Ξύπνα Βασίλη

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 15.10 - 21.10

Φτιάξτε λίστα με τις παραστάσεις που θέλετε να παρακολουθήσετε γιατί οι προτάσεις των αθηναϊκών θεατρικών σκηνών είναι πάμπολλες! 
Διαβάστηκε φορες
Εάν μπορούσαμε να παρευρεθούμε σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, θα συνέβαιναν τα εξής δύο τινά: αρχικά, θα έπρεπε να βρούμε πολλά ενδυματολογικά συνολάκια και επίσης, θα ήταν πρακτικά αδύνατο αφού θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο για να είμαστε σε πάνω από δύο θέατρα την ίδια στιγμή! Με αρκετή δόση υπερβολής λοιπόν, νομίζω ότι κατέστη αρκούντως σαφές ότι οι παραστάσεις που «ανοίγουν» αυλαία στο φιλοθεάμον κοινό αυτή την εβδομάδα είναι πάμπολλες! 

Από βιογραφικές παραστάσεις («Ανεπίδεκτη διόρθωσης»), γαλλικές κωμωδίες («Δείπνο Ηλιθίων», «Ο βαφτιστικός της κυρίας»), σημαντικούς μονολόγους «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα», «Αυτοκράτωρ Αδριανός», «Μακιαβέλλι»), χοροθέατρο («Περί σώματος») ή πρωτότυπα ελληνικά κείμενα («Ξύπνα Βασίλη», "Hotel Marina"), καθώς και επιτυχημένες παραστάσεις που συνεχίζονται («Μόλλυ Σουήνη», διαβάστε άρθρο μας εδώ) οι επιλογές που διατίθενται μπορούν να ικανοποιήσουν όλους τους θεατές. 

Προτείνουμε να τις μελετήσετε και να φτιάξετε μία λίστα με αυτές που θέλετε να παρακολουθήσετε! Φυσικά το Mixgrill είναι εδώ για να το συμβουλεύεστε και οι θεατρικοί του συντάκτες έχουν ήδη αρχίσει να εξερευνούν τις φετινές προτάσεις των αθηναϊκών σκηνών καταγράφοντας τις απόψεις τους!

Αναλυτικότερα γι' αυτήν την εβδομάδα: 

Hotel Marina @ Από Μηχανής Θέατρο 

Hotel Μαρίνα Από μηχανής θέατρο

Στο λόμπι, στο μπαρ και στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου, συναντιούνται και συνδιαλέγονται άνθρωποι διαφορετικοί με ίδιες επιθυμίες. Φιλοξενούνται σε αυτό το ξενοδοχείο όπως και στην ίδια τους τη ζωή. Άνθρωποι περαστικοί.
Η τυχαία συνεύρεσή τους θα γίνει η αφορμή για μεγάλες αποκαλύψεις. Μυστικά και ψέματα χρόνια κρυμμένα, ανασφάλειες, όνειρα και μια κοινή ανάγκη. Όλοι τους λαχταρούν για την αγάπη και όλοι χρειάζονται την αποδοχή. Του ενός από τον άλλον. Όπως είναι. Γι’ αυτό που είναι.

Το Hotel Marina, είναι μια παράσταση βασισμένη σε φανταστικά γεγονότα για αληθινούς χαρακτήρες.

Συγγραφική ομάδα: Ιερώνυμος  Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σταθούσης, Διονυσία Σακελλαρίου

Από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. 

*****

Ο βαφτιστικός της κυρίας @ Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς 

Ο βαφτιστικός της κυρίας

Η θεατρική σκηνή «Ζωή Λάσκαρη» ανακαινίζεται και υπό νέα διεύθυνση συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χώρο πολιτισμού στη θεατρική Αθήνα. Υπό το καινούριο όνομα «Θεατρική Σκηνή ΑΘΗΝΑΪΣ» παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου για τη σεζόν 2018-2019 τη γαλλική φάρσα «Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ» των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς, σε μετάφραση και ελεύθερη διασκευή του Χάρη Ρώμα.


Ένας ζωηρός βαφτιστικός ερωτεύεται από φωτογραφία την όμορφη νονά του που έχει να τον δει από τότε που τον βάφτισε! Είναι όμως ο αληθινός βαφτιστικός ή κάποιος άλλος συμπολεμιστής του στο μέτωπο, που έχει βάλει στο μάτι την παντρεμένη γυναίκα; Τι θα πει ο άντρας της όταν τους πιάσει στα πράσα; Και ακόμη περισσότερο πώς θα δικαιολογηθούν στον αυστηρό συνταγματάρχη θείο όταν εκείνος μπουκάρει ξαφνικά, ανεμίζοντας με μανία την σημαία της ηθικής;

Πρόκειται για τη γνωστή γαλλική φάρσα στην οποία στηρίχτηκε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης για να γράψει τον «Βαφτιστικό» που θεωρείται η δημοφιλέστερη Ελληνική οπερέτα όλων των εποχών. Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1917 με πρωταγωνιστές την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη.  

