χαρτοπόλεμος

«Χαρτοπόλεμος»: Ο δικός μας Βυσσινόκηπος

Ο «Χαρτοπόλεμος» θα σκορπίσει στον αέρα τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει χρεοκοπήσει οικονομικά μα πρωτίστως συναισθηματικά. 
Διαβάστηκε φορες
Η οικονομική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης δεν ευόδωσε τα αναμενόμενα κέρδη. Μοναδική έφεση του πάτερ φαμίλια αποδείχθηκε η ασύστολη σπατάλη δανεικών χρημάτων. Η μητέρα, από την άλλη μεριά, είχε, οριστικά και αμετάκλητα, εγκαταλείψει προ πολλού τα εγκόσμια. Οι τρεις υιοί της οικογένειας και η κοπέλα του ενός θα στοιβάξουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή μέσα στους τέσσερις τοίχους της υποθηκευμένης πατρικής οικίας, επαφίοντας τη μοίρα τους στα χέρια ενός δικηγόρου, που ίσως δεν έπρεπε ποτέ να επιλέξουν ως συνήγορό τους. 

Ένα ακόμη πρωινό θα βρει τους τέσσερις νέους στο διαμέρισμα τους ν'  αναμένουν πάνω από το ακουστικό την απόφαση του δικαστηρίου. Η ατμόσφαιρα ανάμεσα τους μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη, με μια νευρικότητα να πλαισιώνει κάθε κίνησή τους. Η  κατάσταση θα γίνει χειρότερη, όταν από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου μια γνώριμη φωνή τούς γνωστοποιεί οτι ο πατέρας τους δεν έχει δώσει σημάδια ζωής για ώρες. Και ξάφνου το κουδούνι του σπιτιού χτυπά. Κάποιος άγνωστος, απρόσκλητος επισκέπτης, εισβάλλει την πιο λάθος στιγμή για να παρουσιάσει την πραγμάτεια του στους επίδοξους, όπως ευελπιστεί, αγοραστές. Τα αδέρφια αν και «εντυπωσιάζονται» από το εμπόρευμα, θέλουν να επισπεύσουν την αναχώρηση του εισβολέα. Όσο η παραμονή του λαμβάνει παράταση τόσο η ένταση συσσωρεύεται. Η έκρηξη δεν θα αργήσει να συμβεί! Μια πόρτα που  έπρεπε να μείνει κλειστή ανοίγει. Μια άτυχη στιγμή μέλλει να προκαλέσει πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αλλάξουν δια παντός την μοίρα και τις σχέσεις των πρωταγωνιστών. Ο «Χαρτοπόλεμος» θα σκορπίσει στον αέρα τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας που έχει χρεοκοπήσει οικονομικά μα πρωτίστως συναισθηματικά.

Ο «Χαρτοπόλεμος» σε κείμενο του Βαγγέλη Ρωμνιού και δραματουργία του Γιώργη Τσουρή είναι μια οικογενειακή τραγωδία που εξελίσσεται στα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα της οικονομικής δυσχέρειας, σε μια εποχή όπου το παλιό μοιάζει να αργοπεθαίνει και το νέο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Οι ήρωες του αλληλοαγαπιούνται και αλληλοσπαράσσονται καθώς αγωνίζονται να διαχειριστούν τα παιδικά και ενήλικα τους τραύματα. Η οικονομική δυστοκία μοιάζει διαχειρίσιμο εμπόδιο μπροστά στα τόσα καταπιεσμένα συναισθήματα.Το έργο αποτελεί μια σπουδή πάνω στο θεσμό της οικογένειας. Γραμμένο στην καθομιλουμένη, με ωμό και συνάμα βαθιά συναισθηματικό λόγο, σχολιάζει την κρίση και την χρεοκοπία, προσωπική, οικογενειακή, ηθική και δευτερευόντως οικονομική. Μιλά για εκείνες τις σχέσεις που εξ΄αποστάσεως φαντάζουν αστραφτερές, κι όσο πλησιάζει κανείς τόσο ασφυκτιά από την δυσωδία που αναδύουν. Μιλά για την οικογένεια της διπλανής πόρτας με τις αρρωστημένες σχέσεις. Μιλά για όλα εκείνα τα τραύματα που αιχμαλωτίζονται στη ψυχή μας και που για χρόνια ολόκληρα δηλητηριάζουν το είναι μας, εγκλωβίζοντας μοιραία τις διαπροσωπικές μας σχέσεις σ΄έναν φαύλο κύκλο πόνου και αποτυχίας.

Το κείμενο του Βαγγέλη Ρωμνιού, λαμβάνει σάρκα και οστά και απογειώνεται μέσα από την σκηνική παρουσία των πέντε ηθοποιών (Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Θάνος Αλεξίου, Παύλος Πιέρρος, Φοίβος Ριμένας) που κατορθώνουν να καλλιεργήσουν την εικόνα ενός ενιαίου καλοκουρδισμένου ερμηνευτικού συνόλου. Από την έναρξη του έργου, τούς βλέπουμε να χτίζουν λιθαράκι-λιθαράκι τους χαρακτήρες τους, οι οποίοι εν τέλει θα απογυμνωθούν συναισθηματικά μπρος στα μάτια μας στην σκηνή της μεγάλης σύγκρουσης. Μιας σκηνής που η ένταση των λόγων και των συναισθημάτων της  την μετατρέπουν σε χείμαρρο που παρασύρει κάθε ψυχή είτε βρίσκεται επί σκηνής είτε περιμετρικά αυτής. Προσωπικά, θα χαρακτηρίσω -δίχως καμιά υπερβολή- την συγκριμένη σκηνή μια εκ των καλύτερων ερμηνευτικών και σκηνοθετικών στιγμών που έχω παρακολουθήσει ως θεατής στα αθηναϊκά θέατρατα τελευταία έτη, καθώς η ωμότητα της αλήθεια δεν μπορεί παρά μόνο να σε αφοπλίσει.

Την σκηνική αρτιότητα του «Χαρτοπόλεμου» έρχεται να ολοκληρώσει με τις σκηνοθετικές του υποδείξεις ο Γιώργος Παλούμπης. Με τον χαμηλό φωτισμό της  Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου, το οικογενειακό σκηνικό της Κωνσταντίνας Μαρδίκη και το video wall υπό την επιμέλεια του Γιωργή Τσουρή που προβάλλει ανά διαστήματα αποσπάσματα από το magna "Candy Candy" (η επιλογή του συγκεκριμένου κόμικ είναι παραπάνω από εύστοχη, εκτός του γεγονότος πως φέρει αναμνήσεις από τα παιδικά και «ανέμελα» χρόνια, συνδέει την μοίρα της πρωταγωνίστριας μ' αυτή των θεατρικών μας ηρώων, καθώς όλοι τους έχουν ως κοινό παρανομαστή τα δύσκολα παιδικά χρόνια) επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια κλιμακούμενη ατμόσφαιρα οικογενειακού δράματος.
 
Ο «Χαρτοπόλεμος» είναι μια παράσταση που πρέπει να παρακολουθήσετε άμεσα, ναι μεν είναι καταθλιπτική λόγω του περιεχομένου της αλλά είναι γεμάτη με τόσα συναισθήματα και αλήθειες που δεν μπορεί παρά να σε καθηλώσει επί 80 λεπτά στην θέση σου. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Μικρό Γκλόρια ως και την Κυριακή 3 Φερβρουαρίου. 

Συντελεστές Παράστασης:

Κείμενο: Βαγγέλης Ρωμνιός
Δραματουργική επεξεργασία-Επιμέλεια κειμένου: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Μουσική-Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργής Τσουρής
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Γεωργία Παναγοπούλου-Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Οργάνωση Παραγωγής: MA NON TROPPO* – Γιωργής Τσουρής
Ηθοποιοί:Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Θάνος Αλεξίου, Παύλος Πιέρρος, Φοίβος Ριμένας.

Πληροφορίες Παράστασης:

Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30
Κάθε Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €- Κανονικό, 12 € - Φοιτητικό, 10 € - Προπώληση, Άνω των 65 & ΑΜΕΑ, 5 € - Ατέλεια

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα