Πράκτωρ ΘΒ 000

Ο πράκτωρ Θου Βου στην υπηρεσία της ελληνικής γλώσσας

Σήμερα ο Θανάσης Βέγγος θα γινόταν 93 ετών. Χρόνια αιώνια, καλέ μας άνθρωπε!
Διαβάστηκε φορες
Σαν σήμερα το 1927 γεννήθηκε ο καλός μας άνθρωπος, ο Θανάσης Βέγγος, πηγή αστείρευτου γέλιου και υπόδειγμα ειλικρίνειας. Δυστυχώς δε βρίσκεται πια ανάμεσά μας για να μπορέσει να σβήσει κεράκια στην τούρτα του, όμως θεωρώ πως το συγκεκριμένο άρθρο θα του χαρίσει σίγουρα ένα μειδίαμα στα χείλη. Μας βλέπει από εκεί πάνω -είμαι σίγουρη- με το καθάριο βλέμμα του.

Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναφέρει την ιδιότητά μου ως Βυζαντινολόγου στο πανεπιστήμιο του Μύνστερ στη Γερμανία. Πέρα από τα διάφορα μαθήματα που προσφέρω τα τελευταία χρόνια και αφορούν τη γλώσσα, την ιστορία και την τέχνη του Βυζαντίου, φροντίζω απαραίτητα κάθε εξάμηνο να διδάσκω και ένα μάθημα νέων ελληνικών, κυρίως για φοιτητές σε προχωρημένο επίπεδο. Το μάθημα αποσκοπεί πρωτίστως στην κατανόηση του προφορικού λόγου, ο οποίος τοποθετείται σε κάθε μάθημα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η θεματολογία, για παράδειγμα, μπορεί να βασιστεί σε ένα άρθρο εφημερίδας, σε κάποιο ελληνικό ρεπορτάζ ή σε κάποιο τραγούδι. Το εκάστοτε ερέθισμα, που ουσιαστικά προσομοιώνει μια πιθανή κατάσταση στην Ελλάδα, αποτελεί τη βάση για συζήτηση στα ελληνικά. Με αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές όχι μόνο εξασκούν τη γλώσσα, αλλά συγχρόνως έρχονται σε επαφή με την ελληνική πολιτική σκηνή, τη λαογραφία και εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος, λοιπόν, αποφάσισα να τους προβάλλω την ταινία «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000». Οι λόγοι ήταν βασικά δύο: πρώτον, επειδή οι διάλογοι είναι περιορισμένοι και εύκολοι (κάποιες εκφράσεις στην καθαρεύουσα δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα στη γενικότερη κατανόηση της υπόθεσης) και δεύτερον, επειδή ο Θανάσης Βέγγος αποτελεί σταθμό στον ελληνικό κινηματογράφο. Για την πρόσληψη της ταινίας από τους φοιτητές δε θα σας πω κάτι. Θα αφήσω τους ίδιους να μιλήσουν με τα ελληνικά που ξέρουν. Εγώ πάντως είμαι περήφανη γι' αυτούς!

Θου Βου 1

Από τη Gabi

Στο προτελευταίο μάθημα είδαμε μία ταινία με τον τίτλο «Φανερός Πράκτωρ 000». Είμαι μία κωμωδία που γυρίστηκε το 1967 ως ασπρόμαυρη. Η ταινία δείχνει πώς νέοι άνδρες κάνουν εκπαίδευση σαν πράκτορες στο σχολείο. Μαθαίνουν να παρακολουθούν, να μαζεύουν πληροφορίες και φυσικά να πυροβολούν. Όλοι οι μαθητές θέλουν να δυναμώσουν σαν τον Τζέιμς Μποντ. Φυσικά δεν λειτουργεί. Είναι λίγο τρελοί και κουτοί και κάνουν πολλά λάθη. Υπάρχουν πολλές σκηνές φαρσοκωμωδίας. Είναι λίγο σαν τις ταινίες με τον Λουί ντε Φινές ή σαν τη «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή». Ιδιαίτερα ο πράκτορας Θου Βου (που είναι τα αρχικά γράμματα του ονόματος του ηθοποιού Θανάση Βέγγου) έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Στο τέλος, το σχολείο παραδίδει διακρίσεις στους μαθητές, αλλά ο Θου Βου παίρνει μόνο τη διάκριση 000 (όχι 007, σαν τον αληθινό Τζέιμς Μποντ) και γι' αυτό πρέπει να καθαρίζει τις τουαλέτες στο σχολείο. Ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος είναι πάρα πολύ διάσημος στην Ελλάδα. Έπαιξε σε περισσότερες από 130 ταινίες. Πέθανε το 2011.

Από τη Jessica

Πριν από δύο εβδομάδες είδαμε την ταινία «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000» στο μάθημά μας. Ο σκηνοθέτης της ήταν ο Θανάσης Βέγγος. Η ταινία είναι μια κωμωδία από το 1967. Ο ήρωας της ιστορίας είναι ο Αθανάσιος Βόμπας, γνωστός και ως Θου Βου. Είναι μαθητής της σχολής μυστικών ιδιωτικών πρακτόρων Τζέιμς Μποντ. Πρέπει να λύσει τρεις αποστολές. Μετά από κάθε αποστολή οι δάσκαλοι τον βαθμολογούν με ένα βαθμό ανάμεσα στο 0 και το 9. Αυτοί οι βαθμοί αποτελούν στο τέλος της εκπαίδευσης το όνομα του πράκτορα. Επειδή είναι χαζός και αδέξιος, δεν μπορεί να λύσει καμία αποστολή και παίρνει το όνομα 000. Η ταινία είναι μια καλή και αστεία παρωδία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.

Δε βλέπω κωμωδίες κανονικά, γιατί αγαπώ τις ταινίες τρόμου και τα δράματα, όπως για παράδειγμα τη «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αυτός είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης. Στις ταινίες του υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες και βρίσκω κάτι νέο κάθε φορά. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το κουρδιστό πορτοκάλι» κατέστρεψε μια κάμερα για να γυρίσει την σκηνή αυτοκτονίας του Αλέξη. Επίσης, χρησιμοποιεί ενδιαφέρουσες τεχνικές σύνθεσης και μοντάζ.

Julia

Από τη Julia

Η ταινία Θου Βου είναι μια κωμωδία του 1967. Ο πράκτωρ Θου Βου (Θανάσης Βέγγος) κάνει διαφορετικές εξετάσεις και παίρνει μετά από αυτές εκτιμήσεις. Αλλά κάθε φορά παίρνει βαθμό 0. Για αυτό, οι αποστολές είναι πολύ αστείες. Π.χ. προσπαθεί να αποκαλύψει ότι μια γυναίκα απατάει τον άντρα της. Μ' άρεσε η ταινία, γιατί ήταν εύκολη να την καταλάβω. Το χιούμορ είναι λίγο διαφορετικό από εμένα, αλλά ήταν παρ' όλα αυτά αστείο.

Από την Claudia

Η ταινία αρχίζει με μια σκηνή σ' ένα γήπεδο. Ο θεατής μπορεί να παρατηρεί μερικούς άντρες. Αυτοί οι άντρες ασκούνται στα σπορ: κάνουν καράτε, βουτούν, ρίχνουν βέλη, πυροβολούν κ.ά. Ο θεατής μαθαίνει ότι αυτοί οι άντρες θα γίνουν πράκτορες. Ο διευθυντής του σχολείου θέλει να εκπαιδεύσει πράκτορες σαν τον Τζέιμς Μποντ. Οι διαφορετικοί μαθητές έχουν ήδη ονόματα πρακτόρων: Θου Βου, Κου Ζου, Ζου Μου κ.ά. Τότε ο διευθυντής βάζει τρεις αποστολές σε κάθε μαθητή. Πρώτα, ο πρωταγωνιστής Θου Βου πρέπει να παρακολουθήσει την κόρη του διευθυντή. Ο πατέρας της υποθέτει ότι έχει ένα φίλο. Αλλά ο Θου Βου είναι τόσο κακός. Δεν τη βρίσκει, μέχρι αυτή να πάει στην εκκλησία με τον φίλο της και να τον παντρευτεί. Η δεύτερη αποστολή του Θου Βου είναι να πιάσει ένα ληστή που κλέβει τα σχέδια ενός σχεδιαστή μόδας. Μα δεν τον πιάνει. Η τελευταία αποστολή: ο Θου Βου πρέπει να βρει το απόρρητο μήνυμα μέσα σε μια τούρτα σε ένα ζαχαροπλαστείο. Ψάχνει κάθε τούρτα, βρίσκει το μήνυμα, αλλά το πετά γιατί σκέφτεται ότι αυτό δεν είναι σημαντικό. Η σκηνή τελειώνει με έναν τουρτοπόλεμο. Ο Θου Βου ελπίζει να περάσει αυτές τις εξετάσεις και χαίρεται. Μα η εξεταστική επιτροπή του δίνει 0 για κάθε αποστολή. Γι' αυτό, ονομάζεται πράκτωρ 000 και γίνεται πράκτορας καθαριστής. Αυτή η ταινία δεν ήταν τόσο δύσκολη για 'μένα. Πολλές σκηνές μπόρεσα να τις καταλάβω και χωρίς λόγια. Είχα την εντύπωση ότι οι ηθοποιοί δε μιλούσαν τόσο γρήγορα, αλλά και πιο καθαρά. Μα τα αστεία που ήταν σε λογοπαίγνια πέρασαν χωρίς να τα καταλάβω!

Θου Βου 2

Από τον Markus

Η κωμωδία Θου Βου μου αρέσει. Λίγα λόγια αρκούν για να καταλάβω. Ο χορός στην αρχή είμαι μια όμορφη παρωδία που μου θυμίζει άλλες δύο σκηνές από ταινίες: από την ταινία «Some Like It Hot» τον χορό με το τριαντάφυλλο και από την ταινία «Alexis Zorbas» τον απελευθερωτικό χορό μετά την καταστροφή. Μου άρεσε πραγματικά το μελαγχολικό και συναισθηματικό τραγούδι της κυρίας. Ο τουρτοπόλεμος ήταν επίσης ωραίος και υπερβολικός!

Από τον Henner

Στη «Σχολή μυστικών ιδιωτικών πρακτόρων Τζέιμς Μποντ» ο μελλοντικός πράκτορας Φου Βου εκπαιδεύεται με μερικούς άλλους «μαθητές». Η εκπαίδευση αρχίζει με παιδικά παιχνίδια στο «νηπιαγωγείο» του ιδρύματος και συνεχίζεται στο «δημοτικό». Μετά τη «ανώτερη» θεωρητική εκπαίδευση ο αυστηρός εκπαιδευτής φροντίζει για την καλή φυσική κατάσταση, με μεθόδους που μοιάζουν με μείγμα από στρατιωτική άσκηση και μάθημα γυμναστικής στο σχολείο. Ο Φου Βου κάνει πολλές ανοησίες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και δεν αποδεικνύεται τόσο κατάλληλος για τη δραστηριότητα του πράκτορα.

Την τελευταία φάση της «φοιτήσεως», όπως τη λέει ο διευθυντής του ιδρύματος, αποτελεί η ανάθεση τριών αποστολών στον κάθε μελλοντικό πράκτορα, από των οποίων τη λύση εξαρτάται ο κωδικός αριθμός τους. Η καλύτερη λύση θα βαθμολογηθεί με το εννιά, η δεύτερη με το οχτώ κτλ., ώστε στο τέλος κάθε πράκτορας να πάρει έναν τριψήφιο κωδικό αριθμό, για παράδειγμα 863, 747 κτλ.

Ο Φου Βου παίρνει την πρώτη αποστολή του. Κάποιος ζηλιαρής πατέρας νομίζει ότι η κόρη του συνδέεται με ένα νέο άνδρα που τον δεν γνωρίζει. Επειδή και η κοπέλα και η μητέρα της το αρνούνται, επιθυμεί ο Φου Βου να βρει την αλήθεια. Αυτή η αποστολή οδηγεί τον Φου Βου σε πολλές και απρόβλεπτες γκάφες. Παρόλο που βρίσκει ποιος είναι ο φίλος της κοπέλας, δεν μπορεί να την εμποδίσει να παντρευτεί τον ερωμένο της, φυσικά χωρίς ο πατέρας να το ξέρει ή να το επιτρέψει. Δηλαδή η βαθμολογία που παίρνει ο Φου Βου από το διευθυντή είναι το «μηδέν».

Γι' αυτό θέλει να δώσει στο Φου Βου μια πιο εύκολη αποστολή, αλλά ο Φου Βου την αρνιέται και λέει, ότι μια εύκολη αποστολή είναι κάτω από το επίπεδό του. Άρα παίρνει την εντολή να διαλευκάνει την κλοπή μερικών πατρόν σε έναν οίκο μόδας και να εμποδίσει νέες κλοπές. Μόλις έχει φτάσει στο κατάστημα, ερωτεύεται αμέσως παράφορα μια όμορφη υπάλληλο. Δεν γνωρίζει, ότι αυτή η «μανούλα» είναι η κλέφτρα, και χωρίς να το ξέρει, την βοηθάει να κλέψει μερικά άλλα πατρόν. Πάλι παίρνει από τον θυμωμένο διευθυντή και τα άλλα στελέχη του ιδρύματος, που τον θεωρούν «δημόσιο κίνδυνο», τη βαθμολογία «μηδέν».

Φυσικά δε θέλουν να του δώσουν την τρίτη αποστολή, αλλά τους παρακαλεί και υπόσχεται, ότι αυτήν τη φορά θα είναι πετυχημένος και θα πάρει τη βαθμολογία «εφτά» ώστε να γίνει ο «μυστικός πράκτωρ 007». Απρόθυμα τα στελέχη του δίνουν την αποστολή να βρει ένα έγγραφο κρυμμένο σε μια τούρτα στο ζαχαροπλαστείο που ανήκει σε έναν γνωστό του διευθυντή. Όπως μπορεί να περιμένει κανείς, αυτή η δράση καταλήγει στην καταστροφή. Πέφτει πολύ ξύλο στο ζαχαροπλαστείο, οι πελάτες δέρνουν ο ένας τον άλλο, όλη η επίπλωση, τα ποτήρια, τα μπουκάλια, τα κέικ και οι τούρτες χαλάνε. Φυσικά φταίει ο Φου Βου.

Και αντί να γίνει «μυστικός πράκτωρ 007» πρέπει να καθαρίζει τις τουαλέτες του ιδρύματος – με τον κωδικό αριθμό 000.


 
*Τα κείμενα τροποποιήθηκαν ελαφρώς για την πλήρη κατανόηση του περιεχομένου.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα