Τα μεγάλα ταξίδια και οι παράλληλοι δρόμοι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη @ Πειραιώς 131

Τα μεγάλα ταξίδια και οι παράλληλοι δρόμοι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη @ Πειραιώς 131

...είχα μεγάλη αγωνία εάν μια τόσο διαφορετική/πειραματική παράσταση, με νέα ή και λιγότερο ακουσμένα τραγούδια, θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον.
Διαβάστηκε φορες
Αφορμή για τις εμφανίσεις της είναι ο τελευταίος δίσκος με τίτλο «Τα Μεγάλα Ταξίδια». Λόγω αυτού έφτασα στο γεμάτο από «γενναίους» (όπως μας αποκάλεσε η ίδια η ερμηνεύτρια) «Πειραιώς 131» θετικά διακείμενος, ομολογώ, γι' αυτό που θα άκουγα. Παρόλα αυτά, είχα μεγάλη αγωνία εάν μια τόσο διαφορετική/πειραματική παράσταση, με νέα ή και λιγότερο ακουσμένα τραγούδια, θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα άρχισε με την απαραίτητη καθυστέρηση για τους αργοπορημένους, με μια Ελευθερία Αρβανιτάκη να ανοίγει με σιγουριά την βραδιά με το ιδιαίτερο «Στις Άκρες Απ' Τα Μάτια Σου». Ακολούθησαν μερικές επιλογές από ξεχωριστές συνεργασίες από το φάσμα της σαραντάχρονης καριέρας της, όπως το «Όχι Μαζί» σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου και το ιστορικό «Sodade», όπου η Ελευθερία ερμήνευσε και το μέρος στα «Creole».

Κάπου στα μισά του πρώτου μέρους της βραδιάς, αφού προσκάλεσε το συνθέτη του δίσκου Θέμη Καραμουρατίδη να ανέβει μαζί της στη σκηνή, ξεκίνησε η παρουσίαση του δίσκου με το ατμοσφαιρικό «Η Αρχή». Συνθέτης και ερμηνεύτρια σε μια μάλλον στοργική συνύπαρξη επί σκηνής, με τον Θέμη να μην παίρνει στιγμή το βλέμμα του από την ερμηνεύτρια, παρουσίασαν εξαιρετικά τον δίσκο τους. Ξεχωριστή ήταν βέβαια η στιγμή όπου ο συνθέτης άφησε τη φυσική του θέση πίσω από τα πλήκτρα, και συνόδευσε κάνοντας δεύτερες ως «λαϊκός τραγουδιστής» πλάι στην Ελευθερία στα τραγούδια «Του Κόσμου Όλου Οι Προσευχές» και «Οι Μνήμες». 

Το δεύτερο μέρος άνοιξε με το «Με Την Πλάτη», ένα δυναμικό τραγούδι που προσωπικά θα το ήθελα συχνότερα στο setlist της καλλιτέχνιδος, καθώς επιτρέπει σε ένα βαθμό να ξεδιπλωθούν οι τεράστιες ερμηνευτικές της ικανότητες. Το υπόλοιπο του προγράμματος κύλησε με ποικιλία ρεμπέτικων, παραδοσιακών και λαϊκών κομματιών κυρίως, αλλά και διάφορες προσωπικές επιτυχίες της Ελευθερίας. Η συνταγή δοκιμασμένη καθώς όχι μόνο σύσσωμο το κοινό, αλλά ακόμη και το προσωπικό του κέντρου, ανταποκρινόταν και συμμετείχε με ενθουσιασμό σιγοντάροντας και χορεύοντας. 

Στο τελείωμα της βραδιάς και αφού η Ελευθερία παρουσίασε όλους τους συνεργάτες της,τα φώτα έσβησαν και ο Γιάννης Κυριμκυρίδης με τα πλήκτρα του μας προϊδέασε για την επερχόμενη ερμηνεία της Ελευθερίας. Το σπουδαίο και βαρύ «Παράπονο - Η Ξενιτιά» φέρει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για πολλούς ακροατές αλλά προφανώς και για την ίδια την καλλιτέχνη, που, ελαφρώς συγκινημένη, μας χάρισε μια ανατριχιαστική εκδοχή του κομματιού.

Τέλος, μετά από αναμενόμενη απαίτηση του ακροατηρίου, υπήρξε ένα (σύντομο) encore. Ξαναβγήκαν στην σκηνή με τον Θέμη και ερμήνευσαν τον τέως προπομπό του δίσκου, το «Οι Μνήμες». Έπειτα η Ελευθερία είπε το πλέον κλασικό και κατάλληλο για ανκόρ «Της Καληνύχτας Τα Φιλιά» καληνυχτίζοντάς μας με το πλέον κατάλληλο συναίσθημα και σίγουρα μια επιθυμία να επαναλάβουμε μια τέτοια βραδιά με την πρώτη ευκαιρία.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα εμφανιστεί στην Μουσική Σκηνή «Πειραιώς 131» τα Σάββατα 14, 21, 28/3 και 4/4.

arvanitaki
* Η φωτογραφία ανήκει στον Γιάννη Κουρεμένο και το Mix Grill.
Διαβάστε ακόμα