Ματούλα Ζαμάνη- Nuka

Ματούλα Ζαμάνη - Nuka

Ο δίσκος «Nuka» ενισχύει πολύ το κύμα νέων καλλιτεχνών που φέρνουν ελπίδα στο σύγχρονο δισκογραφικό στερέωμα. Ένα «συναισθηματικό πανηγύρι» που αφήνει εντυπώσεις.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Ηλεκτρονικό έντεχνο με παραδοσιακές και ροκ επιρροές

Τραγούδια που αξίζει να ακουστούν:
«Πούλα», «Γιαννούλα Η Κουλουρού», «Πριν»

Βαθμολογία:
7,5

Μια σκέψη μου ήρθε με το που άκουσα (μονοκοπανιά) το "Nuka": Ποια είναι η Ματούλα Ζαμάνη; Αρκεί μια μόνο δουλειά, ένα μόνο album, να αναδιαμορφώσει την εικόνα ενός καλλιτέχνη;

Το Nuka («καρυδιά» στα Βλάχικα) που επίσημα κυκλοφόρησε τον χειμώνα που πέρασε, ανοίγει με την ατμοσφαιρική «Αγάπη» και προϊδεάζει ελαφρώς για την όλη ατμόσφαιρα του δίσκου.  Σε συνδημιουργία της Ματούλας και του Θοδωρή Θάνου, η «Αγάπη» γεμάτη με μηνύματα, είναι μια δυναμική μπαλάντα με ήχο συνάμα σύγχρονο και παραδοσιακό. Ακολουθεί το «Νορβηγιά Ή Ο Χ-ορός Της Αλήθειας», που ο τίτλος και μόνο σίγουρα αρκεί να σε βάλει σε πολλές σκέψεις. Με την τραγουδίστρια να συνθέτει και να στιχουργεί, αλλά και να ενορχηστρώνει –και πάλι με αδιαμφισβήτητο ταλέντο- και τον συγκινητικό στίχο της ίδιας, πρόκειται μάλλον για μια κατάθεση ψυχής.

Τα δύο επόμενα κομμάτια (σε στίχους και μουσική της Ματούλας) αποτελούν προσωπικά αγαπημένα του δίσκου, με μια μάλλον ασφαλή πρόβλεψη πως θα αποτελέσουν ορόσημα στην δισκογραφία της δημιουργού εάν λάβουν την εμπορική αναγνώριση που τους αξίζει. Το «Πούλα» με σύγχρονο και ελαφρώς upbeat ήχο για τα δεδομένα του δίσκου και καθηλωτικό στίχο με σπουδαίο νόημα αποτελεί ένα εμπορικά αδικημένο, ως τώρα, διαμάντι του δίσκου που πέραν της πρόδηλης του καλλιτεχνικής ποιότητας, θα μπορούσε εύκολα να κατακτήσει μεγάλο μέρος του ραδιοφωνικού airplay. Από την άλλη η «Γιαννούλα Η Κουλουρού», ένα εξίσου δυναμικό τραγούδι, που παρά τον σχετικά ελαφρύ ήχο, ο καυστικός στίχος (βασισμένος σε αληθινά γεγονότα) έχει ήδη κάνει ιδιαιτέρως αγαπητό το κομμάτι στο κοινό, αλλά και στους συναδέλφους της Ματούλας.

Στα μισά του album βρίσκονται οι πλέον εμπορικοί προπομποί του δίσκου, που κατέγραψαν επιτυχία αρκετά πριν κυκλοφορήσει ο Nuka. Τα «Λάθος Φιλιά» και «Πριν» σε μουσική και στίχο της Ματούλας είναι δύο τραγούδια που δικαίως προκυκλοφόρησαν ως singles και θεωρώ ότι ξεχωρίζουν συνθετικά από το σύνολο του δίσκου.

Οι γνώριμοι της τραγουδίστριας φαίνεται ήδη να έχουν εκτιμήσει, κυρίως για το άμεσο ύφος του, το «Και Φόρα Το Δικό Σου», ένα κομμάτι- προτροπή μέσω ενός πολύ επίκαιρου και εφευρετικού στίχου πάλι σε δημιουργία της Ζαμάνη. Ακολουθεί η «Ικαρία» μια ιδιαίτερη αφιέρωση που μαρτυρά την κοινωνικά ευαίσθητη πλευρά της Ματούλας. Ο στίχος από σεμινάριο στο νησί και πάλι ιντριγκάρει και φέρνει σαφώς μνήμες από τις «γκρούβαλες» εποχές της Ικαρίας. Η «Αγκαθιμερινότητα» εμπνευσμένη από το βιβλίο «Κομπλεξικό» του Αχιλλέα ΙΙΙ, ένιωσα πως θα μπορούσε να αποτελεί προπομπό κάποιου επόμενου δίσκου της καθώς ελαφραίνει αρκετά σε στιχουργικό νόημα.

Στο κλείσιμο του δίσκου έχουμε το «Γίνε», το μόνο τραγούδι του "Nuka", για το οποίο έγινε (ένα πολύ ιδιαίτερο) βίντεο κλιπ. Αν και πάλι το ερμηνευτικό ταλέντο της Ματούλας ξετυλίγεται εύκολα, το φωνητικό «ντύσιμο» μου φάνηκε κάπως πολύ εναλλακτικό. Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την τοποθέτησή του ως κλείσιμο του δίσκου είναι το άκρως αισθαντικό βίντεο κλιπ.

Το "Nuka" συμπερασματικά αποτελεί σίγουρα μια καλλιτεχνική επανατοποθέτηση της Ματούλας και ενισχύει πολύ το κύμα νέων καλλιτεχνών που φέρνουν ελπίδα στο σύγχρονο δισκογραφικό στερέωμα. Ένα «συναισθηματικό πανηγύρι» που αφήνει εντυπώσεις.

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα