, όπου μεγάλα ονόματα του χώρου θα φιλοξενούνται κάθε μήνα και θα συμπράττουν μαζί με φρέσκους μουσικούς της νέας γενιάς σε μία ιδιαίτερα δημιουργική σκυταλοδρομία. Για να προσθέσει λίγο μετά «θέλω, λοιπόν, να δημιουργηθεί ξανά αυτό το συλλογικό αίσθημα με αβίαστο τρόπο, για να έχουμε τη δυνατότητα και τη χαρά να τραγουδάμε όλοι μαζί».

Αυτό που έγινε άμεσα αντιληπτό είναι η άμεση επικοινωνία καλλιτέχνη - κοινού με τον τρόπο που έχει στηθεί όλο το πρόγραμμα, όπως γινόταν κατά το παρελθόν. Σαν μια «διακτινισμένη μπουάτ» με τραπεζάκια σε μια μικρή καλλιτεχνική σκηνή όπου θα περάσουν πλήθος κόσμου, μουσικών και όχι μόνο.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με μια ατάκα του ο σκηνογράφος - ενδυματολόγος Μανόλης Παντελιδάκης: «Θέλουμε να ξαναβρούμε ένα εσωτερικό κήπο ψυχικής ανάτασης, σύμπραξης και επικοινωνίας». Εκείνος είναι άλλωστε που ανέλαβε να μετατρέψει την κεντρική αίθουσα σε ένα θερμοκήπιο με συμβολισμούς και πράσινους τοίχους με αναρριχώμενα φυτά.

Τελευταία μίλησε η Νατάσα Τριανταφύλλη για το θεατρικό δρώμενο που ετοιμάζει, σε σκηνοθεσία της ίδιας και μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου.
«Είναι μια θεατρική παράσταση μέσα από τις ηχογραφήσεις που υπάρχουν με τη φωνή της Σαπφώς Νοταρά, πάνω σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Νίκος Καραθάνος και ο Διονύσης Σαββόπουλος πρόκειται να ενσαρκώσουν ένα «οπτικό ακρόαμα», μία παράσταση δραματοποιημένου κειμένου».

Είναι σημαντικό ν' αναφερθεί πως το πρόγραμμα τελεί υπό διαμόρφωση και όσο προχωράει αναμένεται να δοθεί χώρος και σε νέα ταλέντα.

Μια πολυφωνική συνεργασία, που έχουμε δει οπτικά στην Ταράτσα του Φοίβου, εν έτει 2018 με καθημερινή όμως παρουσία μέσα από την οπτική του Σαββόπουλου σ' ένα ιδιαίτερο μέρος της πόλης.

Η φιλοδοξία τους για ανάκαμψη του Πεδίον του Άρεως είναι μεγάλη αλλά εύχομαι να γίνει πραγματικότητα!


*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Δημήτρη Μακρή.

**Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.


Διαβάστε ακόμα