tsaligopoulou

Ελένη Τσαλιγοπούλου - Των φίλων τα σπίτια

Γράφουμε για το νέο άλμπουμ της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Λαϊκό, έντεχνο, παραδοσιακό

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Αίμα κι αγκάθι, Τρύπιος ουρανός, Το κλειδί

Βαθμολογία: 7,5/10

Επτά χρόνια μετά την τελευταία της προσωπική δουλειά («Τα-ρι-ρα», 2011) η Ελένη Τσαλιγοπούλου επανέρχεται στη δισκογραφία με το άλμπουμ «Των φίλων τα σπίτια».

«Μπαρουτοκαπνισμένη» πια, αφού βρίσκεται στο προσκήνιο 30 χρόνια περίπου, με μεγάλες επιτυχίες αλλά και συνεργασίες στο ενεργητικό της και αφού έκανε πέρασμα από το λαϊκό στο έντεχνο και από εκεί στην παραδοσιακή μουσική, αλλά και στη τραγουδοποιία, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αυτή τη φορά μας προτείνει ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, που περιλαμβάνει 16 τραγούδια (μεταξύ αυτών και εκείνα που κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή τα προηγούμενα χρόνια, «Των φίλων τα σπίτια» και «Τράβα ρε μάγκα») που έγραψαν για εκείνη οι φίλοι της και για χρόνια συνεργάτες της δημιουργοί:

Κώστας Λειβαδάς,  Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, Σταύρος Σιόλας,  Πόλυς Κυριάκου, Ελένη Φωτάκη,  Αποστόλης Βαλαρούτσος, Κώστας Μπουντούρης, Αθανασία Γιασουμή,  Αριστείδης Χατζησταύρου, Ράνια Λιαρμακοπούλου, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Μωραίτης, Οδυσσέας Ιωάνου και ο πολύ σημαντικός Νίκος Ζούδιαρης.

Η συνύπαρξη όλων αυτών των αξιόλογων καλλιτεχνών, με άποψη για τη μουσική, αλλά και διαφορετικό στυλ, σε ένα άλμπουμ, δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην απόπειρα κριτικής. Ο συνδετικός κρίκος που είναι, πέρα από τη συνδημιουργία, η φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, ασφαλώς και εξομαλύνει τα πράγματα.

Άκουσα για πρώτη φορά το άλμπουμ όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι και τώρα για τις ανάγκες της κριτικής, πιο προσεκτικά, παρότι υπάρχουν πολλά τραγούδια.

Σε γενικές γραμμές ο δίσκος είναι «στημένος» μαεστρικά, σαν να παρακολουθείς συναυλία της Ελένης, δεν σε κουράζει και ενορχηστρωτικά είναι σε άριστο επίπεδο με την αμέριστη μουσική συνδρομή των Bogaz Musique, που εδώ και χρόνια συμπορεύονται με την ερμηνεύτρια.

Από την ακρόαση το πρώτο τραγούδι που σε αναγκάζει να σταθείς περισσότερο είναι η συνδημιουργία της Ελένης Τσαλιγοπούλου με τον Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου σε στίχους του Κώστα Λειβαδά με τίτλο «Αίμα κι αγκάθι». Δυνατή μπαλάντα, εξαιρετικό ενορχηστρωτικό στήσιμο και πολύ καλή ερμηνεία.

Το καλύτερο τραγούδι του άλμπουμ είναι εκείνο με τίτλο «Τρύπιος ουρανός» δια χειρός Νίκου Ζούδιαρη με τη μουσική συνδρομή της Τσαλιγοπούλου που το απογειώνει ερμηνευτικά. Έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι είναι από τις πιο αξιόλογες στιγμές του τραγουδοποιού.

Επίσης, εξαιρετικό είναι και το τραγούδι με τίτλο «Το κλειδί» του Γιώργου Ανδρέου σε στίχους της Μαργαρίτας Μυτιληναίου με το ανατολίτικο άρωμα των Bogaz Musique και την φωνητική δεινότητα της Τσαλιγοπούλου που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος και το στυλ του τραγουδιού.

Εν κατακλείδι, επτά χρόνια μετά, η Ελένη Τσαλιγοπούλου επιστρέφει προσφέροντας μας ένα άλμπουμ που βέβαια δεν είναι το κορυφαίο της, αλλά στέκεται στο επίπεδο που χρόνια τώρα η ερμηνεύτρια έχει καθιερώσει και υπηρετεί πιστά. Εξάλλου, μετά από τόσα χρόνια αξιόλογης πορείας στην ελληνική μουσική σκηνή, δεν έχει να αποδείξει τίποτα, παρά μόνο να εκφράσει, μέσα από τις δουλειές της, την μεγάλη αγάπη της για τη μουσική.

Στοιχεία του άλμπουμ

Των φίλων τα σπίτια
Label: Feelgood Records
Κυκλοφορία: 2018

Τα τραγούδια του άλμπουμ

01. Των φίλων τα σπίτια
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Λειβαδάς
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

02. Αίμα κι αγκάθι
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

03. Τρύπιος ουρανός
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Ζούδιαρης
Στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης

04. Για να φανεί η άνοιξη
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου

05. Πονηρά όνειρα
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

06. Πονεί η καρδιά μου
Μουσική/Στίχοι: Αποστόλης Βαλαρούτσος

07. Καπνός
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

08. Τράβα ρε μάγκα
Μουσική: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

09. Άρωμα από μέντα
Μουσική/Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

10. Τελευταίο φιλί
Μουσική: Κώστας Μπουντούρης
Στίχοι: Αθανασία Γιασουμή

11. Ήλιος καυτός
Μουσική/Στίχοι: Αριστείδης Χατζησταύρου

12. Το θεριό
Μουσική: Αριστείδης Χατζησταύρου
Στίχοι: Αριστείδης Χατζησταύρου, Ράνια Λιαρμακοπούλου

13. Το κλειδί
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Στίχοι:  Μαργαρίτα Μυτιληναίου

14. Το τραίνο των οκτώ
Μουσική: Κώστας Μπουντούρης
Στίχοι: Πόλυς Κυριάκου

15. Με αγάπη πια δε μοιάζει
Μουσική: Σταύρος Σιόλας
Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης

16. Τα τραγούδια τα πήρα αγκαλιά
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα