Σελιδο-γυρίσματα

Το 1950 ο Ουαλός φιλειρηνιστής φιλόσοφος Bertrand Russell γίνεται ο επόμενος Νομπελίστας, ενώ το 1951 το βραβείο επιστρέφει στην πατρίδα του και στον θρησκευτικά και θεολογικά ανήσυχο Par Lagervist.

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 11ο - The stab of stilettos in a silent night

Stalin smiles and Hitler laughs, Churchill claps Mao Tse-Tung on the back...

Μέρος 3ο

Το 1950 ο Ουαλός φιλειρηνιστής φιλόσοφος Bertrand Russell γίνεται ο επόμενος Νομπελίστας, ενώ το 1951 το βραβείο επιστρέφει στην πατρίδα του και στον θρησκευτικά και θεολογικά ανήσυχο Par Lagervist. Την επόμενη χρονιά, σειρά έχει ο Γάλλος Francois Mauriac που λαμβάνει το βραβείο κυρίως με γνώμονα την υψηλή πνευματικότητα του έργου του και το 1953 είναι η χρονιά μιας φυσιογνωμίας του 20ου αιώνα, γνωστης στους πάντες. Εν μέσω της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Winston Churchill βραβεύεται για το ιστορικό συγγραφικό του έργο, που κυρίως περιλαμβάνει τα πολύτομα The Second World War και A History of the English-Speaking Peoples. Τα ιστορικά του πονήματα μπορούν να θεωρηθούν και αυτοβιογραφικά, καθώς όχι μόνο έζησε από κοντά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και την εξέλιξή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία της συγγραφής αποτελούσε πάντα μια διέξοδο από την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε.

Οι επιρροές των πρόσφατων πολέμων συνεχίζονται και το 1954, με τη βράβευση του σπουδαίου Αμερικανού Ernest Hemingway, βετεράνου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με ήρωες που υποφέρουν στωικά τα βάσανά τους, όπως και ο ίδιος. Το Νόμπελ του αναφέρεται ιδιαιτέρως στο γεμάτο συμβολισμούς The Old Man and The Sea, για το οποίο μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε κερδίσει και το Pulitzer. Την επόμενη χρονιά το βραβείο ταξιδεύει στην Ισλανδία και στον διηγηματογράφο Halldor Laxness και το 1956 στον Ισπανό ποιητή Juan Ramon Jimenez.

Το 1957, σε ηλικία μόλις 44 ετών και 3 χρόνια πριν τον αιφνίδιο θάνατό του σε τροχαίο, βραβεύεται ο μοναδικός Albert Camus. Τα λόγια είναι μάλλον περιττά για αυτόν τον συγγραφέα. Ζητήματα ατομικής ελευθερίας, μηδενιστικές απόψεις, ακόμα και υπαρξισμός σύμφωνα με κάποιους μελετητές, επανάσταση κατά του ολοκληρωτισμού και ανάδειξη των δύο αντίθετων όψεων σε καθετί, είναι κάτι περισσότερο από εμφανή στα αριστουργήματά του - The First Man, The Plague, The Stranger, The Fall, The Rebel, A Happy Death - που μόνο αδιάφορο δεν μπορούν να αφήσουν τον αναγνώστη .

To 1958, το βραβείο προορίζεται για τον Σοβιετικό συγγραφέα του Doctor Zhivago, Boris Pasternak. Δεδομένου όμως ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν απαγορευμένο για χρόνια από το Κρεμλίνο, φήμες λένε ότι η βράβευσή του προωθήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, ακριβώς για να βρεθεί η ΕΣΣΔ σε δύσκολη θέση. Κάτω από όλο αυτό το βάρος, ο Pasternak υποχρεούται να αρνηθεί το βραβείο και η δεκαετία κλείνει με τον Ιταλό ποιητή Salvatore Quasimodo.

 

Walk Away - Franz Ferdinand

The Old Man and The Sea with Alexander petrov's animation

Albert Camus - Titus Andronicus

Διαβάστε ακόμα