Θάνος Μικρούτσικος

Whatever makes us happy on a Sunday morning: Ωδή στον Θάνο Μικρούτσικο

Τώρα που όλα κάπως ησύχασαν, ας θυμηθούμε τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος. Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τη φωνή του...
Διαβάστηκε φορες
Εκεί κοντά στην ηλικία των 15, όταν και άρχισα να ανακαλύπτω τον θαυμαστό κόσμο των σπουδαίων μας στιχουργών, ποιητών, συνθετών και ερμηνευτών, κάπου ανάμεσα στα πολιτικά τραγούδια, τις θάλασσες του Καββαδία και τα «παράνομα» downloads έπεσα πάνω σε μία φωνή σε live εκτέλεση που μου «κέντρισε» την περιέργεια.

Ποιος είναι αυτός ο κυριούλης με την παθιασμένη φωνή και το γοητευτικό ψεύδισμα; Pause, play, rewind, play. Με ψάξιμο, ερωτήσεις στους γονείς, ενημέρωση, διάβασμα και πολλά, πολλά τραγούδια, αυτή η φωνή έγινε μία από τις αγαπημένες μου και ο δημιουργός ένα από τα πολυτιμότερα μουσικά πρόσωπα στην πορεία μου προς την ενηλικίωση και, κυρίως, μετά, αφού - όσο να πεις - μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πολύ περισσότερα.

Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου άφησε φτωχότερη τη μουσική, τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον πολιτισμό μας. Σίγουρα κόστισε και στον καθένα ξεχωριστά. Τα τραγούδια που μας συνοδεύουν στη ζωή μας, όπως και οι προσωπικότες πίσω από αυτά, μας στιγματίζουν και πάντοτε μας θυμίζουν πράγματα, είτε κοινωνικές καταστάσεις είτε συναισθηματικούς δεσμούς. Είτε απλώς μας υπενθυμίζουν το μεγαλείο της ίδιας της τέχνης.

Τα έργα του είναι πολλά και σπουδαία. Τα τραγούδια του είναι σταθμοί στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Έχει γράψει μουσική σε στίχους μεγάλων δημιουργών, έχει μελοποιήσει δεκάδες ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποητών, με κυριότερα εκείνα του Νίκου Καββαδία, τον οποίο σύστησε στο ελληνικό κοινό, και έχει δώσει τη δική του τονική, ρυθμική και μελωδική ματιά στο ελληνικό τραγούδι, παίρνοντάς το ένα βήμα παραπέρα.

Πέρα από την ιδιότητα του συνθέτη και του μαέστρου, όμως, είχει και εκείνη του ερμηνευτή. Τα περισσότερα τραγούδια του τα έδωσε σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, λίγα κράτησε για τον ίδιο. Αυτά τα λίγα, ωστόσο, φέρουν τη δική του ερμηνευτική υπογραφή και τον προσωπικό, ιδιαίτερο και άμεσο τρόπο του να μεταδίδει στον ακροατή το συναίσθημα των λέξεων και το νόημα των τραγουδιών.

Οι παθιασμένες κραυγές του ανάμεσα στους στίχους, εκείνο το «πάμε» που ακούς συχνά λίγο πριν το ρεφραίν και που πάντα αναγνωρίζεις, αλλά και το κορμί του που τρανταζόταν ολόκληρο στην κορύφωση των τραγουδιών, τη στιγμή που τα δάχτυλά του «έτρεχαν» λυσσασμένα πάνω στο πιάνο, συνθέτουν το παζλ της ερμηνευτικής του δύναμης, μαζί, φυσικά, με την χαρακτηριστική χροιά του. 

Τώρα που όλα κάπως ησύχασαν, ας θυμηθούμε μερικά μεγάλα τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος, από το περιπαικτικό «Άρλεκιν» μέχρι τον διαφορετικό «Άμλετ της βροχής» (και όχι της Σελήνης) και από το σχετικά πρόσφατο «Στην ίδια πόλη υπό βροχήν» μέχρι το κλασικό, διαχρονικό και ανεπανάληπτο «Εφτά νάνοι στο S/S Cyrenia». 

Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τη φωνή - κυρίως - του ιδίου...


Τα τραγούδια

01. Θάνος Μικρούτσικος - Άρλεκιν
02. Θάνος Μικρούτσικος - Ωδή σε ένα δρομέα ημιαντοχής
03. Θάνος Μικρούτσικος - Προσπέκτους
03. Θάνος Μικρούτσικος - Στην ίδια πόλη υπό βροχήν
05. Θάνος Μικρούτσικος - Άμλετ της βροχής
06. Θάνος Μικρούτσικος - Σιντάρτα
07. Θάνος Μικρούτσικος - Κακοήθες μελάνωμα
08. Θάνος Μικρούτσικος και Ρίτα Αντωνοπούλου - Θα 'ρθουν μέρες
09. Θάνος Μικρούτσικος - Στην ομίχλη των καιρών
10. Θάνος Μικρούτσικος - Στης γοργόνας το φτερό
11. Θάνος Μικρούτσικος και Δημήτρης Μητσοπάνος - Δημώδες
12. Θάνος Μικρούτσικος και Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Τους έχω βαρεθεί
13. Θάνος Μικρούτσικος - Για το φτωχό Μπέρτολτ Μπρέχτ
14. Θάνος Μικρούτσικος - Εφτά νάνοι στο S/S Cyrenia
15. Θάνος Μικρούτσικος - Παντομίμα

Διαβάστε ακόμα