Από Τρίτη 16 Οκτωβρίου στη Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς πρώην Ζωή Λάσκαρη. 

*****

Ανεπίδεκτη διόρθωσης @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Ανεπίδεκτη διόρθωσης

«Δε γράφω ούτε σχόλια, ούτε γνώμες, ούτε προσωπικές απόψεις. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ρόλος μας δεν είναι να κρίνουμε. Είμαι δημοσιογράφος, όχι δικαστής. Αρκούμαι στο να διηγούμαι τα γεγονότα. Τα γεγονότα όπως συμβαίνουν, όπως είναι.» - Άννα Πολιτκόφσκαγια

Το σπουδαίο θεατρικό έργο του Στέφανο Μασίνι «Ανεπίδεκτη Διόρθωσης» ανεβαίνει στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου και με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου που πραγματεύεται τη ζωή της Ρωσίδας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, Άννα Πολιτκόφσκαγια. Η παράσταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και σε περιοδεία ανά την Ελλάδα την θεατρική περίοδο 2014-2015 και θα επαναληφθεί από Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00 και Πέμπτη στις 21:00 για λίγες μόνο παραστάσεις.

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της Ρωσίδας δημοσιογράφου, ο Στέφανο Μασίνι συνθέτει μέσα από την ελλειπτική γραφή του ένα θεατρικό παζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις, την ίδια της τη ζωή και την πορεία προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της. Γεγονότα – ορόσημο όπως μία ενέδρα των Ρώσων στο Κουρτσαλόι της Τσετσενίας, , η ομηρία στο Μπεσλάν της Οσετίας, η επίσκεψη στο βομβαρδισμένο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι, οι συνεντεύξεις της σε έναν Ρώσο στρατιώτη, σε έναν Τσετσένο γιατρό, στον αρχηγό των ανταρτών στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, σε έναν ανώτατο αξιωματικό στο Κοτούνι της Τσετσενίας, μία τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της καθώς και θραύσματα από γραπτά, σκέψεις και εξομολογήσεις της Ρωσίδας δημοσιογράφου, διατρέχουν σαν ένα αλλόκοτο χρονικό τα βήματα που ακολούθησε η Πολιτκόφσκαγια για να βρεθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

* Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

*****

Δείπνο Ηλιθίων @ Θέατρο Κάππα

Δείπνο ηλιθίων

Το «Δείπνο Ηλιθίων», η sold out παράσταση των δύο τελευταίων ετών, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Κάππα. Η πολυβραβευμένη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, 
ανοίγει αυλαία στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος "man of the year", Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος.

Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος;
Ο ευρών αμειφθήσεται!

Από Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κάππα.

*****

O άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα @ Θέατρο Altera Pars

Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα

Στο απόλυτο σκοτάδι ακούμε τη μελωδία ενός ακορντεονίστα. Όταν ανάβουν τα φώτα,ένας κύριος, μαγεμένος από τους ήχους, ξεσπά σε χειροκροτήματα… Και ύστερα; Ξεκινάει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσά τους. Για τη μουσική, τα χρήματα, τις γυναίκες, τη μοναξιά, τη συντροφικότητα, τον έρωτα, για τον φόβο του θανάτου… Όσο άσχημα και αν φαίνονται τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο: Ο κόσμος είναι υπέροχος, όπως μας τραγούδησε και ο Louis Armstrong.

Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ηθοποιών,ο Άρης Λεμπεσόπουλος, μονολογεί αλλά και συνδιαλέγεται με ένα μουσικό -όπως και με το κοινό- για ερωτήματα που απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν. Όχι με βαρύγδουπο τρόπο, ούτε με ασάφειες και δυσκολίες φιλοσοφικού περιεχομένου. Σε συνεργασία με τον Τάσο Ιορδανίδη βασίζονται στον αριστουργηματικό «Άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλλο και προσκαλούν το σύγχρονο θεατή, υπό τους ήχους ενός ακορντεόν, σε έναν ύμνο της ανθρώπινης ύπαρξης, σε έναν ύμνο για το δώρο της ζωής.

* ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ-Α ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ 7 ΕΥΡΩ! *

Τον Άρη Λεμπεσόπουλο μπορείτε να παρακολουθήσετε επίσης στον «Άμλετ» που συνεχίζεται για 2η σεζόν στο θέατρο Altera Pars στον ρόλο του Κλαύδιου. 

Από Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο θέατρο Altera Pars. 

*****

Kάθε Τρίτη με τον Μόρι @ Θέατρο Ιλίσια 

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

Ο Γρηγόρης Βαλτινός επιστρέφει στην καλλιτεχνική του στέγη (θυμηθείτε το «Ήρθες και θα μείνεις» τη σεζόν 2014-15) και επιλέγει να ανεβάσει ένα έργο υψηλών απαιτήσεων στον ιδιαίτερο χώρο του ΙΛΙΣΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ, με δύο νέους και πολύ άξιους συνεργάτες. Στη σκηνή συναντάει τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ανερχόμενος και εξίσου ταλαντούχος Νικορέστης Χανιωτάκης (βλ. «Λυσσασμένη Γάτα»«Ολεάννα»).

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του διάσημου Καθηγητή Κοινωνιολογίας Morrie Schwartz που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η θεατρική διασκευή του best seller «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι», των Jeffrey Hatcher και Mitch Albom, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2018 στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ.

Μια υπέροχη ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης, ανάμεσα σε έναν σπουδαίο  Καθηγητή κι έναν ανήσυχο μαθητή, που εξελίσσεται στο χρόνο, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ανακαλύπτοντας τις αληθινές αξίες της ανθρώπινης φύσης. Η συνάντηση αυτή, με τη δύναμη της αγάπης, ξεπερνά ακόμη και την οδύνη του τελικού ταξιδιού της ζωής. Γιατί όπως λέει και ο Μόρι: «Όταν μια σχέση είναι αληθινή, ξεπερνάει τα όρια του χρόνου…».

Από Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. 

*****


Άλλες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 15/10
Ανατόλ @ Αλκμήνη
Αναζήτηση @ Πρόβα
Cock @ Θέατρο Αθηνών
Lemon @ Radar
Κάθε τι μια φορά... @ Τεχνοχώρος Χίμαιρες
Μας πήραν είδηση @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Μόλλυ Σουήνη @ Θέατρο Νέου Κόσμου
Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί @ Μπάγκειον Ξενοδοχείο
Περιμένοντας τον Γκοντό @ Χώρος Θέατρο
Τέσσερις τετάρτου @ Studio Μαυρομιχάλη 

Από Τρίτη 16/10
Το δαχτυλίδι της μάνας @ Tempus Verun-Εν Αθήναις
Περί Σώματος @ Olvio

Από Τετάρτη 17/10
Αντρειωμένος @ Αλκμήνη
Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες @ Βέμπο 
Τι με κοιτάς έτσι; @ Έαρ Βικτώρια 
Duende @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από Πέμπτη 18/10
Ζωρζ Ναντέν: ο άναυδος σύζυγος @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Σταχτοπούτα @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ώρα να φεύγω @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον

Από Παρασκευή 19/10
Της Μαλάμως, Βουκολοτραγωδία @ Θέατρο Λαμπέτη
Frozen @ Από Μηχανής Θέατρο
Mακιαβέλλι @ Μπιπ
Ξύπνα Βασίλη @ Εθνικό Θέατρο
Το κιβώτιο @ Studio Μαυρομιχάλη
Μάστερ και Μαργαρίτα @ Ροές
Μικρά τίποτα... μεγάλα κάτι @ Θέατρο της Ημέρας
Κόκκινη Μνήμη @ Αλκμήνη
Σε μια...μέρα @ Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Reigen-Δέκα διάλογοι για το σεξ @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Από Σάββατο 20/10
Η σημασία να είναι κανείς ειλικρινής @ Αλκμήνη
Λαλαλώ και Ρεπέτε @ Θέατρο της Ημέρας
Το πιο Τρελό τριήμερο @ Θέατρο Ήβη
Ο επιθεωρητής έρχεται @ Eliart 

Από Κυριακή 21/10
Αυτοκράτωρ Αδριανός @ Αλκμήνη


*****

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία:

Η Απειλή @ Από Μηχανής Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 16/10
Περί Σώματος @ Olvio | Τελευταία παράσταση στις 16/10
Το Αϊβαλί η πατρίδα μου @ Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός | Τελευταία παράσταση στις 16/10
Η απελευθέρωση @ Θέατρο 104 | Τελευταία παράσταση στις 17/10


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα