Batushka

Οι Batushka στην Αθήνα: Μια «λειτουργία» έξω από τα συνηθισμένα

Οι Batushka, μια  μπάντα διαφορετική από τις άλλες, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην μεταλλική κοινότητα.
Διαβάστηκε φορες
Τους Batushka τους γνώρισα τυχαία, όταν είδα ότι είχαν ανακοινωθεί στο line up του Wacken 2017. Δεν είχα ιδέα για το τι μπορεί να είναι και δεν μπορούσα καλά καλά να διαβάσω το όνομά τους. Το λογότυπό τους ήταν αυτό που με τράβηξε να θέλω να τους γνωρίσω παραπάνω. 

Πραγματικά το λογότυπο αυτό μου έδωσε μια γεύση μυσταγωγίας και μυστήριου. Κατάλαβα ότι μάλλον πρόκειται για μια Black Metal μπάντα, αλλά ότι σίγουρα δεν θα έχουν ηχητικά καμία σχέση με το κλασικό νορβηγικό Βlack Μetal, θα έκρυβαν κάτι το ιδιαίτερο.

Έτσι, λοιπόν, άρχισα να «γκουγκλάρω» και να μαθαίνω γι' αυτούς. Αφού κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω το όμορφο λογότυπό τους και μπόρεσα επιτέλους να διαβάσω το όνομά τους σωστά, έτρεξα στο spotify να ακούσω τη μουσική τους.


Γρήγορα κατάλαβα ότι έχουν μόλις ένα δίσκο στο ενεργητικό τους ο οποίος  κυκλοφόρησε το 2015 με τον τίτλο «litourgia» και ένα έντονα θρησκευτικό  εξώφυλλο με την εικόνα της Παναγίας και του Χριστού, χωρίς να δείχνει τα πρόσωπά τους.

Batushka

Αμέσως κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να ακούσω κάτι το συνηθισμένο και επαλήθευσα τον εαυτό μου.

Όλα τα κομμάτια του δίσκου έχουν την ονομασία Yekterníya 1, Yekterníya 2 κτλ. (αργότερα έμαθα ότι σημαίνει «λιτανεία» και ότι το όνομα Batuska σημαίνει «πάτερ-ιερέας» στα κυριλλικά).

Ήδη το πρώτο κομμάτι ακουγόταν από τα ηχεία μου. Ήχοι από θυμιατό και μια φωνή ιερέα έκαναν την ατμόσφαιρα στο σπίτι μου κατανυκτική και ήταν μέρα μεσημέρι θυμάμαι. Ενθουσιάστηκα. Δεν είχα ιδέα τι λένε οι στίχοι αλλά έμοιαζαν με ψαλμούς και... ξαφνικά οι κιθάρες και τα τύμπανα, κάνουν το μουσικό τοπίο ακόμα πιο κατανυκτικό και σκοτεινό.

Τα βαριά riffs και τα blastbeasts των τυμπάνων σε συνδυασμό με τις εναλλαγές από brutal σε καθαρά φωνητικά, συνέθεταν την τέλεια black metal λειτουργία.

Η black metal ατμόσφαιρα έδενε αρμονικά με τους ψαλμούς και τις θρησκευτικές μελωδίες δημιουργώντας υπέροχες αντιθέσεις και κάνοντας όλο το σύνολο κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον στα αυτιά μου. 

Άρχισα να ψάχνω περισσότερα γι αυτούς. Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα ήταν ότι είχαν έρθει ήδη στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν και δυστυχώς τους είχα χάσει. 

Στην αναζήτηση πληροφοριών, δεν άργησα να βρω οτι είναι Πολωνοί και ότι οι στίχοι τους είναι βασισμένοι σε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Οι ίδιοι στις συνεντεύξεις τους είναι αρκετά λακωνικοί στις δηλώσεις τους και ως προς το περιεχόμενο των στίχων, τονίζουν ότι «ο κάθε ακροατής μπορεί  να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να δώσει τις δικές του ερμηνείες»

Αγόρασα αμέσως τον δίσκο τους και για μήνες ήταν το μόνιμο soundtrack μου στο αυτοκίνητο.

Batushka

Δεν θυμάμαι την τελευταία πενταετία να έχω ενθουσιαστεί τόσο πολύ με κάποιο δίσκο και  να τον ακούω τόσες πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Σε ότι αφορά τις συναυλίες τους, οι Batushka κάνουν ένα απόλυτα μυσταγωγικό και κατανυκτικό show με κεριά, θυμιατά, ψάλτες, εικόνες, και οι ίδιοι είναι ντυμένοι ως ιερείς με μαύρες στολές που κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Έτσι ακριβώς ήταν και η συναυλία τους στο Wacken Open Air 2017.

Θυμάμαι, είχα στηθεί από νωρίς στην σκηνή που θα εμφανίζονταν (στην W.E.T. stage νομίζω). Έφτασε η ώρα και η κουρτίνα άνοιξε. Το σκηνικό έμοιαζε με εσωτερικό ναού με εικόνες, κεριά, νεκροκεφαλές, ψάλτες και πολλά ακόμα.Όλα τα έλουζε ένα έντονο κόκκινο φως. Η συναυλία που ακολούθησε μαγνήτισε τα βλέμματα όλων των θεατών. 

Μια πραγματική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Πραγματικά όταν έμαθα ότι θα έρθουν πάλι στην Αθήνα δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη χαρά μου που θα τους δω και πάλι ζωντανά.

Δεν περιμένω κάτι το διαφορετικό από αυτή τη συναυλία καθώς πρόκειται για την ίδια περιοδεία προώθησης του δίσκου τους, οπότε αναμενόμενο είναι να κάνουν ακριβώς το ίδιο show που έκαναν πριν ένα χρόνο στη Γερμανία η ακόμα και πριν 2 χρόνια όταν «λειτούργησαν» στην χώρα μας για πρώτη φορά. Όμως μου άρεσε τόσο πολύ αυτό που είδα και κατάλαβα ότι μια φορά δεν είναι αρκετή. 

Και προφανώς για να αντέχει ένα σχήμα να περιοδεύει 3 χρόνια τώρα με μόλις ένα δίσκο στις αποσκευές του και κερδίζοντας όλο και πιο πολύ κοινό κάθε φορά, σημαίνει ότι η επιτυχία τους δεν είναι και λίγη.

Είμαι, όμως, και αρκετά περίεργος να ακούσω πώς θα είναι ο επόμενος τους δίσκος, αν βγάλουν ποτέ.
 
Batushka

Για το τέλος έχω να πω ότι αν δεν τους έχετε δει ζωντανά κάντε ένα κόπο, είτε είστε λάτρεις του ακραίου ήχου, είτε όχι. Δεν θα σαν απογοητευόσουν και σίγουρα θα περάσετε ένα εντελώς ασυνήθιστο Σαββατόβραδο.

Να θυμίσω ότι η συναυλία τους στην Αθήνα είναι το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στο Gagarin 205 από την Made Of Stone Productions και support acts τους Έλληνες The Slayerking και Karma Violens.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 19 ευρώ (προπώληση) και 22 ευρώ (ταμείο).

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα λέμε στην «λειτουργία» του Σαββάτου.

                 

                                      ---ΕΥΛΟΓΗCΟΝ---


Σ.σ. : Όση ώρα έγραφα το άρθρο αυτό, άκουσα το «litourgia» 3 φορές...  ακατάπαυστα (...να θυμηθώ να το πω στον ψυχαναλυτή μου αυτό)

Διαβάστε ακόμα