theater

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 07.01 - 13.01

Νέα χρονιά, νέες παραστάσεις!
Διαβάστηκε φορες
Η εβδομάδα που μόλις ξεκινήσε μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις με παραστάσεις που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και άλλες που μόλις ξεκινούν το ταξίδι τους.

Ας δούμε αναλυτικά το θεατρικό πρόγραμμα:

Δούλες @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

δουλεσ

Mετά τον επιτυχημένο κύκλο των θεατρικών τους παραστάσεων, οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ επιστρέφουν φέτος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Υπόγειο του Θεάτρου Κάρολος Κουν με την υπόσχεση να προσφέρουν νέες συγκινήσεις στο κοινό.

Μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας για την περσινή παράσταση εδώ.


Πρεμιέρα: Τρίτη 8 Ιανουαρίου 

*****
Ισμήνη @ Θέατρο Φούρνος
 ισμηνη

Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση»(1956-1972). Δικαίως τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα του Ποιητή.

 Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της  επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας. 

Ανατρεπτικό κι «αιρετικό» κείμενο, μας δείχνει την άλλη όψη των πραγμάτων, παρουσιάζοντας  μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου...

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

Τελικά μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία. 

Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 

*****
Aΐτη, μια preformance για την Ιστορία @ Θέατρο 104

αιτη

Έχει σημασία το παρελθόν; Υπάρχει μία Ιστορία ή πολλές; Οι πρώτοι άνθρωποι που έγραψαν κάτι πως είχαν μάθει να διαβάζουν, ώστε να ξέρουν τί γράφουν; Ένα έθνος όταν μεγαλώσει, επαναστατεί και γίνεται αναγκαστικά κράτος; Έχουν οι κοινωνίες άπλυτα; Τι γνώμη για τον εμφύλιο έχετε στην οικογένεια σας; Τα ντόμινο όταν στηθούν σωστά, στήνονται σωστά μόνο για να πέσουν; Γίνεται να σε καθορίζει κάτι που δεν γνωρίζεις;

Μπορεί να γίνει μία παράσταση μόνο με ερωτήσεις;

Για 3η χρονιά, η ομάδα Hatari παρουσιάζει την παράσταση «Αϊτή, μία performance για την Ιστορία» και, μέσα απ’ αυτήν, 255 ερωτήματα για την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους, την πορεία του μέσα στους αιώνες, την σχέση της σημερινής εποχής με το παρελθόν και την θέση μας μέσα στο αέναο ποτάμι του χρόνου. Με κύριο και αποκλειστικό εργαλείο την ερώτηση, η νεοελληνική ιστορία γίνεται πεδίο προβληματισμού, έρευνας και παιχνιδιού αλλά και σημείο αντίστιξης με το ανιστορικό και επίπεδο παρόν.

Η ιστορία ενός Κράτους που ξεκίνησε το ταξίδι του με τις θερμές ευχές για απελευθέρωση από την Αϊτή - την πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ελληνική επανάσταση του 1821. Το «Χαΐτιον», μία ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα, που, καθώς δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την επανάσταση, έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα....

Πρεμιέρα: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 

*****
Αντρειωμένος @ Θέατρο Αλκμήνη

αντρειωμενοσ

«Συχνά οι δειλοί πεθαίνουνε πριν απ’ το θάνατο τους, ενώ ο ανδρείος γεύεται το θάνατο με μιας..»

Λίγο μετά τον πόλεμο. Στο γραφείο του Διευθυντή Χολτ στην πολιτειακή φυλακή του Γουέδερσφιλντ, Κονέκτικατ, εν αναμονή της εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα του, παρά τις επίμονες προσπάθειες του διευθυντή και του ιερέα των φυλακών, καταφτάνει μια νεαρή κοπέλα, ελπίζοντας πως ο μελλοθάνατος είναι ο αδελφός της. Η συνάντηση τριών διαφορετικών αντιλήψεων ξεδιπλώνει συναισθήματα και εικόνες που φέρνουν σε σύγκρουση τρεις διαφορετικούς κόσμους: της εκκλησίας, της εξουσίας και της...

Τελευταία παράσταση: Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 

*****
Οδός Αβύσσου αριθμός 0 @ Olvio

οδος αβυσσου

Το έργο του Λουντέμη αποτελεί αναμφισβήτητα ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για ν' αλλάξει ο κόσμος. Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. Όπως ο ίδιος υποστήριζε, δεν τον ενδιέφερε η Τέχνη για την τέχνη, αλλά η κατάδειξη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και της ανάγκης να καταργηθεί η ταξική ανισότητα... «Βάλε μια δύση κι ένα βαρκάκι να λιώνει μέσα. Ομορφιά! Μα, αν δεν υπάρχει μάτι να το δει, είναι ομορφιά;»

Κάτοικοι της οδού Αβύσσου, στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης και ο Παναής. Άγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές, δε χάνουν την ελπίδα τους για ζωή και ελευθερία. Στο έργο αυτό ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο. Γράφει, για να καταγγείλει, για να αναδείξει από τη μια μεριά το αίσχος της Μακρονήσου, την ωμότητα και βιαιότητα των βασανιστηρίων - «όταν ο θάνατος γίνεται εύκολος, η ζωή γίνεται δύσκολη» - και από την άλλη να αναδείξει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ανθρώπων. Η Μακρόνησος, στο έργο του Λουντέμη, δεν είναι απλά ένα κολαστήριο. Είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος, που προκειμένου να διασφαλίσει τη διαιώνισή του, δε διστάζει να στήνει Μακρονήσια.

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 

*****
Άλλες παραστάσεις που έχουν πρεμιέρα εντός της εβδομάδας:

Από 7 Ιανουαρίου
Άστρα να πάνε @ Θέατρο Κάππα

Από 9 Ιανουαρίου 
Αντριάνα @ Θέατρο Στοά 

Από 10 Ιανουαρίου 
Ο Θείος Βάνιας @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Επισκέπτης @ Θέατρο Αργώ

Από 11 Ιανουαρίου 
Ay, Carmela! @ Faust 

Από 12 Ιανουαρίου 
Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού @ Θέατρο Αργώ
Η καημένη, η άδεια μου Εδέμ @ Θέατρο Επί Κολωνώ

*****
Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία:

Έως 8 Ιανουαρίου
Μόλλυ Σουήνη @ Θέατρο του Νέου Κόσμου 
Δύο Θεοί @ Θέατρο Ροές
Ένα μάθημα χορού @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Επιστροφή στην Άγρια Βρύση @ Faust 

Έως 11 Ιανουαρίου 
Ο καιρός των χρυσανθέμων @ Θέατρο Άλφα Ιδέα

Έως 12 Ιανουαρίου 
Κύριος και κυρία Λοτ @ Tempus Verum - Εν Αθήναις
Η διαθήκη της Μαρίας @ Από Μηχανής Θέατρο 

Έως 13 Ιανουαρίου 
Μαμά, κι εγώ δεν σ' αγαπώ @ Θέατρο Επί Κολωνώ
Ο ήχος του όπλου @ Σταθμός Θέατρο 
Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά @ Θέατρο Αλκμήνη
Οι δούλες @ Θέατρο Νέου Κόσμου
Αιώνες μακριά από την Αλάσκα @ Θέατρο Άλφα Ιδέα

Διαβάστε ακόμα