ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ

Είδαμε τους Mihalis Kalkanis Group στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ανήκει στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της jazz, και όχι μόνο.
Διαβάστηκε φορες
Για δύο περίπου ώρες, οι θεατές που επέλεξαν να κατηφορίσουν στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου στην γραφική και όμορφη πόλη της Παλαιάς Επιδαύρου, έμειναν σίγουρα μαγεμένοι από την ιδιαίτερη μουσική που τους προσέφερε το Mihalis Kalkanis Group και οι εκλεκτοί καλεσμένοι του Haig Yazdjian και Γιάννης Αναστασάκης.

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ανήκει στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της jazz - και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερα τολμηρό, πρωτότυπο και πειραματικό του ήχο. Ανήσυχο πνεύμα ως μουσικός και συνθέτης δημιουργεί και πειραματίζεται μπλέκοντας αρμονικά την jazz, την ambient, την ethnic, και την παραδοσιακή μουσική.

Από τις πρώτες νότες της εισαγωγής ("Beginning") ο κόσμος που γέμισε το Μικρό Θέατρο (σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας λόγω Covid-19) κατάλαβε ότι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό υπάρχει εδώ. Όταν μάλιστα «μπήκαν στο παιχνίδι» ο αγαπημένος δεξιοτέχνης Haig Yazdjian με το ούτι του και ο αβανγκάρντ Γιάννης Αναστασάκης  με την ηλεκτρική κιθάρα και τα άφθονα (δεν βρίσκω λόγια) εφέ του, το θέμα απογειώθηκε με τα "Es Kisher", "Terravox" και "Yar Ko Parag", αποσπώντας δικαιωματικά το έντονο και διαρκές χειροκρότημα του κοινού.

Mihalis Kalkanis Group

Ο Μιχάλης Καλκάνης προλόγιζε κατά την διάρκεια της συναυλίας τα κομμάτια που θα ακολουθούσαν, λέγοντας μικρές ιστορίες που υπήρχαν πίσω από την έμπνευση και δημιουργία τους, δίνοντάς μας έτσι, εκτός από ήχο και εικόνα για κάθε σύνθεση. Η ιστορία για το "Senegalese" σύνθεση από τον δίσκο του "World Echoes In Athens" που αφορά επιτόπιες ηχογραφήσεις σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών μας γοήτευσε και μας ταξίδεψε στην αφρικανική ήπειρο.

Άξιοι παραστάτες στο μουσικό αυτό ταξίδι, εκτός από τους καλεσμένους Haig Yazdjian και Γιάννη Αναστασάκη, οι πάντα υπέροχοι: Λευτέρης Ανδριώτης, Χρήστος Καλκάνης, Βασίλης Μπαχαρίδης και Ορέστης Μπενέκας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
(Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης)

Για το τέλος κράτησα τους υπέροχους φωτισμούς του Περικλή Μαθιέλλη. Σε ένα τόσο λιτό χώρο και με απουσία σκηνικού, οι συγκεκριμένοι φωτισμοί αναδείκνυαν και λειτουργούσαν προωθητικά για το ιδιαίτερο αυτό είδος μουσικής που παρουσίασε ο Μιχάλης Καλκάνης.

Μπορεί να ήμασταν στην Παλαιά Επίδαυρο, αλλά η μουσική μας ταξίδεψε σε μήκη και πλάτη όλου του κόσμου.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξή μας με τον Μιχάλη Καλκάνη από το καλοκαίρι του 2019.

Συντελεστές:

Γιάννης Αναστασάκης: κιθάρα, εφέ,
Λευτέρης Ανδριώτης: κρητική λύρα,
Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι,
Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο,
Χρήστος Καλκάνης: κλαρινέτο,
Bασίλης Μπαχαρίδης: ντραμς,
Ορέστης Μπενέκας: πλήκτρα, πιάνο

Σχεδιασμός - Eκτέλεση φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός - Eκτέλεση ήχου: Παναγιώτης Ριζόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Καλκάνης

*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Θωμά Δασκαλάκη και την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα