RATM_Livee

Ευτράπελα σε ξένες συναυλίες στην Ελλάδα: 2000 - 2012

Γιατί στη συναυλία των Rage Against the Machine είχαμε φωτιές, καπνογόνα κι ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας; Ποιο συγκρότημα θα έπαιζε μετά τους Beastie Boys στο EJEKT Festival και δεν εμφανίστηκε λόγω επεισοδίων που έγιναν πιο πριν;
Διαβάστηκε φορες
Από το 1967 μέχρι και σήμερα, η χώρα μας έχει φιλοξενήσει πολλά ξένα συγκροτήματα και μουσικούς στις ανοιχτές και κλειστές συναυλιακές σκηνές της. Όπως είναι φυσικό, πολλά ευτράπελα έχουν γίνει σε αυτές τις συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια.

Οι συντάκτες μας έχουν λατρεία στις συναυλίες και καθένας μας έχει παρακολουθήσει εκατοντάδες. Έτσι, πίνοντας ένα σπιτικό δυνατό κόκκινο κρασί από αμπέλι με 22 διαφορετικά είδη σταφυλιών, συζητήσαμε για τις εμπειρίες που έχουμε και επιλέξαμε τις πιο δυνατές στιγμές που θυμόμαστε.

Ποια τραγούδια έπαιξαν οι Dream Theater και έκαναν όσους έφευγαν από τη συναυλία να γυρίσουν τρέχοντας;

Σε ποιο φεστιβάλ οι Anhtrax δεν εμφανίστηκαν ποτέ και γύρισαν με δικά τους έξοδα στο ξενοδοχείο;

Τι είπε ο Johnny Rotten των Sex Pistols όταν έφαγε ένα μπουκάλι στο κεφάλι;



Σε αυτό το δεύτερο μέρος ξεκινάμε από το 2000 και φτάνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο σήμερα.

RATM_2000_01

Rage Against the Machine, Θέατρο Πέτρας, 14.06.2000
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Ίσως μια από τις πλέον επεισοδιακές συναυλίες που έχουν γίνει στην νεότερη συναυλιακή ιστορία της χώρας! Ήταν μια πολύ ζεστή μέρα. Θυμάμαι ότι έδινα μάθημα στη σχολή και στα καπάκια ξεκίνησα με δύο φίλους για το θέατρο Πέτρας. Σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι Rage Against the Machine έρχονται να παίξουν επιτέλους στην Ελλάδα. Μια συναυλία μικρή σε διάρκεια αλλά τεράστια σε ένταση, τόσο μέσα όσο και έξω από το θέατρο. Μέσα υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των θεατών με πολύ ξύλο να πέφτει κατά διαστήματα, ενώ έξω για άλλη μια φορά οι «γνωστοί άγνωστοι» τζαμπατζήδες τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Φωτιές, καπνογόνα, ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας και άλλα πολλά αντικρίσαμε όταν βγήκαμε από το θέατρο. Αρκετά σπασμένα αυτοκίνητα, οδηγοί να βρίζουν. Ωστόσο, τίποτα δεν είχε σημασία μπροστά σε αυτήν την live-άρα. Το σκηνικό ταίριαξε με την επαναστατική κουλτούρα της μπάντας και έκανε εκείνη την βραδιά ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη μας!

Dream Theater, Rockwave Festival, Πάρκο Τρίτση, 14.07.2000
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Στα πλαίσια του Rockwave Festival του 2000 είχε ανακοινωθεί μια εξαιρετική metal μέρα με Iron Maiden, Dream Theater, In Flames, κ.ά. Φυσικά τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα γιατί οι Iron Maiden είχαν μόλις κυκλοφορήσει το "Brave New World" και όλοι μας θέλαμε να αφήσουμε πίσω την περίεργη συναυλία τους, ένα χρόνο νωρίτερα στο Περιστέρι. Φυσικά και οι οπαδοί των Dream Theater είχαν άπειρους λόγους να χαίρονται για την εμφάνιση αυτή. Λίγες μέρες πριν την πραγματοποίησή της μέρας του φεστιβάλ έσκασε η είδηση σαν κεραυνός εν αιθρία: οι Iron Maiden ακυρώνουν την περιοδεία τους λόγω του τραυματισμού του κιθαρίστα τους Janick Gers. Υπήρξε τεράστια απογοήτευση ανάμεσα στους φαν τους, που έσπευσαν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους.

Η μέρα τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά αλλά με τους Dream Theater headliners. Φανερά απογοητευμένοι στο τελείωμα του show των DT πολλοί από τους θεατές είχαν αρχίσει ήδη να αποχωρούν καθώς η μπάντα έπαιζε ακόμα. Ξαφνικά και ενώ είχε γίνει ήδη το πρώτο encore, ο Mike Portnoy βάζει την εισαγωγή του "Where Eagles Dare" των Iron Maiden και στα καπάκια "The Trooper". Αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο! Όσοι είχαμε μείνει από κάτω αφηνιάσαμε, ενώ εκείνοι που είχαν ήδη φύγει επέστρεφαν πίσω με όποιο τρόπο και όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Άλλοι έτρεχαν, άλλοι πηδούσαν τα κάγκελα, άλλοι σκαρφάλωναν στα δέντρα. Μια άκρως απολαυστική και ταυτόχρονα πολύ αστεία σκηνή.

UK Subs, An club, 03.03.2001
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Μπορεί να είχαμε πατήσει στα zero’s, αλλά αυτή η συναυλία είχε όλη την punk ατμόσφαιρα των 80’s. Κάπου στα μισά της, αν θυμάμαι καλά, ο μπασίστας είχε έναν μικρό διαπληκτισμό με κάποιον θεατή από το κοινό. Ο θεατής πήγε να του ορμήσει, αλλά ο μπασίστας ήταν σε ελαφρώς πλεονεκτική θέση, καθώς κρατούσε το μπάσο, το όποιο και έφερε ωραιότατα στη μούρη του εν λόγω θεατή. Η σύρραξη συνεχίστηκε, ο τραγουδιστής και ο κιθαρίστας κρύφτηκαν στο καμαρίνι. Αργότερα μάθαμε ότι φυγαδεύτηκαν από μια μυστική έξοδο στην διπλανή ταβέρνα όπου ένα γαμήλιο γλέντι βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο ντράμερ (με μια περίεργη ροζ μοϊκάνα) πήρε αγκαλιά μια βάση από τα ντραμς και προκαλούσε όποιον ήθελε ξύλο να ανέβει επάνω στην σκηνή. Οι σεκιουριτάδες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και οι πιο θαρραλέοι θεατές ανέβαιναν επάνω στην σκηνή και έκλεβαν τις μπύρες την μπάντας. Λίγο αργότερα η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά.

lemmy

Motörhead, Θέατρο Λυκαβηττού, 22.07.2002
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Είναι δύσκολο σε μια συναυλία των Motörhead να μην συμβεί κάτι. Άλλοτε τσαμπουκάδες μεταξύ των θεατών και άλλοτε ντου των κλασικά τζαμπατζήδων, που παρόλα αυτά βρήκαν τον τρόπο να του δώσουν ιδεολογική διάσταση στο θέμα λέγοντας κάτι για «ταξική πάλη» και για «ενάντια στην αλαζονεία της κρατικής τρομοκρατίας» και άλλα τέτοια ωραία. Στο δια ταύτα: Όλοι εμείς που ήμασταν μέσα δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα, παρά μόνο όταν τελείωσε η συναυλία. Κάποιοι ανέφεραν ότι το κράτος διέκοψε την συναυλία και άλλα τέτοια παρόμοια. Απ΄όσο θυμάμαι, η συναυλία έγινε κανονικά και μάλιστα ολόκληρη. Βγαίνοντας, λοιπόν, αντικρίσαμε το εξής θέαμα: Σπασμένα οχήματα, μια κλούβα της αστυνομίας και ένα πυροσβεστικό όχημα να φλέγονται. Ήμασταν μάλλον τυχεροί που δεν παρκάραμε έξω από το θέατρο. Μετά μάθαμε ότι οι φασαρίες προήλθαν από ντου όσων δεν τους άρεσε το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να μπουν μέσα χωρίς εισιτήριο.

Flaming Lips, Gagarin 205, 16.03.2003
[Γράφει ο Λεωνίδας Καλμούκος]

4, 3, 2, 1 Ladies and Gentlemen: The Flaming Lips, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν το "Carmina Burana". Αρχή με το "Race for the Prize". Η ηγετική φυσιογνωμία του Wayne Coyne δέσποζε σκορπώντας συνεχώς κομφετί και ανεμίζοντας διαρκώς το φως που φορούσε γύρω από τον λαιμό του. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος ήταν ντυμένα με γούνινες στολές ρινόκερου, ροζ ελέφαντα, ζέβρας και πιγκουίνου! Άπειρα τεράστια μπαλόνια κυκλοφορούσαν πάνω από το κοινό και όταν αυτά έφτασαν στον Wayne αυτός τα έσπασε με την κιθάρα του. Αυτά τα λίγα λόγια δίνουν μια μικρή περιγραφή του show που είδαμε εκείνο το βράδυ!

Athens Open Air Fest 5: Motörhead, Anthrax, Dimmu Borgir, Πλαζ Αλίμου, 06.07.2004
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο φιάσκο όλων των εποχών στα συναυλιακά δρώμενα την χώρας. Ένα φεστιβάλ με πολύ δυνατά ονόματα στο billing, αλλά όπως φάνηκε, ήταν τελικά πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μπάντες που δεν εμφανίστηκαν ποτέ ενώ βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα, ήχος μέτριος έως ανύπαρκτος, σκόνη παντού, νερά και μπύρες ζεστά κάτω από τον ήλιο, κοινές τουαλέτες ενός ολόκληρου φεστιβάλ με τους λουόμενους στην παραλία και άλλα τέτοια. Αποκορύφωμα είναι η ακύρωση όλης της δεύτερης μέρας για «τεχνικούς λόγους».

Αργότερα από τις ίδιες τις μπάντες μάθαμε πως δεν υπήρχε κανείς να τους παραλάβει από το αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο. Ιστορίες αναφέρουν πως οι Anthrax που τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ, πλήρωσαν ταξί να πάνε στο ξενοδοχείο, ενώ οι Dimmu Borgir έτοιμοι με το make up και τα ρούχα της συναυλίας περιφέρονταν στο φουαγέ του ξενοδοχείου χωρίς ποτέ κανείς να έρθει να τους πάρει να τους πάει στο χώρο διεξαγωγής της συναυλίας. Οι Motörhead και εκείνοι με δικά τους έξοδα, αναφέρει ο μύθος, έφτασαν στον Άλιμο και έπαιξαν περίπου μια ώρα, ενώ λόγω την σκόνης από την παραλία ο Lemmy για λόγους υγείας αναγκάστηκε να αφαιρέσει κομμάτια από το set. Οι μύθοι για εκείνο το φεστιβάλ έδωσαν και πήραν. Άλλοι έκαναν λόγο για απάτη, άλλοι απλά για πολύ κακή, σε σημείο αστείο και παιδαριώδες, διοργάνωση της εταιρείας (για την ιστορία, κάποια Omicron music).
Φοβάμαι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη.

Manowar

Manowar, March Metal Day, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, Κτίριο Ξιφασκίας, 14.04.2007
[Γράφει ο Αλέξανδρος Μούρτζος]

Η μέρα για την επιστροφή των Manowar στην χώρα μας έφτασε στα πλαίσια του πρώτου March Metal Day, αισίως μετά από δύο αναβολές. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 25 Μαρτίου 2006, αλλά αναβλήθηκε λόγω τραυματισμού του τότε κιθαρίστα , Karl Logan. Η δεύτερη ήταν προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου 2006, αλλά πάλι αναβλήθηκε, αυτή την φορά για άγνωστους λόγους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί για την πραγματοποίηση της συναυλίας τον Απρίλη του 2007. Κατά διάρκεια του τελευταίου support, Rhapsody of Fire, «σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται». Οι Rhapsody of Fire ολοκλήρωσαν το set τους, η ώρα περνούσε και ξαναβγήκαν στην σκηνή για δεύτερο encore. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ανησυχία απλώθηκε στο κοινό, η οποία κορυφώθηκε με την μεγάλη αναμονή μεταξύ της εμφάνισης των Rhapsody of Fire και των Manowar. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν τύπο να μιλάει στο τηλέφωνο και μετά να ενημερώνει τους γύρω του ότι «πάει, παιδιά, δεν θα παίξουν ούτε σήμερα. Πρόβλημα με την διοργάνωση». Ως έφηβος και μεγάλος οπαδός της μπάντας εκείνη την εποχή δεν ήθελα να πιστέψω κάτι τέτοιο. Έκατσα και περίμενα, ενώ μας είχε πιάσει ομαδική δυσφορία. Αργά πλέον (πραγματικά δεν θυμάμαι τι ώρα ακριβώς ήταν), τα φώτα έσβησαν και ακούστηκε η χαράκτη εισαγωγή του Orson Welles. Αυτό που ακολούθησε θα μείνει στην ιστορία ως η καλύτερη εν Ελλάδι εμφάνιση των Manowar (όσο αφορά το setlist τουλάχιστον, γιατί για πολλούς από άποψη απόδοσης η καλύτερη συναυλία τους δόθηκε φέτος στο Release).

Ένα αστείο σκηνικό από αυτή την συναυλία. Σε κάποιο σημείο του live, ο Joey De Maio ανέβασε στην σκηνή έναν θεατή για να παίξει κιθάρα. Ο νεαρός σόλαρε λίγο και έπειτα τζάμαρε με όλη την μπάντα, όταν και του χαμήλωσαν τελείως τον ήχο και δεν ακουγόταν. Την ίδια στιγμή ο De Maio κάλεσε και μια κοπέλα στην σκηνή στην οποία έδωσε να φορέσει ένα ... γούνινο γιλέκο. Η κοπέλα το φόρεσε χωρίς τίποτε άλλο από την μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τα κάλλη της στο κοινό. Rock n Roll/Manowar υπερβολές.

Ejekt Festival: Beastie Boys, Madness, Ελληνικό, Γήπεδο Baseball, 16.06.2007
[Γράφει ο Ξενοφώντας Καράμπαλης]

Το Ejekt Festival του 2007 έμελλε να γίνει θρυλικό για τους λάθος λόγους. Όχι για τη μουσική και τη διοργάνωση, αλλά για το χάος που προκλήθηκε από τα επεισόδια. Ενώ είχαν παίξει οι Madness και οι Beastie Boys ήταν καμιά ώρα στη σκηνή, είχε ήδη γίνει το παλιομοδίτικο ντου και είχε μπει πολύς κόσμος τσάμπα. Σιγά σιγά άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να φαίνεται καπνός σε διάφορες γωνίες του χώρου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παρεκτρέπεται με την εμφάνιση έξαλλων κουκουλοφόρων. Το κερασάκι στη τούρτα: εκπρόσωπος της διοργάνωσης ανακοίνωσε πως μέλος των Underworld (που δεν πρόλαβαν να παίξουν ενώ ήταν στο lineup) τραυματίστηκε και πως η συναυλία ακυρώνεται αλλά και πως ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί άμεσα. Κόσμος έφευγε προς όλες τις κατευθύνσεις σε μία παραλιακή που έμοιαζε με πεδίο μάχης.

Έτσι, το φεστιβάλ σταμάτησε άδοξα. Ενώ δεν έπαθε κανένας κάτι σοβαρό, η ανάμνηση των επεισοδίων σίγουρα είναι έντονη για τους παρευρισκόμενους, τους διοργανωτές αλλά και τα συγκροτήματα που τα έζησαν, ειδικά για τους  Underworld και τον Rick Smith που χτυπήθηκε. Τα ακριβή αίτια που που προκάλεσαν τα επεισόδια δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Όμως άσχετα από αυτό, πολύς κόσμος κατηγόρησε την ανεπαρκή φύλαξη και οργάνωση του χώρου αλλά και τα αργά αντανακλαστικά της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Ευτυχώς τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες πια στη συναυλιακή ζωή της Ελλάδας.

March Metal Day: Nightwish, Nevermore, Annihilator, Κτίριο Ξιφασκίας, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, 08.03.2008
[Γράφει ο Αλέξανδρος Μούρτζος]

Το δεύτερο -και τελευταίο- March Metal Day θα μείνει στην μνήμη μας για πολλούς λόγους. Επικό line up, κακή διοργάνωση, ακατάλληλος χώρος για τόσο μεγάλο φεστιβάλ (12 το πρωί με 2 την νύχτα) και μεγάλες καθυστερήσεις (ειδικά η μία ώρα καθυστέρηση των Annihilator μάς εξάντλησε). Από τα ευτράπελα που θα θυμόμαστε είναι το κόψιμο του set των Nevermore και η εμφάνιση των Nightwish.

Όσο αφορά το πρώτο, κάποια στιγμή ένας τεχνικός ενημέρωσε τον Warell Dane ότι είχαν μόνο λίγα λεπτά στην διάθεσή τους. Αυτός φώναξε και πέταξε κάποια «στολίδια» προς τεχνικό και έμμεσα προς την διοργάνωση. Μετά την εκτέλεση του "This Godless Endeavour", τα φώτα έσβησαν και το ίδιο ο ήχος. O Dane προσπάθησε να χαιρετήσει τον κόσμο μέσω μικροφώνου, αλλά τίποτα δεν ακούστηκε.

Πολλοί περίμεναν επιτέλους τους Nightwish, έστω και με αυτή την σύνθεση (Annette στο μικρόφωνο). Η εμφάνιση άρχισε στις 12 την νύχτα, με τον περισσότερο κόσμο κουρασμένο και ξενερωμένο. Άνευρη εμφάνιση, όχι καλό δέσιμο της μπάντας, με την Annetteνα μην ακούγεται καν. Μόνο ο Hietala προσπαθούσε να σώσει την κατάσταση. Πολλοί γιούχαρανα την Annette (κλασική ελληνική τακτική) και η τελευταία ενοχλήθηκε σε σημείο να φεύγει ανά διαστήματα από την σκηνή. 11 κομμάτια μετά, οι Nightwish χαιρέτησαν για τελευταία φορά το ελληνικό κοινό. Ακόμα τους περιμένουμε.

sex_pistols

Fly Beeyond Festival: Sex Pistols, Γήπεδο Καραΐσκάκη, 16.07.2008
[Γράφει ο Λεωνίδας Καλμούκος]

Οι Sex Pistols έκαναν την εμφάνισή τους περίπου στις 22:50. Ο Johnny Rotten στάθηκε μπροστά και στη μέση της σκηνής και χαιρέτισε το αθηναϊκό κοινό. Σε όλη τη διάρκεια του set πολλά μπουκάλια εκτοξεύονταν προς αυτόν, μάλλον σε ένδειξή ενθουσιασμού, παρά τις παραινέσεις του. Χαρακτηριστικά ζήτησε από τον πρώτο που εκσφενδόνισε μπουκάλι να σταματήσει αφού οι ίδιοι είναι φίλοι του/μας. Περίπου είκοσι λεπτά από την έναρξη και μετά το τέλος του "Liar" ένας από τους ρίπτες ήταν απόλυτα εύστοχος, αφού πέτυχε τον Johnny ακριβώς στο κούτελο με κουτάκι ή μπουκάλι. Ο Johnny αντέδρασε ψυχραιμότατα και αφού έκανε την χαρακτηριστική κίνηση αυτοϊκανοποίησης που συνοδεύει και την εθνική μας βρισιά, σκούπισε το αίμα. Είπε ότι θα μπορούσε να φύγει από τη σκηνή, αλλά συνέχισε προειδοποιώντας ότι αν επαναληφθεί θα του φιλήσουμε τα οπίσθια…

dpmode_2009

Depeche Mode, Terra Vibe, 12.05.2009 
[Γράφει ο Αλέξιος Αντωνόπουλος]

Ίσως από τα πιο γνωστά παρατράγουδα στην νεότερη συναυλιακή ιστορία της χώρας. Η πολυαναμενόμενη συναυλία των Depeche Mode ακυρώθηκε λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει. Ενώ όλα είχαν κυλήσει κανονικά, οι support μπάντες εμφανίστηκαν βάσει προγράμματος και στην σκηνή είχαν γίνει όλες οι αλλαγές για να υποδεχτούν το show των Depeche Mode, μια ανακοίνωση λίγο μετά τις 21:30 ήρθε να παγώσει τους πάντες. Για λόγους υγείας του τραγουδιστή η συναυλία αναβάλλεται, αφήνοντας να εννοηθεί για την επόμενη μέρα, κάτι που δεν έγινε ποτέ φυσικά!

Χιλιάδες κόσμου ταλαιπωρήθηκαν στην Μαλακάσα και ήρθαν από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν την αγαπημένη τους μπάντα, αλλά η μπάντα αυτή είχε άλλα σχέδια! Φήμες αναφέρουν ότι η κατάσταση του τραγουδιστή τους από ουσίες που πήρε ήταν τέτοια που δεν πήρε κανείς το ρίσκο να τον εμφανίσει επάνω στη σκηνή. Παρόλα αυτά, η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για γαστρεντερίτιδα. Δεν θα μάθουμε ποτέ τα ακριβή αίτια. Μάλιστα οι πιο καχύποπτοι είπαν ότι η εταιρία επίτηδες ανακοίνωσε ότι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα η συναυλία, ενώ ήξερε ότι ήταν αδύνατο, για να μην έχει δικαίωμα ο κόσμος να ζητήσει τα χρήματά του πίσω την αμέσως επόμενη μέρα και να προλάβουν να βγάλουν κάνα φράγκο από τους τόκους. Και πάλι όμως όλα αυτά είναι φήμες! Αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, έτσι δεν λένε;

Ozzy Osbourne, Rockwave Festival, Terra Vibe, 01.07.2012
[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

Ο Ozzy πήρε ένα κανόνι που έβγαζε αφρό κι έκανε «άσπρους» όλους όσους ήταν στις πρώτες σειρές, αλλά και τους φωτογράφους! Εκείνη τη μέρα, στην μικρή σκηνή του Terra Vibe (Vibe Stage), ο συντάκτης μας Λουκάς Κάκος επέλεξε να πάει στην πρώτη γραμμή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Σε λίγη ώρα και πριν ολοκληρωθεί η μεγαλειώδης εμφάνιση του Ozzy, γύρισε στα μετόπισθεν κάτασπρος...

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα