Tyler, The Creator - IGOR

Είναι αναμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο έργο του μέχρι στιγμής και ίσως μία από τις σημαντικότερες hip-hop κυκλοφορίες της τελευταίας δεκαετίας. 
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: 
Hip-Hop, Soul, R&B, Jazz

Κομμάτια που πρέπει να ακούσεις: 
"EARFQUAKE", "I THINK", "WHAT'S GOOD", "PUPPET".

Βαθμολογία: 
8,5

Ο Tyler, The Creator είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παράγοντες της σύγχρονης hip-hop σκηνής και σίγουρα έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις ως προσωπικότητα. Ξεκινώντας από το “Goblin” και τελειώνοντας με το “Flower Boy”, κάθε έργο του έχει μια διαφορετική μουσική προσέγγιση από το προηγούμενο, εξελίσσοντας έτσι τον ήχο του στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, με την κυκλοφορία του “IGOR”.

Κομβικό σημείο στη καριέρα του Tyler αποτελεί η προηγούμενή του κυκλοφορία, το “Flower Boy”, όπου ο καλλιτέχνης πήρε μία απότομη στροφή, ξεφεύγοντας από τους νεανικούς και αμφιλεγόμενους στίχους των προηγούμενων έργων του, και βασίζοντας την σύνθεση των κομματιών του σε πιο soul και R&B μελωδίες. Στο "Flower Boy” φάνηκε η ωριμότητα και ο νέος χαρακτήρας του Tyler και - γνωρίζοντας την περίεργη προσωπικότητα του - οι περισσότεροι θαυμαστές του περίμεναν τον Tyler να δείξει και την άλλη πλευρά του εαυτού του. Περίμεναν το επόμενο έργο να είναι πιο εκρηκτικό, πιο ραπ, πιο σκληρό από τη προηγούμενη δουλειά του.

Το “IGOR” όμως αποδείχθηκε εντελώς το αντίθετο: ακόμα πιο soul και ακόμα πιο R&B από το “Flower Boy”, ακόμα πιο νοσταλγικό και συναισθηματικό. Το πρώτο μισό του άλμπουμ μας δίνει έναν ήχο που προέρχεται από τα 60s και τα 70s, αλλά και ταυτόχρονα αρκετά σύγχρονο. Τα πρώτα δυο κομμάτια, το “IGOR’S THEME” και το “EARFQUAKE”, χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα vocals και synths συνοδευόμενα κυρίως από τραγούδι και όχι ραπ. Το “EARFQUAKE” μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως το highlight του δίσκου, με την ασυνήθιστη φωνή του Tyler μαζί με εκείνη του Playboi Carti (την πιο αξιοσημείωτη συμμετοχή στον δίσκο) να τραβάνε τη προσοχή. Ο Tyler έχει επιλέξει τα σωστά εφέ για τη φωνή του καθώς και τις σωστές συμμετοχές, έτσι ώστε να μας μεταδώσει αυτό το ρετρό και ταυτόχρονα μοντέρνο άκουσμα που χαρακτηρίζει όλο το άλμπουμ.

Το επόμενο κομμάτι, το “I THINK”, είναι πιο ρυθμικό. Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε την μεγάλη επιρροή που έχει ο Kanye West στον Tyler. Το κομμάτι θυμίζει ιδιαίτερα τις δουλειές του Kanye την εποχή μέχρι το “Graduation” και ο Tyler κατάφερε να ξαναφέρει ένα τέτοιο άκουσμα στη σύγχρονη σκηνή.

Το “RUNNING OUT OF TIME” αποτελεί το σημείο όπου το άλμπουμ αλλάζει πορεία και γίνεται πιο hip-hop, καθώς ακολουθούν το “NEW MAGIC WAND” και το “A BOY IS A GUN”. Χρησιμοποιώντας δυνατά basslines και πιο γρήγορο flow, το ταξίδι του Tyler καθώς και ο χαρακτήρας του IGOR γίνονται πιο κατανοητά. Ο δίσκος αποκτά μια συγκεκριμένη πορεία, η οποία οδεύει προς την κορύφωση της, που έρχεται με το PUPPET και το “WHAT’S GOOD”. Το “PUPPET” ξεκινάει δυναμικά και μας θυμίζει τον Tyler του 2017 ενώ τη δυναμικότητα έρχεται σιγά, σιγά να την αντικαταστήσει η μελωδικότητα, την οποία προσφέρει ο μέντορας του πρωταγωνιστή, ο Kanye West.

Και έτσι φτάσαμε στο “WHAT’S GOOD”, στο banger του δίσκου, που πραγματικά κερδίζει τη προσοχή για το βαρύ bassline και το χορευτικό flow του Tyler, χωρίς όμως να χάνεται από το συνολικό άκουσμα του έργου. Προχωρώντας στο “GONE GONE/ THANK YOU”, εκδηλώνεται η συναισθηματικότητα και ο νοσταλγικός ήχος του δίσκου με τις όμορφες μελωδίες και τα απαλά, πιασάρικα hooks. Αυτόν το χαρακτήρα κρατάει ο Tyler και στα δυο τελευταία κομμάτια του έργου, εκδηλώνοντας με τους στίχους του ακόμα περισσότερο συναίσθημα.

Ο τελευταίος δίσκος του Tyler αποτελεί ένα ταξίδι στον κόσμο του IGOR. Ο Okonma (aka. Tyler) κατάφερε να δημιουργήσει τον δικό του ήχο και να γράψει τη δική του ιστορία μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους του. Είναι αναμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο έργο του μέχρι στιγμής και ίσως μία από τις σημαντικότερες hip-hop κυκλοφορίες της τελευταίας δεκαετίας. Δε βρίσκομαι σε θέση να μεταφέρω αυτό το συναίσθημα και αυτό το vibe του δίσκου, οπότε τι περιμένεις; Άκουσε το!

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
9,5 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα