Στάθης Σταμουλακάτος

Στάθης Σταμουλακάτος: «Δεν νομίζω ότι καταξιώνεσαι αν πας στην Επίδαυρο»

Σε ένα διάλειμμα από τις παραστάσεις ο Στάθης Σταμουλακάτος μάς εξομολογήθηκε πολλά.
Διαβάστηκε φορες
Υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί. Υπάρχουν και κάποιοι που «ποιούν ήθος», ο Στάθης Σταμουλακάτος ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Ήσυχα κι αθόρυβα δουλεύει στο θέατρο δεκαεπτά χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη παράσταση  «Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια για την ερμηνεία του. Και να ήταν μόνο αυτό. Παίζει και στον «Εθνικό Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου λαμβάνοντας επίσης διθυραμβικές κριτικές. Και φέτος που είναι η «θεατρική χρονιά» του, παίζει στον «Άγριο Σπόρο» του Γιάννη Τσίρου και καταφέρνει μια δυνατή ερμηνεία σε ένα ρόλο που έχει σφραγίσει ερμηνευτικά ο Τάκης Σπυριδάκης.

Με τον Στάθη Σταμουλακάτο βρεθήκαμε και είπαμε πολλά για θέατρο και όχι μόνο:

Η δουλειά του ηθοποιού πάντα ήταν ιδιαίτερη και κρύβει δυσκολίες. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ηθοποιός μέσα στα χρόνια της κρίσης;

Είναι δύσκολο δεδομένου ότι τώρα τα χρήματα είναι πολύ πιο λίγα. Πριν την κρίση μπορούσες να τα καταφέρεις. Τώρα ειδικά το θέατρο το κάνεις για σένα, το κάνεις γιατί το γουστάρεις γιατί σ’ αρέσει, την τηλεόραση την κάνεις για τα χρήματα και τον κινηματογράφο αν τύχει και όποτε τύχει γιατί κι αυτό είναι λίγο σπάνιο και ακριβό σπορ στην Ελλάδα, το κάνεις και γιατί γουστάρεις και γιατί μερικές φορές έχει χρήματα.

Φέτος είναι για σένα μια γεμάτη καλλιτεχνικά χρονιά και θεατρικά με τρία έργα και κινηματογραφικά. Πόσα πρόσωπα έχει τελικά ο Στάθης Σταμουλακάτος;

(Χαμογελάει) Όσα μου ζητηθούν, εφόσον κάνω αυτό που μου αρέσει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, κουράζεσαι μόνο σωματικά, ψυχικά είσαι μια χαρά.

Στάθης Σταμουλακάτος

Υπάρχουν δικά σου στοιχεία μέσα στο Γερακάρη και στο Νικόλα;

Αν και οι δύο χαρακτήρες έχουν κάποια συγγένεια, όχι δεν υπάρχουν. Ειδικά με τον Γερακάρη. Δεν θα μπορούσα να φερθώ σε άνθρωπο έτσι. Δεν είμαι τέτοιος χαρακτήρας. Βέβαια ο ρόλος αυτός ταυτόχρονα σε απελευθερώνει σου βγάζει κάτι που έχεις μέσα σου, που θα ήθελες να το βγάλεις και σου δίνεται η ευκαιρία.

Θα ήθελες να δοκιμαστείς σε κάτι διαφορετικό; Αρχαία τραγωδία, ίσως, κάποιο ρόλο που θα ήθελες πολύ να ερμηνεύσεις;

Ναι, κάποια στιγμή, απλά δεν βιάζομαι. Δεν νομίζω ότι καταξιώνεσαι αν πας στην Επίδαυρο.

Όταν φοιτούσες στην δραματική σχολή δεν το είχες κατά νου;

Όχι! Πιο πολύ μου αρέσει το απλό θέατρο, το λαϊκό θέατρο. Δεν μπορεί να γίνονται κάθε χρόνο τόσες παραστάσεις στην Επίδαυρο. Μου φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό. Τόσος κόσμος πια, θέλει να εκφραστεί με αρχαίο δράμα;

Το τελευταίο καιρό έχεις λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για την δουλειά  σου στο θέατρο. Θα ήθελες να έχει συμβεί νωρίτερα δεδομένου ότι κάνεις θέατρο δεκαεπτά χρόνια.

Δεν το ‘χω δει έτσι. Δεν με ενδιαφέρει. Τις κριτικές δεν τις διαβάζω. Ξέρω ότι έχω μια αποδοχή  από τον κόσμο, το χαίρομαι σε λογικά πλαίσια, δεν καβαλάω και καμιά σκούπα αλλά εντάξει είναι και ένα κομμάτι της δουλειάς. Είναι μια ικανοποίηση όταν τελειώνει η παράσταση κι ο άλλος σε ευχαριστεί για αυτό που του προσέφερες, σου σφίγγει το χέρι. Εξάλλου ο ηθοποιός του θεάτρου πληρώνεται με το χειροκρότημα. Πέρα από την αμοιβή, όταν ανάψουν τα φώτα στο τέλος η πληρωμή είναι το χειροκρότημα.

Πόσο κοντά είναι αυτό που συμβαίνει τώρα μ’ αυτό που συνάντησες όταν αποφοίτησες από την σχολή το 2002;

Όταν τελείωσα την σχολή το μόνο που ήθελα είναι να παίξω θέατρο. Όταν βγαίνεις από μια σχολή και δεν ξέρεις κανένα δεν ονειρεύεσαι ούτε θριάμβους ούτε τίποτα , θέλεις απλά να παίξεις. Αυτό ήθελα κι εγώ, να βρω δουλειά, να κάνω αυτό που γούσταρα. Τίποτα παραπάνω.

σταμουλακάτος

Είσαι από τους λίγους ηθοποιούς που μίλησε ανοιχτά για την πρωινή του δουλειά (κούριερ), για το διαζύγιο των γονιών του , για την ασθένεια του πατέρα του. Είναι δείγμα ωριμότητας; Έλλειψης κινδύνου; Έλλειψης φόβου;

Προτιμώ να τα πω εγώ, παρά να βγουν κάποια στιγμή διαστρεβλωμένα. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Και για τον πατέρα μου είχα πει ότι είναι αλκοολικός. Αυτά κάποια στιγμή βγαίνουν. Προτιμώ να έχω τον έλεγχο αυτών που λέω παρά να βγει κάποιος και να πει αυτό κι αυτό. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν μου έχει αφήσει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα. Φέτος άφησα την δουλειά του κούριερ, που είμαι σε τρία θεατρικά έργα και δεν προλαβαίνω και αμείβομαι καλύτερα. Βέβαια την πρώτη μου δουλειά την σέβομαι πολύ και δεν την έχω παρατήσει, την έχω αφήσει προσωρινά. Κάποιος μου είπε ότι «τώρα είσαι πάνω στο κύμα». Ναι, αλλά το κύμα πέφτει και κάπου πρέπει να κρατηθείς. Πάντα ήμουν προσγειωμένος, έβλεπα την κατάσταση. Δεν έχω κάνει τηλεόραση, δεν προέκυψε, δεν έχω ούτε τα χρήματα ούτε την αναγνωρισιμότητα κάποιων συναδέλφων ώστε να πω δεν φοβάμαι, γούσταρα να κάνω θέατρο και το θέατρο δεν είναι όπως η τηλεόραση. Όταν κάνεις τηλεόραση το τηλέφωνο σου χτυπάει, όταν κάνεις μόνο θέατρο, μπορεί να έχεις τον ένα χρόνο και τον επόμενο να μην έχεις.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου λάθος στην ζωή ή στην δουλειά  σου;

Που δεν πήγα πιο νωρίς στην δραματική σχολή, που δεν πήγα σε μικρότερη ηλικία. Θα ήθελα να΄χω ξεκινήσει νωρίτερα. Πάλι θέατρο θα έκανα απλά θα είχα κάνει περισσότερο. Βέβαια δεν με πείραξε που άρχισα πιο αργά γιατί ήμουν πιο ώριμος. Καλλιτεχνικά θα θελα να ήμουν πιο νωρίς.

Κλείνοντας να σε ρωτήσω μια ερώτηση που θα ήθελες να σου κάνουν και που ποτέ δεν έγινε;

(Χαμογελάει) Με πιάνεις αδιάβαστο. Είναι πολύ έξυπνη ερώτηση αλλά δεν έχω σκεφτεί κάτι. Θα πρέπει να κάτσω να σκεφτώ πολύ τι θα ήθελα να με ρωτήσουν και δεν με ρώτησαν.

Μια δήλωση ή ένα ευχαριστώ σε κάποιον, ίσως;

Χρωστάω στον Γιάννη Οικονομίδη που έκανε μια ολόκληρη ταινία πάνω μου. Τον Γιάννη τον βλέπω σαν μεγάλο αδερφό. Ακόμα κι όταν «μου τα χώνει» ξέρω γιατί το κάνει και το κάνει για καλό. Είναι ο μεγάλος αδερφός που ποτέ δεν είχα, που σε βάζει στη θέση του. Χρωστάω και στο «Επί Κολωνό» που ήταν και το πρώτο μου θέατρο και έμεινα εκεί έντεκα χρόνια. Εκεί ανδρώθηκα. Σκέψου, με έστειλε εκεί μια φίλη, τρεις μέρες μετά την αποφοίτηση από την σχολή για μια οντισιόν και πήγα, και έμεινα εκεί έντεκα χρόνια. Μου άρεσε η ομάδα. Πιστεύω στις ομάδες. Το «Επί Κολωνώ» ήταν το σπίτι μου, πέρναγα εκεί ώρες, και πριν την παράσταση και μετά. Ήταν ένα κοινόβιο με την καλή έννοια. Ανταλλάσαμε απόψεις, γίνονταν ζυμώσεις, ωραία πράγματα!


Μπορείτε να δείτε τον Στάθη Σταμουλακάτο την τρέχουσα σεζόν στις εξής παραστάσεις:

«Στέλλα Κοιμήσου»  ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
«Εθνικός Ελληνορώσων»  ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
«Άγριος Σπόρος» ΘΕΑΤΡΟ «ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ»
Διαβάστε ακόμα