Big Thief - U.F.O.F.

Οι Big Thief έχουν καταφέρει κάτι αρκετά δύσκολο: να κυκλοφορήσουν μέσα σε 4 χρόνια 3 φοβερούς δίσκους, με τον φετινό να είναι και η αποκορύφωση της μουσικής τους. 

Διαβάστηκε φορες
Τί θα ακούσεις:
indie rock, folk rock

Τραγούδια που αξίζει να ακούσεις:
Cattails, Jenni, Century, Contact

Βαθμολογία:
8.5

Οι Big Thief με κάθε δίσκο τους ανεβαίνουν και σκαλοπάτια. Από το πρώτο τους άλμπουμ το 2016 οι κριτικές - στην πλειοψηφία τους - ήταν διθυραμβικές ενώ ένα χρόνο αργότερα ο δεύτερος δίσκος τους απέσπασε ακόμα καλύτερα σχόλια. Αυτή τη φορά έκαναν δύο χρόνια για να κυκλοφορήσουν κάτι καινούριο και το γεγονός ότι σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα βγάζουν εκπληκτικό υλικό, τους κάνει μια μπάντα που χρήζει της προσοχής μας κάθε φορά. Για τη φετινή χρονιά το αμερικανικό συγκρότημα μάς επιφύλαξε ένα τρίτο άλμπουμ το οποίο έχει τον τίτλο “U.F.O.F.”. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και τα σχόλια που έχουν γραφτεί είναι κάτι παραπάνω από θετικά.

Όλα ξεκινούν με το “Contact” και την κιθάρα να βρίσκεται στο προσκήνιο ενώ η φωνή της Adrianne Lenker σαγηνεύει. Το κυριότερο χαρακτηριστικό βέβαια είναι η fuzzy ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά το σόλο στο κλείσιμο του κομματιού. Με αυτές τις «χαοτικές» στιγμές που χαρίζουν οι Big Thief δεν μπορώ να μην υποκλιθώ στο μεγαλείο της μουσικής τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ κατά το οποίο το βασικό riff είναι καθηλωτικό και συνεχίζει το πολύ όμορφο ταξίδι που έχουν σχεδιάσει οι Αμερικανοί.

Με την ίδια ευφορία έρχεται και το “Cattails”, ενώ το ψυχεδελικό στοιχείο κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του στο “From”. Έχω φτάσει στα μέσα του δίσκου και διαπιστώνω ότι πρόκειται για μια τρομερή δισκογραφική δουλειά. Όλα κινούνται με μια τέλεια ισορροπία και δεν υπάρχει κάτι που δείχνει ικανό να χαλάσει τη φοβερή διάθεση που έχουν δημιουργήσει τα κομμάτια των Big Thief.    

Στο άκουσμα του “Century” συνειδητοποιώ το πόσο προσεγμένος είναι ο δίσκος, μιας και κάθε κομμάτι έχει να μου αφήσει κάτι, είτε με τα τρομερά φωνητικά, ή με τους καθηλωτικούς ήχους. Η σειρά των τραγουδιών κυλάει τόσο όμορφα που πέτυχα τον εαυτό μου να χάνεται ανάμεσα στα κομμάτια και τα 43 λεπτά του άλμπουμ να περνούν γρήγορα. Η ηρεμία που πηγάζει από το “Terminal Paradise” είναι τόσο έντονη και προετοιμάζει το έδαφος για το ανατριχιαστικό “Jenni”. Ο δίσκος κλείνει με την Lenker να τραγουδάει το “Magic Dealer” σαν να βρίσκεται μόνη της σε ένα δωμάτιο ρίχνοντας την αυλαία με μια συμφωνία από θορυβώδεις μελωδίες.

Από την αρχή μέχρι και το τέλος, το “U.F.O.F.” είναι ένας εκπληκτικός δίσκος. Ευφορικές μελωδίες, ταξιδιάρικες μουσικές και όση ψυχεδέλεια χρειάζεται. Αποτελεί κατάλληλο soundtrack για όλες τις εποχές του χρόνου. Οι Big Thief έχουν καταφέρει κάτι αρκετά δύσκολο: να κυκλοφορήσουν μέσα σε 4 χρόνια 3 φοβερούς δίσκους, με τον φετινό να είναι και η αποκορύφωση της μουσικής τους. 
  

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα