Θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 26.02-04.03

Ο αναλυτικός θεατρικός οδηγός της τρέχουσας εβδομάδας.
Διαβάστηκε φορες
Καθώς εισερχόμαστε στη τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου αλλά και της «επίσημης» χειμερινής περιόδου, παρατηρούμε οτι αρκετές παραστάσεις που ξεχώρισαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα συνεχίσουν να παίζονται, έχοντας λάβει παράταση εώς και τις απαρχές της άνοιξης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται αισθητά το ανεβασμα καινούργιων έργων. Εντούτοις, και αυτή την εβδομάδα έχουμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένες από τις παραστάσεις που  κάνουν πρεμιέρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εφημερίς των κυρίων, «Το Όνειρο» @ Μέγαρο Μουσικής

Θέατρο

Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, θα ανέβει στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ. Μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες. Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα! Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη και Θεοδώρα Σιάρκου.
Πρεμιέρα: Δευτέρα 26/02.

*****
Το σωματίδιο του Θεού @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Θέατρο

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον
Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες. Σ' ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πώς φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

Ερμηνεία: Αποστολάκης Δημήτρης, Bentancor Camilo, Καραχανίδης Τάσος. Λινάρδου Αντιγόνη, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα.
Πρεμιέρα: Τρίτη 27/2.

*****
Καζιμίρ και Καρολίνα @ BIOS

Θέατρο

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς παρουσιάζει το έργο του Έντεν φον
Χόρβατ, «Κάζιμιρ και Καρολίνα», ένα εμβληματικό έργο για την κρίση.

Τόσο την οικονομική (την εποχή που γράφεται το έργο, δηλαδή το 1932, η Κεντρική Ευρώπη βιώνει μεγάλη ανέχεια, ύφεση και ανεργία) και την πολιτική (στο έργο υπάρχουν πολλά προανακρούσματα της επερχόμενης φασιστικής λαίλαπας), αλλά επίσης την κοινωνική και υπαρξιακή. Τοποθετημένο στο περιβόητο Oktoberfest, με φόντο μεταξύ άλλων τη φαντασμαγορική πτήση του αερόστατου Ζέπελιν (που αναγγείλει μια καινούργια εποχή), φαντασμαγορικές ρόδες λούνα-παρκ και ένα κωμικοτραγικό τσίρκο τεράτων, το αριστούργημα του Χόρβατ εκτυλίσσεται μέσα σε ένα και μόνο βράδυ, σε 117 κινηματογραφικού τύπου σκηνές, διατρέχοντας τις ζωές μιας ομάδας νέων ανθρώπων, που θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη βιολογική και δημιουργική ακμή τους, αλλά στην πραγματικότητα οδεύουν ολοταχώς προς την παρακμή και τον όλεθρο.

Η παράσταση θα απλωθεί τόσο στους εσωτερικούς χώρους του Bios, μετατρέποντάς το σ' ένα είδος κινηματογραφικού στούντιο, σε διαφορετικές γωνιές του οποίου λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα τα πιο παράξενα -ελκυστικά αλλά και απωθητικά- συμβάντα, καθώς και στους δρόμους έξω από το Bios. Και όλα αυτά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.Η παράσταση θα αποτελεί όμως μία πρωτότυπη, ολοκληρωμένη εμπειρία για τον θεατή. Το κοινό θα γίνεται μέρος του πλήθους του Oktoberfest  και θα μπορεί να καταναλώνει φαγητό και ποτά που σερβίρει η καντίνα της πολύβουης γιορτής.

Παίζουν οι: Βασίλης Αθανασόπουλος, Αλέξανδρος Βάρθης, Ευάγγελος Βογιατζής, Έκτωρ Γασπαράτος, Παναγιώτης Γεωργούλας, Κάτια Γκουλιώνη, Θωμάς Καζάσης, Παναγιώτης Καμμένος, Νίκος Καμόντος, Μάγδα Κόρπη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Νικόλας Μίχας, Δημήτρης Μπίτος, Κέλλυ Νικηφόρου, Σοφία Πριόβολου, Γιώργος Σαββίδης, Ναταλί-Τερέζα Τσάβεζ, Ιώβη Φραγκάτου.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 28/02.

*****
To προξενείο της Αντιγόνης @ Θέατρο Νέου Κόσμου

Θέατρο

Ο Δάσκαλος δεν αντέχει άλλο τη μοναξιά του. Θέλει να παντρευτεί τώρα. Την Αντιγόνη. Ο Πατέρας, ο Στρατηγός και η Θεία της Αντιγόνης πρέπει να παντρέψουν την Αντιγόνη. Τώρα. Ο Προξενητής θα είναι αυτός που θα μεσολαβήσει. Θα καταφέρει όμως να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να τους παντρέψει; Αυτό το προξενιό θα αποδειχθεί πιο δύσκολο από ό,τι περίμενε.

«Το Προξενιό της Αντιγόνης» του Βασίλη Ζιώγα είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1958.
Σε μια Ελλάδα που συνέρχεται ακόμα από τις πληγές του εμφυλίου, ο Ζιώγας προτείνει ένα υπερρεαλιστικό έργο, γραμμένο με το σύστημα της αυτόματης γραφής, που αντλεί το θέμα του κατευθείαν από τον ελληνικό κοινωνικό χώρο. Ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις είναι μόνο το όχημα για να κάνει μια σάτιρα στα ήθη και τη βαθιά ανθρώπινη ασυνεννοησία που συνεχίζει ακάθεκτη να ανθίζει εδώ και χρόνια. Στο έργο αυτό ο Ζιώγας θέτει το βασικό σχέδιο του θεάτρου του. Την αντιπαράθεση δύο κόσμων, δύο συστημάτων αναφοράς, δύο αξιωματικών συστημάτων. Έναν κόσμο που είναι απαραίτητος κάποιος μεσάζοντας, που προσπαθεί να συμβιβάσει τα δυο παράλληλα συστήματα. Προτείνει έναν κόσμο που μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα καθόλου λιγότερο πραγματική από τη δική μας. Αν και από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως έργο του παραλόγου, στην πραγματικότητα έχει κλασική θεατρική δομή, την οποία χρησιμοποιεί ώστε να κάνει μια γερή βουτιά στην παράδοση και να ανασύρει όλο εκείνο το υλικό που θα χρησιμεύσει για να συγκολλήσει τη θρυμματισμένη ανθρώπινη οντότητα.

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Βηλαράς, Εύα Βλασσοπούλου, Κλείτος Κωμοδίκης, Γρηγόρης Μπαλλάς, Νικόλας Παπαδομιχελάκης.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 02/03.

*****
Παραστάσεις που τελειώνουν εντός της εβδομάδας που διανύπουμε:

ΑΝΤΙ-γόνη @ Χυτήριο ως 26/2
Πως να γίνεις αμύγδαλο; @ Bios ως 26/2

Joan of mArc @ Θέατρο Φούρνος ως 27/2
Xenos @ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ως 27/2
Μονογαμία @ Half Note Jazz Club ως 27/2
Μellonia @ Χώρος Θέατρο ως 27/2
Πνεύμονες/Lungs @ Tempus Verum-Εν Αθήναις ως 27/2
Σε μια...μέρα @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως 27/2

Εξομολόγηση @ Life n'Art Theater ως 28/2  
Ψυχολογία του Συριανού Συζύγου @ Θέατρο Σταθμός ως 28/2
Mute @ Σημείο ως 28/2
Σήμερα ξύπνησα παιδί @ Faust ως 28/2
Ο συλλέκτης @ Vault ως 28/2
Περιμένοντας τον Γκοντό @ Skrow Theater ως 28/2
Περιστατικά @ Tempus Verum-Εν Αθήναις ως 28/2

Μια πορνογραφική σχέση @ Από Μηχανής Θέατρο ως 1/3

Ρητορείες @ Μπιπ ως 2/3
Κρυφός Καημός @ Τεχνοχώρος Φάμπρικα ως 3/3
Σπίτι στη λίμνη @ Αγγέλων Βήμα ως 3/3

Η εποχή της Σκουριάς @ Studio Μελενίκου ως 4/3
Greek Freak/Fire and Fury! @ Χώρος Θέατρο ως 4/3
Τα μικρά του Παπαδιαμάντη @ Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης ως 4/3  

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα