Lycabetus_old

Εσείς πού ήσασταν στις 12 Ιουλίου του 2006;

Θυμάστε αλήθεια τι έγινε τον Ιούλιο του 2006;
Διαβάστηκε φορες
Έχεις έναν από τους καλύτερους δίσκους των Arctic Monkeys, το "AM" σε βινύλιο; Το discobole το έχει σε super τιμή!

Ποιες συναυλίες αλήθεια θυμάστε από την προηγούμενη δεκαετία; Μπορεί να αναπολείτε τo sold out της Madonna στο ΟΑΚΑ, να φύγατε με μια μικρή απογοήτευση από την συναυλία των White Stripes που κόπηκε στη μέση ή να ξεφύγατε από τα επεισόδια στους Madness και τους Beastie Boys. Μπορεί επίσης να ήσασταν στη δωρεάν συναυλία των REM στο Καλλιμάρμαρο. Όμως θυμάστε τι έγινε τον Ιούλιο του 2006;

«Η πιο ροκ ημέρα του καλοκαιριού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 12η Ιουλίου» έγραφε τότε το περιοδικό Αθηνόραμα στην διαδικτυακή έκδοση του. Και είχε δίκιο! Εκείνη την ημέρα οι συναυλίες στην Αθήνα χτύπησαν κόκκινο αφού πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα το Rockwave festival με headliners τους Twisted Sister, αλλά και οι συναυλίες των Roxy Music στο στάδιο Καραΐσκάκη, Iggy Pop & The Stooges (με support τους Puressence) στο θέατρο Βράχων, Toto με Socrates στο γήπεδο Softball του Ελληνικού, αλλά και ο θρυλικός Solomon Burke με τους Blues Brothers στο Ηρώδειο.

Όλοι αναρωτιούνταν αν είναι κάποιου είδους φάρσα, καθώς εκείνη τη χρονιά είχαν ήδη παίξει στη χώρα μας: οι Dandy Warhols, οι Editors,οι Franz Ferdinard, οι Guns N Roses (τότε με τον Axl μόνο), o Roger Waters (με το tour του για το The Dark Side Of The Moon), o Sting, o 50 cent, οι Massive Attack, οι New Order ενώ αναμένονταν τα live των Morrissey, Duran Duran, Pearl Jam, Placebo, Depeche Mode, Deep Purple, James Brown, Shakira, Scorpions & Whitesnake. Συνεπώς πέντε μεγάλες συναυλίες την ίδια μέρα σε μία ήδη γεμάτη συναυλιακή χρονιά ήταν κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Βέβαια από το 2003 μέχρι το 2008 η συναυλιακή ζωή της Ελλάδος διένυε την περίοδο των παχιών αγελάδων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο καθώς η χώρα μας έγινε πιο ελκυστική για τις περιοδείες καλλιτεχνών. Επίσης η οικονομική κρίση δεν είχε ακόμα φανεί. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι που εκείνο βράδυ του 2006 είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πέντε μεγάλες rock (και όχι μόνο) συναυλίες.

Ας θυμηθούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τι ζήσαμε εκείνη τη νύχτα.

TS_2006

Twisted Sister - Terra Vibe

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Τwisted Sister πέρασαν από τη χώρα μας. Ο κόσμος ήταν λιγότερος από την πρώτη φορά που είχε έρθει το συγκρότημα ένα χρόνο πριν, όμως το show ήταν αντίστοιχο. Τη συγκεκριμένη ημέρα του Rockwave Festival οι WASP είχαν ακυρώσει την εμφάνιση τους (ενώ νωρίτερα είχαν ακυρώσει οι Cult) αφήνοντας τους Twisted Sister μοναδικούς headliners (ενώ η τιμή του εισιτηρίου παρέμεινε ίδια, να τα λέμε αυτά). Όσοι τίμησαν το συγκρότημα έλαβαν μέρος σε ένα glam/hard rock πάρτυ που συνέπεσε με τα γενέθλια του Mark "The Animal" Mendoza που έσβησε κεράκια μαζί με το Rockwave (τότε γιόρταζε δέκα χρόνια ιστορίας). Μικροπροβλήματα όπως το μικρόφωνο που δε δούλευε και χάλασε το momentum στον Dee Snider στο "Burn In Hell" έχουν πια ξεχαστεί και όλοι θυμόνται με χαμόγελο τους Twisted Sister στο Rockwave του 2006.

Roxy_2006

Roxy Music - Στάδιο Καραΐσκάκη

Ούτε το στάδιο Καραΐσκάκη ήταν sold out - με τόσες υποψήφιες μουσικές επιλογές το ίδιο βράδυ, στοχευμένες σε παρεμφερές κοινό. Οι Roxy Music όμως δεν άφησαν κανένα παραπονεμένο με το 'best of' set τους που είχε τραγούδια από όλες τις περιόδους τους. Ο Bryan Ferry ανταποκρίθηκε στην εικόνα του καλοντυμένου και στυλάτου frontman όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ οι Phil Manzanera στις κιθάρες και Andy Mackay στο σαξόφωνο έχτισαν ξανά την μουσική ιστορία των Roxy για το Αθηναϊκό κοινό. Δυστυχώς από το 2011 και μετά οι Roxy Music δεν υφίστανται (μέχρι νεοτέρας), αν και ο Bryan Ferry μας επισκέφτηκε με τη μπάντα του φέτος ξυπνώντας μέσα μας το σχετικά μακρινό 2006.

Iggy_Stooges_2006

Iggy Pop & The Stooges - Θέατρο Βράχων

Ο Iggy Pop με τους Stooges έδωσε στο θέατρο Βράχων μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στη χώρα μας. Το θέατρο Βράχων είχε γεμίσει και ο κόσμος επιδιδόταν σε συνεχόμενα mosh pits - όπως φυσικά είθισται στις συναυλίες των Stooges. Μπουκάλια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ ο κόσμος κατέκλυσε τη σκηνή στο 'No Fun' για να χορέψει με τον Iggy. Τότε στη σύνθεση των Stooges ήταν και τα δύο αδέλφια Asheton αλλά και ο σαξοφωνίστας Steve McKay που τώρα πια δεν είναι μαζί μας. Όσοι ήταν εκεί λοιπόν είδαν ένα κομμάτι της ιστορίας που τώρα πια δεν γυρίζει πίσω.

Toto_2006

Toto - Γήπεδο Softball Ελληνικό

Το γήπεδο του Softball γέμισε με αναμνήσεις και ρεφρέν από τα 80s με κεντρικό άξονα την κιθάρα του Steve Lukather. Η εμφάνιση τους ήταν καλή αν και στιγματίστηκε από την φωνή του τραγουδιστή Bobby Kimball, που δεν ήταν στη καλύτερη κατάσταση (δεν είναι τυχαίο ότι δεν συμμετείχε στο πιο πρόσφατο reunion των Toto). Μάλιστα στις ψηλές νότες δεν τα κατάφερνε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται προηχογραφημένα μέρη - κάτι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Ο Lukather όμως ισορροπούσε την κατάσταση. Επίσης ο David Paich -που είχε σχεδόν αποσυρθεί- είχε αντικατασταθεί από τον Greg Phillinganes.

Solomon_2006

Solomon Burke/ The Blues Brothers - Ηρώδειο

Τότε κάποιοι διαμαρτύρονταν για το χώρο που θα διεξαγόταν η συναυλία - ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν ταίριαζαν στο Ηρώδειο. Οι εποχές βέβαια άλλαξαν και δεδομένης πια της χαμηλής προσέλευσης σε συναυλίες, το Ηρώδειο έχει σταθεί καταλύτης για συναυλίες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να δούμε στη χώρα μας. Εκείνη τη μέρα όμως, ο Solomon Burke κατέβασε τον κόσμο κάτω, στην arena του Ηρωδείου (το έχει καταφέρει και η Patti Smith αλλά και οι Foo Fighters). Ο θρυλικός 'preacher' της soul δεν σταμάτησε εκεί. Εκτός του ότι ξεσήκωσε το Ηρώδειο, έφτασε στο σημείο να δανειστεί το κινητό ενός θεατή που είχε πάρει το κορίτσι του τηλέφωνο, για να της κάνει ο ίδιος αυτοπροσώπως ειδική αφιέρωση. Ένας στην κυριολεξία 'larger than life' χαρακτήρας που είχε στο αίμα του το πάθος για διασκέδαση και σύνδεση με το κοινό του. Το πρώτο μισό της βραδιάς είχαν αναλάβει οι Blues Brothers με πολυμελή ορχήστρα που ξεκίνησαν να ανεβάζουν τη διάθεση του κόσμου με ένα set μιάμισης ώρας.

Στις 12 Ιουλίου του 2006 οι διοργανωτές μπερδεύτηκαν και τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν. Η Αθήνα μετατράπηκε σε μία μεγάλη αρένα, ενώ σχεδόν όλη η πόλη βρισκόταν σε κάποια συναυλία. Ο κόσμος δεν το είχε συνειδητοποιήσει τότε, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα επαναλαμβανόταν. Προφανώς λόγω της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης, αλλά και επειδή τα θρυλικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες περιοδεύουν πιο σπάνια με απαγορευτικά budget για τη χώρα μας.

Μπορεί φυσικά να συμπέσουν τρεις-τέσσερις συναυλίες την ίδια μέρα, όμως στις 12 Ιουλίου του 2006 καθεμιά από τις πέντε συναυλίες είχαν προσέλευση πάνω από 3 χιλιάδες. Ίσως με το πέρασμα του χρόνου η βραδιά στρογγυλοποιήθηκε και μεγεθύνθηκε στο μυαλό μας, όμως εμείς σας περιγράφουμε τα γεγονότα έτσι όπως έγιναν.

Εσείς λοιπόν, που ήσασταν στις 12 Ιουλίου του 2006; Είδατε κάποια από αυτές τις ιστορικές πια συναυλίες και αν όχι ποια θα επιλέγατε;

ΥΓ. Ευχαριστούμε τους φίλους Κωστή Αγραφιώτη και Αντρέα Καψαμπέλη για τις αναμνήσεις τους και τις ιδέες τους

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα