mov

Κάποτε στη Θεσσαλονίκη το rock είχε χρώμα ΜΩΒ

Μια σύντομη αλλά πολύ... rock ιστορία από τη Θεσσαλονίκη
Διαβάστηκε φορες

Θεσσαλονίκη μου μεγάλη μουσικομάνα... εσύ που βγάζεις τον καλύτερο ροκά...

Παραφράζοντας λίγο ατυχώς (sic) το γνωστό τραγούδι, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε κυρίως τη δεκαετία '90 τη μήτρα, το σημείο αναφοράς αλλά και τον τόπο ζύμωσης καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με τη rock μουσική.

Οι ιστορίες θρυλικών συγκροτημάτων όπως οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά που έκαναν θραύση ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη έχουν γραφτεί και έχουν αναλυθεί στην πάροδο των χρόνων. Υπάρχουν όμως και σχετικά καλά κρυμμένες ιστορίες συγκροτημάτων που ναι μεν δεν έτυχαν ευρύτερης αναγνώρισης από το κοινό, αλλά αποτέλεσαν έναυσμα και αφορμή για τους «μεγάλους» της ελληνικής rock.

Το συγκρότημα Μωβ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και με αυτό θα καταπιαστούμε. Το συγκρότημα ξεκίνησε την βραχύβια πορεία του το 1978. Ήταν το πρώτο hard rock συγκρότημα και αποτελούνταν από τους: Στράτο Ιατρού (φωνή), Δημήτρη Μπουρμά (κιθάρα), Χρήστο Παυλίδη (μπάσο), Βασίλη Γρούτα (κιθάρα), Χρήστο Γεκτίδη (ντραμς) και τον Σπύρο Καραγιαννίδη στα πλήκτρα.

Το πρώτο album τους κυκλοφόρησε το 1981 από κοινού με το επίσης τοπικό συγκρότητημα Δέλτα και είναι ηχογραφημένο ζωντανά σε club της Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά χρονολογείται το 1982 και είχε τίτλο "Playing With The Colours" και περιελάμβανε μερικά σπουδαία τραγούδια όπως το "Woman In The Corner", αλλά και μια σπουδαία διασκευή του "You Shook Me" του Willie Dixon. Και στα δύο album ξεχωρίζουν τα solo από τις κιθάρες και παρόλο που η ποιότητα του ήχου είναι κακή, ειδικά με τα δεδομένα της εποχής μας, το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ πρωτοποριακός ήχος, που έχει μέσα του κάτι απο κλασσική rock, κάτι από blues rock και κάτι από new wave σε μια αρμονία.    

Τα συγκροτήματα εκείνη την εποχή ειδικά αυτά που έπαιζαν «περιθωριακή» μουσική από την άποψη της αποδοχής της από τον κόσμο και τη μουσική βιομηχανία, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και αυτό είχε βέβαια αντίκτυπο και στην ποιότητα των παραγωγών. Τα περισσότερα συγκροτήματα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους μέσα από τις συναυλίες και ήταν στην ουσία η μόνη οδός για να αναδείξουν το έργο τους αδιαμεσολάβητα με το κοινό. Η βραχύβια πορεία των Μωβ ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το 1984 όταν ο σπουδαίος τους κιθαρίστας Δημήτρης Μπουρμάς σκοτώθηκε σε τροχαίο.  

Ο αστικός μύθος στη Θεσσαλονίκη πάντως λέει ότι οι Μωβ αποτέλεσαν καθοριστική έμπνευση για τον Γιάννη Αγγελάκα. Και όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε. Είναι πραγματικότητα πάντως ότι τόσο στην ιστορία της μουσικής υπήρξαν παραδείγματα συγκροτημάτων που έμοιαζαν με κομήτες αλλά άφησαν ξεχωριστό στίγμα στο πέρασμα των χρόνων.








Διαβάστε ακόμα