Billa Qause - Somehow Someway

Αυτός ο δίσκος δεν είναι μία ακόμη κυκλοφορία «απομίμηση» που προσπαθεί να ξεχωρίσει από τη σημερινή μουσική βιομηχανία, αλλά μια χρονομηχανή που προσφέρει ένα μικρό ταξίδι στην ένδοξη εκείνη σκηνή του Brooklyn στα 90's.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
old school underground 90's hip hop

Κομμάτια που αξίζει να ακούσεις:
"True Thoughts", "Keep On", " Light My World"

Βαθμολογία:
7

Ο Billa Qause είναι Έλληνας beatmaker/παραγωγός και πρόσφατα κυκλοφόρησε το έκτο του album με τίτλο "Somehow Someway". Ο δίσκος αυτός αποτέλεσε την πρώτη μου επαφή με τον καλλιτέχνη και μπορώ να πω πως έμεινα αρκετά ικανοποιημένος.

Το album είναι επηρεασμένο από τη χρυσή εποχή του hip hop, από τη δεκαετία του '90, όταν το hip hop ξεπέρασε τη φάση του underground και έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό. Η έμπνευση αυτή φαίνεται χαρακτηριστικά από τις jazz και soul μελωδίες, τα hard hitting drums, το scratching, καθώς και από τα old school samples που χρησιμοποιούνται στον δίσκο.

Ο Billa κατάφερε να συνδυάσει τους old school ήχους που κυριαρχούν στο έργο μαζί με electronic και trip συστατικά, κάνοντας έτσι λιγότερο μονότονη την ακρόαση. Το electronic στοιχείο φαίνεται έντονα στα κομμάτια όπως το "U Know Me", το "True Thoughts" και το "Phile It", ενώ το old school στοιχείο κυριαρχεί στα κομμάτια όπως το "Light My World", το "All About Practice" και το "Playin' Yourself". Βρήκα επίσης ενδιαφέρουσα τη χρήση ορισμένων vocals σε συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία έδιναν μία πιο δυναμική χροιά στον ρυθμό του τραγουδιού, κάνοντάς τα, «λιγότερο» instrumental. Τέτοια κομμάτια ήταν το "Dreamer", το "Keep On" και το "Light My World" με sample από τον Nas.

Προσωπικά, δε με ενθουσιάζουν τόσο οι instrumental κυκλοφορίες κι έτσι περίμενα να κουραστώ γρήγορα από την ακρόαση. Όμως αυτό δε συνέβη, καθώς ακόμα και μετά από πέντε ακροάσεις δε ήθελα να παραλείψω κανένα κομμάτι. Ο δίσκος επίσης μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή, καθώς λειτούργησε ως μια χρονομηχανή, που με πήρε σε ένα μικρό ταξίδι στην ένδοξη εκείνη σκηνή της δεκαετίας του '90, και όχι ως μία ακόμη κυκλοφορία «απομίμηση» που προσπαθεί να ξεχωρίσει από τη σημερινή μουσική βιομηχανία.

Ωστόσο, έτυχε να ακούσω τον δίσκο παρέα με έναν φίλο μου, στον οποίο φάνηκε πολύ μονότονος και βαρετός. Χαρακτηριστικά, μου είπε: «Είναι λες και ακούω το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά». Ο φίλος μου δεν είναι λάτρης του είδους, έτυχε να είναι ένας απλός ακροατής. Και έτσι σκέφτηκα πως όντως για το ευρύτερο κοινό, το έργο αυτό θα περνούσε απαρατήρητο, καθώς πρόκειται για ένα instrumental hip hop album με πάνω-κάτω παρόμοια drum templates στην έκτασή του.

Ως συμπέρασμα, το "Somehow Someway" πρόκειται για μια προσεγμένη κυκλοφορία την οποία θα αγαπήσουν οι λάτρεις του είδους, όμως δε θα εκτιμηθεί από τον περισσότερο κόσμο λόγου του underground χαρακτήρα του. Η ποιότητα όμως αναδεικνύεται, γιατί κατά τη γνώμη μου, αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της κυκλοφορίας, να παραμείνει underground.


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα