IMG 20231016 233831689

Gimme Shelter Music Festival: Οι Dream Syndicate Και ο Steve Wynn στο Gagarin205

Ο Steve Wynn παραβρέθηκε στην έναρξη του Gimme Shelter Music Festival για την παρουσίαση του νέου documentary των The Dream Syndicate αλλά και για ένα ακουστικό live.

Διαβάστηκε φορες

Το Gimme Shelter Film Festival παραμένει ένα από τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ μας, υπό την έννοια ότι ασχολείται αποκλειστικά με μουσικά ντοκιμαντέρ και ταινίες. Μπορεί να μη φτάνει τις Νύχτες Πρεμιέρας σε αριθμό προβολών, όμως η βαρύτητά του είναι αντίστοιχη για το κοινό που απευθύνεται. Όπως και ο χώρος που το φιλοξενεί, το Gagarin205, το GSFF είναι αυθεντικό και αντέχει στο χρόνο.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με το documentary των αγαπημένων The Dream Syndicate, μίας μπάντας που συνδέεται άρρητα με το ελληνικό κοινό, χτίζοντας μια σχέση αγάπης από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελούσε η παρουσία του Steve Wynn μαζί με το σκηνοθέτη Emiel Spoelder, όπου απάντησαν ερωτήσεις των παραβρισκόμενων. Οι περισσότεροι φυσικά ήρθαν για το ακουστικό set του Steve Wynn που έκλεισε τη βραδιά, με τραγούδια που ενώθηκαν με τα γεγονότα και τις εικόνες του "The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here?".

"The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here?"

Ξεκινώντας με το documentary, οι θεατές παρακολούθησαν την ιστορία των The Dream Syndicate, από τη δημιουργία τους το 1981 μέχρι τη διάλυση τους το 1989, τις εντάσεις μεταξύ των μελών, τα μεθύσια, συνεντεύξεις με διάσημους οπαδούς (όπως ο Chris Robinson των Black Crows) και την επιστροφή τους στο προσκήνιο το 2012.

Όσοι γνωρίζουν τους Syndicate, ξέρουν πως η μπάντα του 2023 είναι μία σύγχρονη μπάντα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ούτε σε όγκο αλλά ούτε και σε ποιότητα δισκογραφίας από τους Syndicate του "The Days of Wine And Roses". Αυτό ακριβώς απεικονίζει η ταινία, αν και λόγω της μεγάλης επιρροής που είχαν τη δεκαετία του '80, η ζυγαριά και οι ιστορίες αφορούν τη πρώτη περίοδο της μπάντας. 


Με τον Steve στον επίκεντρο και αρκετό υλικό από την παιδική του ηλικία -που όπως μας εξήγησε, οφείλεται στο χόμπι του πατέρα του να κινηματογραφεί πολλές οικογενειακές στιγμές-, ο Emiel Spoelder παρουσίασε τις δυσκολίες στις ηχογραφήσεις του "Medicine Show", τα βραδινά τζαμαρίσματα του "The Universe Inside" και τις διαφορές στην ηχητική προσέγγιση των κιθαριστών Karl Precoda, Paul Cutler και του νεότερου Jason Victor. Με σπάνιο υλικό και πολλές πληροφορίες, οι The Dream Syndicate και η ιστορία τους αντιπροσωπεύτηκε όπως θα έπρεπε. Αυτό που θα σχολιάσουμε εμείς είναι πως δεδομένου της rock-doc προσέγγισης του σκηνοθέτη, περιμέναμε περισσότερες εικόνες από τα μουσικά ρεύματα της εποχής που κάθε φορά συνδέονταν με τη μπάντα, ώστε οι Syndicate να τοποθετούντο σε συγκεκριμένα πλαίσια στην ιστορία της μουσικής.

Steve Wynn (Acoustic) @ Gagarin205

Το Gagarin -που είχε γεμίσει με κόκκινες καρέκλες και τυπικά τουλάχιστον δεν είχε όρθιους- δεν είχε πολύ κόσμο. Όμως, είχε τους εκλεκτούς που ακολουθούν τον Steve στις δεκάδες εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας από την περσινή του εμφάνιση στο Gazarte (ένας χώρος που φυσικά δεν ταίριαζε στον Steve), μας παρουσίασε ένα ακόμα ακουστικό set, με κομμάτια από τη προσωπική του δισκογραφία αλλά και φυσικά των The Dream Syndicate, που ήταν ουσιαστικά και το soundtrack της ημέρας. 


Οι εκτελέσεις ήταν προσαρμοσμένες στην ακουστική του κιθάρα, ενώ κανένα κομμάτι δεν κούμπωνε ακριβώς στις αυθεντικές ενορχηστρώσεις, με πολλά να θυμίζουν country και americana. Ο Steve στα live του αλλάζει το setlist, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι θα παίξει. Βέβαια, δεδομένου ότι το ακουστικό set ήταν κάτι παραπάνω από ώρα, δεν χώρεσαν πάρα πολλά τραγούδια. Ακούσαμε μεταξύ άλλων το απαραίτητο "The Side I'll Never Show", το "Glide" από το "How Did I Find Myself Here", που αργήσαμε να το καταλάβουμε, το γλυκό "Carolyn" από τα '90s, και βέβαια το "That's What You Always Say", με το αβανταδόρικο "Boston" να βρίσκεται στο τέλος του set.

Ο Steve είναι ένας από εμάς. Το έχει αποδείξει πολλές φορές με το πόσο προσιτός είναι στα ταξίδια του στη χώρα μας και στις ερωτήσεις/συζητήσεις με οπαδούς. Αυτή τη ζεστασιά βγάζει και στη σκηνή, όντας ένας πολύ χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, που η έμπνευσή του και η ενέργειά του δεν στερεύουν. Αντίστοιχο συναίσθημα βγάζει και το νέο "Journeyman" που μας έπαιξε, ένα κομμάτι που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά του. Από τη μία μπάντα στην άλλη (μόλις τέλειωσε μία περιοδεία ακόμα με τους Baseball Project) και πίσω στο δρόμο μόνος του, ο Steve ζεί για τα μουσικά του ταξίδια.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του μας υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει με τους The Dream Syndicate την επόμενη χρονιά, κάτι που μας από το χρωστάει το επετειακό τουr του "Days Of Wine And Roses". Εμείς θα πούμε πως τον περιμένουμε, με ό,τι σχήμα αποφασίσει να έρθει.


Steve Wynn(Acoustic) @ Gagarin205,16/10/2023 Setlist

 1. Out Of The Grey
 2. The Medicine Show
 3. My Midnight
 4. That’s What You Always Say
 5. Wild Mercury
 6. Merrittville
 7. Carolyn
 8. Journeyman
 9. When You Smile
 10. Halloween
 11. Shelley’s Blues Pt. 2
 12. Glide
 13. The Side I’ll Never Show
 14. The Days Of Wine And Roses
 15. When The Curtain Falls
 16. Boston


Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και στο mixgrill.gr.

Διαβάστε ακόμα