dream_19_cover

Dream Syndicate: Το απαραίτητο συναυλιακό συστατικό του φθινοπώρου

Αν ακούσετε ύποπτη φασαρία και feedback από κιθάρες στο Fuzz στις 26 Οκτωβρίου, θα οφείλονται στην καθιερωμένη επίσκεψη των Dream Syndicate.
Διαβάστηκε φορες
Πριν από μερικά χρόνια οι Dream Syndicate επανενώθηκαν και μεταλλάχτηκαν σε πιο αυτοσχεδιαστική psych rock-jam band. Πάντα έχουν σαν χαλί το post-rock και το garage rock, όμως δεν είναι η ίδια μπάντα με αυτή που είχε κυκλοφορήσει το 'Days Of Wine And Roses'. Κύριος υπαίτιος αυτού είναι ο Steve Wynn που θεώρησε ότι, αν πρόκειται να επανέλθει με τους Dream Syndicate, θα πρέπει να έχει κάτι καινούριο να πει. Έτσι ασχολιόταν με άλλα projects, την προσωπική του καριέρα πέρα από τους Syndicate, όπου δοκίμασε τον ήχο του ακόμα και σε πιο pop/rock συνθέσεις.Έχουμε δει τον Wynn στην Ελλάδα αρκετές φορές. Είναι άλλωστε από τους πιο συχνούς επισκέπτες στη χώρα μας. Επανέφερε τους Dream Syndicate όταν έφτασε η σωστή η στιγμή για να ηχογραφήσει το 'How Did I Find Myself Here?' του 2017. Ο δίσκος επαναπροδιόρισε τη μπάντα με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comeback των τελευταίων ετών, και επανήλθε με το φετινό 'These Times', με λίγο περισσότερη ψυχεδέλεια. Από τα αυθεντικά μέλη στην τωρινή μπάντα συμμετέχουν ο Dennis Duck και ο λίγο μεταγενέστερος Mark Walton. Στην σύνθεση εντάσσεται και ο Jason Victor, ο κιθαρίστας του Wynn από την άλλη μπάντα του τους Miracle 3, αλλά και ο Chris Cacavas των Green On Red στα πλήκτρα.

Υπάρχει μία υπόγεια σύνδεση του ελληνικού κοινού με τον Steve Wynn και κατ' επέκταση με τους Dream Syndicate. Είναι αυτή που υπήρχε με τον Sky Saxon και τους Seeds και υπάρχει με τους Fuzztones και τους Dubrovniks. Δεν είναι εμπορικοί, ποτέ δεν ήταν. Όμως εδώ βρίσκουν την αναγνώριση που βασίζεται σε μία γνωριμία πολλών ετών. Στην πρώτη εμφάνιση τους στο Πεδίον του Άρεως το 1986, όταν η κονσόλα του ήχου κόλλησε, ο Steve γύρισε τα monitor της μπάντας στο κοινό ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η συναυλία. Έτσι ξεκίνησε η σχέση του Steve Wynn με το κοινό, το οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Wynn κάτι ωμό, χωρίς επιτηδευμένα περιτυλίγματα.

Κάθε φορά που η μπάντα παίζει ζωντανά στη χώρα μας, οι εμφανίσεις της γίνονται το σημείο συνάντησης για φίλους απ' όλο το φάσμα της μουσικής. Είναι σαν το εγχώριο κοινό να έχει ένστικτο που εντοπίζει την επιρροή και τη δημιουργικότητα του Steve Wynn. Ήταν άλλωστε αυτός που με τους Miracle 3 είχε ρίξει την αυλαία στο Ρόδον το 2005.

Dream Syndicate: Το απαραίτητο συναυλιακό συστατικό του φθινοπώρου

Η ιστορία της μπάντας ξεκινάει κάπου το 1982, όταν ο Wynn συνάντησε την Kendra Smith. Ενώ έπαιζαν σε διάφορες μπάντες, κατέληξαν να σχηματίσουν τους Dream Syndicate με τον Karl Precoda στην κιθάρα και τον Dennis Duck στα drums. Λίγο το 'paisly underground' [το είδος που ξεκίνησε από τη California στα μέσα της δεκαετίας του 80 και ακουγόταν σαν τομή μεταξύ classic rock και punk], λίγο οι Velvet Underground και πολύ feedback στις κιθάρες - μαζί με την συνθετική ικανότητα του Steve Wynn - γέννησαν το 'Days Of Wine And Roses'. Ακολούθησε το πιο σκοτεινό 'Medicine Show' αλλά και οι περιοδείες με τους R.E.M. και τους U2.

Δύο ακόμα δίσκους κυκλοφόρησαν οι Dream Syndicate των 80s, τα πιο καθαρόαιμα rock 'Out Of The Gray' και 'Ghost Stories', με αυθεντικά μέλη να παραμένουν ο Wynn και ο Duck. Στο μπάσο ήταν ο Mark Walton αντικαθιστώντας την Smith και στις κιθάρες ο Paul B. Cutler αντί για τον Precoda. Μετά το 1989 που η μπάντα σταμάτησε, η επανασύνδεση έγινε το 2012, με αποκορύφωμα τις συναυλίες στο Filmore (στο San Francisco) το 2013, μαζί με τους Bangles, τους Three O'Clock και τους Rain Parade. Βέβαια μέχρι το "How Did I Find Myself Here" πέρασαν πέντε χρόνια - επί σκηνής - ζυμώσεων που απέδωσαν σε μία δεμένη και πρακτικά καινούρια μπάντα.Πριν από δύο χρόνια το Fuzz ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της μπάντας και το γιόρτασαν καταλλήλως. Ο ίδιος ο Wynn, όταν πιο μετά έπαιξε στο Tiki bar στο Κουκάκι, είπε «Φοβάμαι το πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε εκείνη τη συναυλία στο Fuzz». Το διήμερο στο Tiki το 2018, όπου κάθε μέρα έπαιξε εντελώς διαφορετικά setlists, έδειξε πως το επόμενο Fuzz θα κρύβει εκπλήξεις. Αν, λοιπόν, ακούσετε ύποπτη φασαρία και feedback από κιθάρες στο Fuzz στις 26 Οκτωβρίου, θα ξέρετε τι έχει συμβεί. Θα είναι η καθιερωμένη επίσκεψη των Dream Syndicate που τώρα πια τους ανήκει ένα κομμάτι της συναυλιακής Αθήνας.

Οι Dream Syndicate θα εμφανιστούν στο Fuzz Music Club το Σάββατο 26 Οκτωβρίου.Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα