release festival 2019

Για τις συναυλίες του 2021 ετοιμαστείτε να...φτύσετε!

Τα rapid tests που χρειάζονται το σάλιο σας είναι το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού
Διαβάστηκε φορες
Όλες οι ασχολίες μας που σχετίζονται με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση έχουν μπει σε παρένθεση. Συναυλίες, ταξίδια, αθλητικοί αγώνες, πάρτυ, θέατρο, κινηματογράφος, παραστάσεις χορού.. η λίστα είναι ατελείωτη. Όμως τα εμβόλια που θα προλαμβάνουν τον κορονοϊό είναι στη τελική φάση της έγκρισης και όλα δείχνουν πως λίγο μένει ακόμα μέχρι να μπορούμε να ζήσουμε περίπου όπως πριν. Περίπου, γιατί όλα δείχνουν πως ο έλεγχος για COVID-19 θα βρίσκεται σε κάθε γωνία με το που φτάσουμε σε σημείο κοινωνικής διασκέδασης, με απαραίτητη προϋπόθεση το... σάλιο σας.

terra vibe maiden

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρίνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εάν κάποιος θέλει να παραβρεθεί σε μέρος με πολύ κόσμο όπως στάδια και αρένες, αλλά και σε πολυσύχναστα μπαρ. Μέσα σε όλα ακούγονται προτάσεις για ιατρικά διαβατήρια, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν πως ο εμβολιασμός για να ταξιδεύεις με αυτές θα είναι υποχρεωτικός αλλά και πως μπορεί να εξαρτάται από τον προορισμό. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι από αυτά έχει νομική υπόσταση, καθώς ίσως να μη μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να εμβολιαστεί για να ζήσει στην καθημερινότητά του, αν αυτός δε θέλει. Παρόλη την αβεβαιότητα και τα «ίσως», για τους διοργανωτές συναυλιών/events και τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι οι περισσότεροι να στραφούν προς τα rapid tests τα οποία αναμένεται να εξελιχθούν αρκετά τους επόμενους μήνες.

Μουσική βιομηχανία: Ticketmaster και Glastonbury Festival

Κολοσσοί της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Ticketmaster, ετοιμάζονται να βρούν λύσεις στο τείχος που έχει σηκωθεί απέναντι στις συναθροίσεις και τη ζωντανή μουσική, μέσω εξωτερικών συνεργατών και ιατρικών κέντρων, όπως το CLEAR Health Pass, το Labcorp και τη CVS Minute Clinic. Σκοπός είναι να ελέγχονται οι κάτοχοι συναυλιακών εισιτηρίων τουλάχιστον 24 ώρες πριν το event, ενώ η Ticketmaster να μην θα εμπλέκεται στα ιατρικά προσωπικά δεδομένα. Θα πρέπει λοιπόν ο ενδιαφερόμενος είτε να είναι εμβολιασμένος, ή να βρεθεί αρνητικός στο test COVID-19, ενώ η διαδικασία θα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Φυσικά τα e-tickets πια θα μονιμοποιηθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές. Παράλληλα γίνονται έρευνες για τη βελτίωση/ειδική διαρρύθμιση του εξαερισμού σε γνωστούς κλειστούς συναυλιακούς χώρους, με διάφορες ομάδες ανά τον κόσμο, μία εκ των οποίων ξεκίνησε στην Αγγλία ο Brian May των Queen μαζί με διάφορους ειδήμονες.

glastonbury2020

Το Glastonbury Festival στην Αγγλία, που φέτος θα γιόρταζε τα 50 του χρόνια, ανέβαλε τους εορτασμούς για του χρόνου, και ο διοργανωτής Michael Eavis ψάχνει λύσεις για τη πανδημία. Έχει και αυτός στραφεί στα rapid tests και τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν σε μερικούς μήνες για μαζικά test. Συγκεκριμένα αναρωτιέται πώς θα ήταν εφικτό να ελεγχθούν 200.000 θεατές για τον κορονοϊό στις τρεις φάσεις του ταξιδιού τους προς το φεστιβάλ: όταν φεύγουν από το σπίτι, στη διαδρομή και τελικά στην είσοδο του φεστιβάλ. Ή μήπως μπορεί να γίνει κάπως αλλιώς; Όλα θα εξαρτηθούν απ' τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας. Η προσπάθεια που γίνεται πάντως θέλει το φεστιβάλ να επανέρχεται ζωντανά το καθιερωμένο του Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Ιούνη. Το ίδιο ισχύει και για άλλα διάσημα φεστιβάλ όπως το Coachella στην California, όπου οι κάτοχοι των (sold out) εισιτηρίων της χρονιάς που φεύγει κάνουν υπομονή μέχρι νεοτέρας.

Όμως τι πρωτότυπες ιδέες και δυνατότητες υπάρχουν μέχρι τώρα ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή στο συναυλιακό ορίζοντα και στα θεάματα παγκοσμίως;

Rapid tests με σάλιο και ανιχνευτές COVID-19

Η αυστριακή Lead Horizon (σε συνεργασία με τη startup testFRWD) έχει ετοιμάσει rapid test που λειτουργεί με το σάλιο ενώ είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το κλασσικό PCR test που παίρνουν δείγμα από τη μύτη - αρκεί το δείγμα να είναι φρέσκο. Το test το κάνεις στον προσωπικό σου χώρο και στέλνεις το δείγμα. Σύμφωνα με τον ιολόγο Christoph Steininger που είναι πίσω από την διαγνωστική εταιρία, ο σκοπός τους είναι να μπορούν να επεξεργαστούν ακόμα και δέκα χιλιάδες δείγματα σε μία μέρα ώστε να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πάλι events όπως συναυλίες ή αγώνες σε αρένες και στάδια. Το αποδεικτικό με το αποτέλεσμα του test το παραλαμβάνει ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά, και ιδανικά το κόστος θα μοιραστεί ανάμεσα στο κράτος, το διοργανωτή και τον ιδιώτη. Η τιμή του αναμένεται να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ (αυτή τη στιγμή κοστίζει 190 ευρώ στην Αυστρία).

lead horizon

Όμως γίνονται προσπάθειες για καλύτερα αποτελέσματα, με πιο γρήγορα test αντίστοιχα αποτελεσματικά, ώστε η επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα να γίνει πραγματικότητα. Ο Andrea Sinz και η ομάδα του (καθηγητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο Martin-Luther στο Halle της Γερμανίας ) που συνεργάζονται με μία startup της Φρανκφούρτης, έχουν το πράσινο φως για χρηματοδότηση από την κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να μειώσουν το χρονικό διάστημα του rapid test κάτω από τα 5 λεπτά. Η δικιά τους εκδοχή έχει να κάνει με στοματικό διάλυμα που συνδυάζεται με μία τεχνολογία γνωστή ως mass spectrometry που μπορεί να ανιχνεύσει αποτελεσματικά τις πρωτεΐνες του ιού.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικός είναι ο ειδικός ανιχνευτής SpectraLIT (που και πάλι λειτουργεί με στοματικό διάλυμα) του Sheba Medical Center σε συνεργασία με την Newsight Imaging στο Tel Aviv που χρησιμοποιούντο ως τώρα για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού στην πόλη. Ο Eli Assoolin, συνιδιοκτήτης της Newsight, δήλωσε πως προσπαθούν να βελτιώσουν την πιστότητα του ανιχνευτή αλλά και την ταχύτητα ανίχνευσης, έχοντας λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τον COVID-19. Το κόστος της ανίχνευσης δε θα είναι παραπάνω από μερικά ευρώ, και σε μεγάλες ποσότητες, (όπως π.χ. στις συναυλίες και στους αγώνες που θα γίνεται μαζικά) μπορεί να πέσει και στο 1 ευρώ. Η διαδικασία θα μπορεί να γίνει και με ειδικά robots σε μερικά δευτερόλεπτα, ιδανικά ανοίγοντας τις πόρτες σε όλα τα μεγάλα events.

spectralit

Οι συγκεκριμένες προσπάθειες που παραθέσαμε δεν είναι παρά μερικά παραδείγματα του τι θα επακολουθήσει. Από ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί να φτύσουμε πολλές φορές σε συνδυασμό με πολλές γαργάρες. Αυτό όσο η πανδημία μας ακολουθεί, μέχρι να υπάρξει πλήρης ανοσία και όλα να είναι πιο εύκολα. Πιείτε λοιπόν πολύ νερό από τώρα, κάντε λίγη υπομονή ακόμα και ετοιμαστείτε να ξεχυθείτε και πάλι στις αγαπημένες σας δραστηριότητες σε λίγους μήνες. Το καθαρό σάλιο θα είναι το εισιτήριό σας!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα