lips_colbert_2

Συναυλιακή μόδα 2020: Πλεξιγκλάς και ολόσωμα μπαλόνια

Θα παρακολουθούσατε συναυλία μέσα σε κουβούκλια από πλεξιγκλάς; Ή μήπως θα προτιμούσατε να μπείτε σε μεγάλες πλαστικές μπάλες;
Διαβάστηκε φορες
Πολλοί από εμάς πίστευαν ότι η συναυλιακή κανονικότητα θα έρθει γρήγορα μετά την καραντίνα. Έλα όμως που οι αποστάσεις τηρούνται ακόμα και η διασπορά του ιού συνεχίζεται. Και όσον αφορά τη ζωντανή μουσική, αν και οι ελληνικές συναυλίες σιγά-σιγά επιστρέφουν με τις απαραίτητες αποστάσεις, οι ξένες είναι μία λίγο πιο δύσκολη πίστα. Οι διοργανωτές όμως δεν το βάζουν κάτω και ψάχνουν καινούριους τρόπους να προσπεράσουν τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στο Athens Music Week, διοργανωτές γειτονικών χωρών δήλωναν πως δε τους ενδιαφέρει το streaming γιατί κάτι εντελώς διαφορετικό από τις ζωντανές εμπειρίες, και εμείς συμφωνούμε μαζί τους: «Αν μπορώ να κάνω συναυλία μόνο με ένα άτομο θα την κάνω» ακούστηκε χαρακτηριστικά στο panel - για το streaming και τις συναυλίες με φυσική παρουσία - από τη διοργανώτρια Lina Ugrinovska (Βόρεια Μακεδονία). Όμως τι ρεαλιστικές λύσεις υπάρχουν για το μεσοδιάστημα μέχρι να επανέλθουμε ώστε να πραγματοποιηθούν οι ζωντανές εμφανίσεις;

plexiglass 2020_1

Έχουμε αναλύσει κατά καιρούς πολλές ιδέες και προτάσεις που έχουν ακουστεί. Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και κάθε μέρα συναντάμε κάτι καινούριο. Να λοιπόν που έφτασε η στιγμή να δούμε συναυλίες που το κοινό παρακολουθεί τον καλλιτέχνη μέσα από πλεξιγκλάς ή που κοινό και καλλιτέχνης βρίσκονται μέσα σε τεράστιες μπάλες για να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Wincent Weiss @ Lanxess Arena, Κολωνία, Ιούνιος 2020


Στις 20 Ιουνίου, ο pop-star Wincent Weiss (που είχε βγει από reality show) έπαιξε μπροστά σε 900 άτομα σε αρένα της Κολωνίας, ονομαστικής χωρητικότητας 20.000 ατόμων. Η συναυλία ήταν sold-out, αλλά διατέθηκαν τόσα εισιτήρια όσα επιτρέπουν την τήρηση των κανόνων του social distancing. Εκτός από τις αποστάσεις στις κερκίδες, η αρένα ήταν γεμάτη με κουβούκλια από πλεξιγκλάς που χώριζαν τον κόσμο (χωρούσαν μέχρι τέσσερα άτομα ανά κουβούκλιο). Σαν αγρίμια σε κλουβιά ζωολογικού κήπου δηλαδή! Ο Weiss δήλωσε πως αισθανόταν σαν πειραματόζωο, αφού τέτοιου είδους συναυλία δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά και η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος και οι διοργανωτές βρίσκονταν σε αχαρτογράφητα νερά. Τελικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναυλίες στον ίδιο χώρο και προγραμματίζονται κι άλλες - με διαφορετικούς καλλιτέχνες.

plexiglass 2020_2

Flamin Lipps @ The Late Night Show With Stephen Colbert,
11/6/2020

Οι Flaming Lipps εμφανίστηκαν στην εκπομπή του Stephen Colbert, παίζοντας το "Race For The Prize" με την μπάντα να βρίσκεται μέσα σε μεγάλες φουσκωτές μπάλες - εκτός από τους δύο drummer που ήταν σε έναν ειδικό θόλο και φορούσαν μάσκες. Η συγκεκριμένη ρουτίνα δεν είναι ξένη για τη μπάντα. Η διαφορά όμως ήταν πως και το κοινό βρισκόταν μέσα σε αντίστοιχες μπάλες (ξεχωριστή για τον καθένα) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού. Είναι ευχάριστο να το βλέπεις από την οθόνη σου και σίγουρα όσοι βρέθηκαν εκεί θα γέλασαν και θα χοροπήδησαν αρκετά! Υπήρξαν πολλά σχόλια πως τώρα με τη συναυλιακή στέρηση, το ολόσωμο πλαστικό μπαλόνι μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αλλά πόση ώρα μπορείτε να αντέξετε εκεί μέσα μέχρι να χάσετε τα λογικά σας;Είναι αναμενόμενο πως ακραίες καταστάσεις οδηγούν σε ακραίες λύσεις. Το να παρακολουθείς συναυλία μέσα από πλεξιγκλάς ούτε ευχάριστο είναι αλλά επιπλέον αποστειρώνει την έννοια της συναυλίας όσον αφορά τη διαδραστικότητα. Προσωπικά θα έμπαινα σε πλεξιγκλάς μόνο για συναυλίες πολύ αγαπημένων καλλιτεχνών - και με μισή καρδιά - γνωρίζοντας και ελπίζοντας πως αυτό που θα έβλεπα θα ήταν ένα προσωρινό υποκατάσταστο. Η κοινωνική αποστασιοποίηση σε τζαμωτά κουτιά όμως θα με απέτρεπε από συχνές βόλτες σε συναυλιακούς χώρους.

Στην περίπτωση των Flaming Lipps, ενώ η ιδέα με τα μπαλόνια είναι ευχάριστη και διασκεδαστική, δεν νομίζω πως μπορεί να πραγματοποιηθεί για μία ολόκληρη συναυλία. Θα ήταν δυσάρεστο και για το συγκρότημα και για τους θεατές να βρίσκονται σε μπαλόνια για δύο ώρες. Παρόλα αυτά, σαν ειδικό καρναβαλικό event θα είχε ενδιαφέρον με ή χωρίς τον κορονοϊό.

Η φαντασία των διοργανωτών φαίνεται πως οργιάζει και ίσως να δούμε και άλλα περίεργα φαινόμενα ως την εμφάνιση του εμβολίου. Μέχρι τότε ελπίζουμε να σας βάλαμε σε σκέψη όσον αφορά το μέχρι πού θα φτάνετε για να ζήσετε μία συναυλία. Είτε σε γυάλινο κουτί είτε σε φουσκωτό μπαλόνι, όλοι κάπου βάζουμε τα όρια μας.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα