Macca_Krakow_Cover

Paul McCartney @ Tauron Arena, Κρακοβία 01.12.2018

Ο Macca στην Tauron Arena της Κρακοβίας έδωσε μια συναυλία στην οποία όσοι παραβρέθηκαν θα τη θυμούνται για καιρό.
Διαβάστηκε φορες
Για την επιρροή των Beatles στη διεθνή δισκογραφία δεν υπάρχει αμφιβολία. Όσοι ακολούθησαν, τους συγκαταλέγουν στις πιο σημαντικές τους επιρροές. Θα είναι βέβαια πάντα πρώτος ο Chuck Berry, αλλά οι Beatles με τους Stones είναι αυτοί που - μετά τον Elvis - έκαναν τη rock 'n roll πιο εμπορική. Αν όμως είσαι 'σκαθάρι', πώς καταφέρνεις να επιβιώσεις μετά τη διάλυση του συγκροτήματος σχεδόν πενήντα χρόνια μετά;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ο Sir Paul απολαμβάνει μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά solo καριέρες. Η ενέργεια του και η αντοχή του είναι αξιοθαύμαστη καθώς διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του και δεν φαίνεται να έχει σκοπό να χαλαρώσει. Αυτό μας δείχνει και στον τελευταίο του δίσκο, 'Egypt Station', που έφτασε στο νούμερο ένα στα charts του Billboard.

Macca_Krakow_02

Ορμώμενος από την επιτυχία του νέου δίσκου του, ο Sir Paul δεν έχασε την ευκαιρία για μία ακόμα περιοδεία που ονόμασε 'Freshen Up Tour'. Προσέχει πάντα να μη το παρακάνει με ατελείωτες ημερομηνίες, αλλά αυτή τη φορά η βόλτα του στην Ευρώπη ήταν γενναία και συμπεριέλαβε αρκετές πόλεις. Στην Πολωνία είχε να παίξει από το 2013, όπου τότε είχε επιλέξει την πρωτεύουσα - τη Βαρσοβία.

Στη ιδανικά μικρή (και sold out) Tauron Arena της Κρακοβίας, ο Macca έπαιξε ένα σετ που έφτασε τις 2 ώρες και 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, μεταφερόταν από το ηλεκτρικό μπάσο στην ακουστική και την ηλεκτρική κιθάρα και από εκεί στο πιάνο, στο μαντολίνο και στο ukulele. Η βραδιά είχε πολλές επιλογές από τους Beatles ξεκινώντας με το "Hard Day's Night". Το κοινό, που αποτελείτο ως επί το πλείστον από νεαρές ηλικίες, ξεκίνησε το τραγούδι από την αρχή.

Macca_Krakow_03

Η φωνή του Paul έχει χάσει λίγο από την παιδικότητα της με τα χρόνια. Σε κομμάτια όπως το "Maybe I'm Amazed" και το "My Valentine" η 'παλαίωση' της φωνής του τον πρόδιδε, αν και διατηρεί την απαραίτητη rock 'n roll χρειά που είναι αρκετή για τα περισσότερα τραγούδια του. H μπάντα του τον καλύπτει βέβαια στα ρεφρέν, ενώ οι Rusty Anderson και Brian Ray αναλαμβάνουν τις κιθάρες και σε μερικά τραγούδια και το μπάσο, ανάλογα με τις οδηγίες του Paul. Όλοι τους συνεργάζονται χρόνια με τον ΜcCartney, συμπεριλαμβανομένου του πληκτρά Paul Wickens αλλά και του χαρισματικού σεσιονίστα Abe Laboriel Jr. στα drums.

Από τα πυροτεχνήματα του "Live and Let Die" που πραγματικά τρόμαξαν το κοινό, μέχρι το κομμάτι του show που η σκηνή υψώθηκε ως την οροφή της αρένας στο "Blackbird" και "Here Today", η παραγωγή εν μέρη δικαιολογούσε το ακριβό - ακόμα και για τα δεδομένα της Πολωνίας - εισιτήριο (η αρένα είχε περίπου 100 ευρώ, το early entrance 140 ευρώ). Φυσικά όλα βασίζονταν στη μουσική πάνω απ' όλα, όμως τα video wall με εικόνες από το εκάστοτε video clip και διάφορα γραφικά, συνδυασμένα μαζί με τα κομφετί της υπόκλισης, συμπλήρωναν όμορφα τη συνολική συναυλιακή εμπειρία. Ο Paul έπαιξε ακόμα και το "Birthday" των Beatles για να σιγουρευτεί ότι θα φύγουν ικανοποιημένοι και όσοι γιορτάζουν, ενισχύοντας την γιορτινή ατμόσφαιρα.

Macca_Krakow_04

Το πρόγραμμα που έπαιξε ο Paul McCartney στην Κρακοβία ήταν εκτενέστατο και πλήρες. Εκεί που σκεφτόσουν 'εντάξει τελειώνει τώρα, κρίμα δεν έπαιξε το "Helter Skelter"' βγήκε για το encore και έπαιξε άλλα έξι τραγούδια. Φυσικά ο κόσμος δεν τον άφηνε να φύγει, όχι πως δεν ήταν προαποφασισμένο το setlist, όμως οι αντιδράσεις των θεατών ήταν ιδιαίτερα ένθερμες. Ο Macca δεν έχανε ευκαιρία να κάνει εξάσκηση στα πολωνικά του, παρουσιάζοντας τα τραγούδια στο κοινό, αλλά και να ανεβάσει κόσμο στη σκηνή. Ζήσαμε live μία πρόταση γάμου και διάφορες άλλες εκφράσεις θαυμασμού. Μάλιστα στο πλήθος έβλεπες ακόμα και οπαδούς από την Ιαπωνία, που είχαν δεθεί στο κάγκελο με χαρτόνια γεμάτα συνθήματα.

Προς τιμήν του Paul το setlist είχε διαφορές από τις προηγούμενες ημερομηνίες της περιοδείας. Έτσι ακούσαμε το "Dance Tonight" και το "Save Us" από το 'New' που δεν είχαν πολυπαιχτεί στο 'Freshen Up Tour'. Τα τραγούδια από το 'Egypt Station' ανανέωσαν τη λίστα με τα κλασσικά κομμάτια των Beatles και των Wings - ξεχωρίζοντας ειδικά το "Fuh You". Αφού επαίξε όλες τις παλιές κασέτες των γονιών μας, με τα "Love Me Do", "Can't Buy Me Love" και "Band On The Run", το πάρτυ του Paul McCartney έκλεισε με τα "Golden Slumbers", "Carry That Weight" και "The End".

Macca_Krakow_05

Ήταν μια συναυλία στην οποία όσοι παραβρέθηκαν θα τη θυμούνται για καιρό. Καταλύτες σε αυτή τη βραδιά στάθηκαν η αμεσότητα του συναυλιακού χώρου και ο ακούραστος McCartney. Πιστεύω πως στο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που ο Macca έπαιζε στη χώρα μας (που δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι), κανείς δεν μπορούσε να γράψει κάποιο αρνητικό σχόλιο για μία συναυλία που είχε πραγματικά απ' όλα. Τα πιο καινούρια συγκροτήματα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα setlist τους καθώς αν ο Paul μπορεί να παίζει κοντά στις τρεις ώρες στα 76 του χρόνια, τότε μία μπάντα με τρεις δίσκους στο ενεργητικό της σίγουρα μπορεί να πιάσει το δίωρο.

Macca_Krakow_06

Paul McCartney Setlist
A Hard Day's Night (Beatles )
Save Us
Can't Buy Me Love (Beatles)
Letting Go (Wings)
Who Cares
Got to Get You Into My Life (Beatles )
Come On to Me
Let Me Roll It (Wings ) / Foxy Lady (Jimi Hendrix)
I've Got a Feeling (Beatles)
Let 'Em In (Wings)
My Valentine
Nineteen Hundred and Eighty-Five (Wings)
Maybe I'm Amazed
I've Just Seen a Face (Beatles)
In Spite of All the Danger (The Quarrymen)
From Me to You (Beatles)
Dance Tonight
Love Me Do (Beatles)
Blackbird (Beatles)
Here Today
Queenie Eye
Lady Madonna (Beatles)
Eleanor Rigby (Beatles)
Fuh You
Being for the Benefit of Mr. Kite! (Beatles)
Something (Beatles)
Ob-La-Di, Ob-La-Da (Beatles)
Band on the Run (Wings)
Back in the U.S.S.R. (Beatles)
Let It Be (Beatles)
Live and Let Die (Wings)
Hey Jude (Beatles)

Encore:
Birthday (Beatles)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) (Beatles)
Helter Skelter (Beatles)
Golden Slumbers (Beatles)
Carry That Weight (Beatles)
The End (Beatles)


*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και το Mixgrill.gr
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα