Το βαλς των δέντρων και του ουρανού

«Βαν Γκογκ - Το βαλς των δέντρων και του ουρανού» στο θέατρο Γκλόρια

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και καλοδουλεμένη παράσταση, σε σκηνοθεσία του Michael Seibel.
Διαβάστηκε φορες
Μια ιδιαίτερη και καλοδουλεμένη παράσταση, σε σκηνοθεσία του Michael Seibel, έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στο θέατρο Γκλόρια.

Καλοκαίρι 1890. Ο Vincent Willem van Gogh φτάνει σε ένα απομονωμένο χωριό με εκπληκτική θέα και ιδιαίτερους ανθρώπους. Μέσα σε σαράντα μέρες θα ζωγραφίσει εβδομήντα από τους κορυφαίους πίνακές του, αριστουργήματα που θα αλλάξουν την πορεία της ζωγραφικής, της τέχνης, της φιλοσοφίας  και της λογοτεχνίας. Η Marguerite Gachet, η κόρη του περίφημου θεράποντα ιατρού του Van Gogh, είναι μια νέα κοπέλα που ασφυκτιά στα στενά πλαίσια, τα επιβεβλημένα στις γυναίκες, από την ορθολογική κοινωνία. Η Marguerite θα είναι ο τελευταίος έρωτας της ζωής του Van Gogh. Η συνεύρεση τους θα χαράξει τις ζωές και των δύο ανεξίτηλα για πάντα.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του Jean-Michel Guenassia για τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από τον έρωτα μιας γυναίκας που τόλμησε να δει τον ήλιο χωρίς να τυφλωθεί. Κι αν ο Van Gogh δεν αυτοκτόνησε;

Ο Jean-Michel Guenassia, συγγραφέας της τεράστιας επιτυχίας «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων», μας αποκαλύπτει μια ανατρεπτική εκδοχή για αυτές τις τελευταίες μέρες. Αξιοποιεί τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις για τη ζωή του μεγαλοφυούς ζωγράφου, λούζοντας με νέο φως τα μυστήρια του έργου του, της δημιουργικότητας και του θανάτου του. Από την είσοδο στο θέατρο καταλαβαίνεις ότι κάτι παραπάνω από μια απλή παράσταση έχει στηθεί. Τα έργα του Vincent van Gogh δεσπόζουν στο χώρο και σε καλούν να γίνεις μάρτυρας του ταλέντου και της τέχνης του Ολλανδού δημιουργού. Κατά μήκος των διαδρόμων που οδηγούν στις θέσεις των θεατών, ηλιοτρόπια (χαρακτηριστικό θέμα του ζωγράφου) όμορφα κατανεμημένα στον χώρο, δίνοντας μια έντονη χρωματική αντίθεση με το πορφυρό και το μαύρο του εσωτερικού χώρου.

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί διότι με την έναρξη της παράστασης διαπιστώνεις ότι το σκηνικό του έργου, φέρνει σε αίθουσα μουσείου και στο βάθος του, σε ένα τεράστιο πίνακα-ταμπλό ζωντανεύουν με εξαιρετικά motion graphics όλα τα γνωστά έργα του Vincent van Gogh, την ώρα που σύμφωνα με την εξέλιξη του έργου δημιουργούνται ή αναφέρονται. Ο Michael Seibel παραδίδει μια λυρική, ποιητική, εικαστική παράσταση-πρόταση. Τόσο η σύλληψη όσο και η καθοδήγηση των ηθοποιών είναι υποδειγματικές.
Η Ελένη Ερήμου ως Marguerite, μας παρασέρνει με την ευαισθησία και το ρεαλισμό της. Η Ελένη Δαφνή αποδίδει εξαίρετα την ερωτευμένη, νεαρή Marguerite. Ο Γιώργος Κροντήρης ως γιατρός Γκασέ ήταν πολύ καλός. Μας έκανε να τον συμπαθήσουμε, αλλά και να τον αντιπαθήσουμε ταυτόχρονα. Ο Γιάννης Μπόγρης καθοριστικός στον διπλό ρόλο του Τεό–αφηγητή φωτίζει και βοηθάει την εξέλιξη του έργου.

Τελευταίο κρατάω τον Δημήτρη Καλαντζή που στον δύσκολο, λόγω του ιδιόμορφου ψυχισμού του χαρακτήρα, ρόλο του Vincent van Gogh, δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία, με ηρεμία και εσωτερικότητα όταν ο ζωγράφος είναι χαλαρός και ένταση και πάθος όταν βιώνει διαταραχή, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την εσωτερική θύελλα που μάστιζε την ψυχή του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα σκηνικά , τα υπέροχα αυτά σκηνικά, μαζί με τα κοστούμια  της Λαμπρινής Καρδαρά πάνω στα οποία πατάνε τα motion graphics του Βαγγέλη Καλαϊτζή με την επιβλητική μουσική του Κώστα Χαριτάτου και τον εξαιρετικό φωτισμό του Αντώνη Παναγιωτόπουλου είναι λόγοι που όσοι παρακολουθούν αυτή την παράσταση δεν είναι απλά θεατές, αλλά κοινωνοί και μέτοχοι στη τέχνη και στις τελευταίες μέρες ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του Vincent van Gogh.

Συντελεστές Παράστασης

Δημήτρης Καλαντζής
Ελένη Ερήμου
Γιώργος Κροντήρης
Ελένη Δαφνή
Γιάννης Μπόγρης


Κείμενο: Jean-Michel Guenassia                
Μετάφραση: Ειρήνη Αποστολάκη
Θεατρική Απόδοση: Ελένη Ερήμου, Κώστας Παπαπέτρου
Δραματουργία: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Michael Seibel
Σκηνικό, Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Κίνηση: Έλενα Κουρκούλη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Motion Graphics: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μπόγρης
ArtWork: Λουκάς Μελάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Παραγωγή: ΦΙΛΟΘΕΑΤΟΝ ΑΕ


Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα