balothizer_cretanSmash_mixgrill

Balothizer: Ακούστε αποκλειστικά τον καινούργιο τους δίσκο, Cretan Smash

Ο δεύτερος δίσκος τους είναι ένα ακόμα πιο ζωηρό κράμα κρητικής μουσικής με rock και metal στοιχεία, ακούστε τον εδώ πριν κυκλοφορήσει.
Διαβάστηκε φορες
Οι Balothizer έφτασαν στα ηχεία μας για πρώτη φορά πριν από σχεδόν δύο χρόνια με το "Cretan Music From Hell". Σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο είχαν συνδυάσει την εκρηκτικότητα που τακτικά περιέχει η κρητική μουσική με την παραμόφωση και τον σκληρό ήχο που τους αρέσει, καταλήγοντας σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα μόλις με εφτά τραγούδια. Οι μαντινάδες με τα παραμορφωμένα φωνητικά και οι αναγνωρίσιμες μελωδίες με το λαούτο δημιούργησαν κάτι ταυτόχρονα οικείο και απόμακρο, ίσως περισσότερο από όσο θα άρεσε στον ακροατή που περίμενε κάτι σαν «ηλεκτρικό κρητικό». Κι αν ήταν άγουρος και όντως «κολασμένος» ο πρώτος δίσκος τους, ήταν σίγουρα και άγριος.

Στο "Cretan Smash", που κυκλοφορεί αύριο και μπορείτε να ακούσετε παρακάτω, όχι απλά δεν προσπαθούν να μαζέψουν την αγριάδα, αλλά της δίνουν και φόρα. Το λαούτο έγινε ηλεκτρικό, τα τύμπανα πιο γρήγορα, ακόμα και το βιολί που περιστασιακά ακούγεται είναι παραμορφωμένο. Το "Jegaman" που έχει κυκλοφορήσει όπως και το "Ponente & Levante" είναι δύο χαρακτηριστικά και από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Υπάρχει, όμως, και το "Foustalieris 2", σε συνέχεια του ομώνυμου από το ντεμπούτο, στο οποίο ο πρωταγωνιστής μοιάζει να είναι η φωνή, τουλάχιστον μέχρι η μαντινάδα να δώσει τη θέση της στο θορυβώδες τζαμάρισμα και το σόλο. Αφήνονται λίγο παραπάνω σε τέτοιες οργανικές επεκτάσεις στο "Cretan Smash" οι Balothizer, όπως και στο δεκάλεπτο το "Anathema" που καλώς μπήκε τελευταίο.

Η ορμή που περιέχεται στα περισσότερα τραγούδια με κάνει να σκέφτομαι τις συναυλίες τους. Είμαι πεπεισμένος πως αυτό το υλικό θα είναι ακόμα πιο απολαυστικό σε έναν κλειστό χώρο, με πολλούς άλλους τριγύρω. Ελπίζω, μόνο, η συναυλία να έρθει πριν την ώρα που θα παρουσιάζουμε τον τρίτο δίσκο... Μέχρι τότε, διαβάστε τι λένε οι ίδιοι για την καινούρια τους δουλειά και ακούστε την ή αγοράστε την παρακάτω. Λίγο παραπάνω από μισή ώρα διαρκεί και, αφού διάβασες μέχρι εδώ, σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.
Balothizer_CretanSmash_mixgrill
Οι Balothizer εξηγούν τη σύλληψη του Cretan Smash:

Το νέο άλμπουμ αποτελεί μια συλλογή από αυτά που εμείς θεωρούμε ως αξιοσημείωτα κρητικά παραδοσιακά τραγούδια, είτε για τις μελωδίες, τα ιστορικά και περιφερειακά ιδιώματα, τους ισχυρούς στίχους, τους ρυθμούς, τα μοτίβα ή τους χορούς. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορές από το πρώτο άλμπουμ. Αντί για τον παραδοσιακό ήχο του ακουστικού κρητικού λαούτου, χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρικό λαούτο (που κατασκευάστηκε από τον Ozan Özdemir - έναν λαουτιέρη με έδρα τη Σμύρνη, γνωστό για την κατασκευή ηλεκτρικών παραδοσιακών οργάνων), δίνοντας έναν πιο ψυχεδελικό και πιο βαρύ ήχο. Αυτό έχει επιπτώσεις στους υπόλοιπους μουσικούς της μπάντας, γι' αυτό καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε διπλοπέταλες μπότες, πιο βαριές παραμορφώσεις στο μπάσο, περισσότερες κραυγές και αναφορές στη metal από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τη δεκαετία του '90. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τις παραδοσιακές φόρμες μελωδίας. Επιπλέον, οι συνεργασίες στο άλμπουμ οδηγούν πραγματικά το Cretan Smash σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Ο Greg τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα σκληρό και έντονα βαθύ και ευρύχωρο ηχητικό τοπίο και ο Στρατής Σκαράκης - ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς κρητικούς βιολιστές και ντόπιος του νησιού – στόλισε τα κομμάτια "Jegaman" και "Anathema" με μουσικά χαρακτηριστικά από το χωριό του, την Κίσσαμο. Μόλις ακούσαμε την τελική μορφή του άλμπουμ, το "Cretan Smash" φάνηκε ο καταλληλότερος τίτλος.Δελτίο Τύπου

Οι Balothizer, το punk rock συγκρότημα του οποίου οι ακόλουθοι ονομάζουν τη μουσική του «Cretan music from Hell», τίτλο τον οποίο έφερε και το πρώτο τους άλμπουμ, επιστρέφει με το δεύτερο του άλμπουμ που έρχεται να ξεσηκώσει με ένα ακόμα πιο δυναμικό και επαναστατικό punk metal ήχο. Το Cretan Smash, ανεβάζει το κρητικό πνεύμα σε ένα νέο επίπεδο: η ήδη φλογερή και επαναστατική παραδοσιακή μουσική του νησιού, που εκτελείται με ακατέργαστη και θηριώδη ένταση από το συγκρότημα, έρχεται να συναντήσει τον Greg Saunier από το γνωστό αμερικανικό γκρουπ Deerhoof, ο οποίος ανέλαβε τη μίξη του νέου δίσκου. Το πρωτόγονο ηχητικό αποτέλεσμα του νέου άλμπουμ, θυμίζει  ένα πάντρεμα Ψαραντώνη με πανκ μέταλ μουσική σκηνή της δεκαετίας του ‘80, που γεννήθηκε σε ένα σκοτεινό υπόγειο από τους πιο αντισυμβατικούς μουσικούς.

Αύγουστος  2018:  Πρόβα ήχου στο Φεστιβάλ Φέγγαρος, Κύπρος. 
Οι Balothizer βρίσκονταν στη διαδικασία προώθησης  του πρώτου τους άλμπουμ “Cretan Music From Hell”,  που θα κυκλοφορούσε τον Δεκέμβριο του 2018.  Το πανκ ύφος των Balothizer και οι thrash metal συνθέσεις τους που ξεχειλίζουν από κρητικούς, επαναστατικούς ήχους, προσελκύουν αμέσως την προσοχή του Greg Saunier, του ντράμερ του συγκροτήματος Deerhoof. Ο Saunier προσέγγισε το συγκρότημα και προσφέρθηκε να μιξάρει αυτό που τελικά αποτέλεσε  το καινούργιο άλμπουμ των Balothizer, το Cretan Smash.

Πριν από την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, οι Balothizer στις 9 Οκτωβρίου μοιράζονται με το κοινό το single «Ponente & Levante» Το μεσαιωνικό αυτό τραγούδι που περιγράφει την ιστορία ενός μοναχικού ιππότη που ταξιδεύει από τη δύση  προς την ανατολή, με μόνη συντροφιά ένα σπαθί και ένα πουγκί χρήματα στέλνει ένα ηχηρό και διαχρονικό μήνυμα για τη φρίκη των υλιστικών κοινωνιών και της πολιτικής. Ακολουθεί το «Jegaman», ένα δεύτερο single που θα κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου. Η ιδιαιτερότητα αυτού του κομματιού βασίζεται στη σύζευξη δύο μελωδιών που γράφτηκαν από έναν Κρητικό ψαρά, γνωστό ως «Τζέγκας», που έφτασε στο νησί της Κρήτης από την Πελοπόννησο. Χωρίς να είναι ντόπιος, κατάφερε να γράψει μερικά από τα πιο θρυλικά τραγούδια του νησιού, αποδεικνύοντας το πάθος του για την κρητική μουσική. Οι Balothizer δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι «Aleppo». Οι στίχοι του προέρχονται από ένα πολυαγαπημένο κρητικό τραγούδι, γνωστό ως «Χαλεπιανός Μανές». Η μελωδία του τραγουδιού είναι μια παραδοσιακή μελωδία, η οποία όπως αμέτρητες παραδόσεις από την ευρύτερη περιοχή, συναντάται από τη σύγχρονη Ελλάδα έως και τη σύγχρονη Συρία. Το κομμάτι παρουσιάζει την κοινή χρήση του παραδοσιακού χορού που είναι γνωστός ως «Qadukka Al Mayyas» στα αραβικά, «Ada Sahilleri» στα τουρκικά και «Μάτια μου / Σαν πάς στα ξένα» στα ελληνικά.

Ποιοι είναι λοιπόν οι Balothizer; Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν έντονο πάθος για τη μουσική της Κρήτης και μοιράζονται το  ήθος των κατοίκων του νησιού, που χαρακτηρίζεται από τη μακρόχρονη ιστορία συνεχόμενων εξεγέρσεων εναντίον των κατακτητών, τον θρίαμβο τους έναντι στο φασισμό, την παράδοση να απαγγέλλουν κρητική μουσική ποίηση με έντονο πάθος, χρωματίζοντας μελωδίες με έντονα φωνητικά και με έντονα έγχορδα χτυπήματα στο λαούτο που αντιστοιχούν με το ηχόχρωμα της πανκ μουσικής. Οι Balothizer εξηγούν: «Δεν έχουμε σκοπό να διασκευάσουμε παραδοσιακές μελωδίες σε metal μουσική. Αντιθέτως, εντοπίζουμε πολλά στοιχεία στην κρητική μουσική που μας θυμίζουν τον thrash και πανκ ήχο της δεκαετίας του 80... κάπως έτσι την ακούμε. Αυτή η παραδοσιακή μουσική είναι εθιστική». Οι βασικοί μουσικοί στο Cretan Smash, είναι ο τραγουδιστής και μπασίστας Παύλος Μαυροματάκης «Pav Mav» (γνωστός από τα συγκροτήματα Electric Litany και The Turbans), ο ντράμερ Steven L Payne «Steve Bongo» (μέλος των συγκροτημάτων Electric Cartel και Jools Holland & José Feliciano) και ο λαουτίστας Νίκος Ζιάρκας (Theon Cross).

Ο σχηματισμός των Balothizer φαντάζει σαν μια ευθυγράμμιση των αστεριών στον χώρο και στον χρόνο. Η αρχή της μπάντας γίνεται στο Λονδίνο, όταν η μητροπολιτική πόλη περνούσε από ένα νέο κύμα τζαζ και world music, με μπάντες και εταιρείες προώθησης να αγκαλιάζουν την ηλεκτρονική και τζαζ μουσική αναμεμειγμένη με παραδόσεις πέρα από το δυτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της ελληνικής ροκ χτύπησε την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη βαλκανική underground σκηνή. Δεν αποτελεί άλλωστε έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα των Balothizer κάνει την παράδοση να συναντά τη metal. Το συγκρότημα έχει παίξει ζωντανά σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρο και Γερμανία.

Διαβάστε ακόμα