a1553167086 10

Whereswilder - Movement In Place

Ο δίσκος των Whereswilder είναι επηρεασμένος από τις μουσικές συνθέσεις της δεκαετίας του '70. 

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσεις:
Soft Rock

Βαθμολογία:
7,5

Επικρατεί μια τάση στην Ελλάδα που λέει ότι δεν βγαίνουν πια συγκροτήματα που παίζουν καλή rock μουσική, πόσω μάλλον όταν τραγουδούν με ξένο στίχο, επειδή συν τοις άλλοις υστερούν στα φωνητικά. Οι Whereswilder έρχονται να δώσουν μια καλή και τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτή την τάση. 

Το "Movement In Place" είναι η τρίτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους και κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου από τη United We Fly. Η μπάντα από την Αθήνα είναι εμφανώς επηρεασμένη από τις μουσικές συνθέσεις της δεκαετίας του '70, κυρίως από τη soft-rock, αν και σε καθεμία από τις 13 συνθέσεις του δίσκου συναντάμε διάσπαρτα και επιρροές από την soul και την funk. Ο δίσκος θεματικά περιστρέφεται γύρω από τις διαδρομές του μυαλού και εκείνα τα «μέρη» που πηγαίνουμε όταν βιώνουμε διάφορα συναισθήματα, όμως κυρίως είναι μια οξυδερκής ενδοσκοπική ματιά στο πώς ζούμε στην καθημερινότητά μας.

Ο ρυθμός του δίσκου σε όλη του τη διάρκεια έχει πολλά ανεβοκατεβάσματα χωρίς αυτό να γίνεται ενοχλητικό στο αυτί. Πάει ταχύτατα από πιο «τραχιές» σε πιο «γκρουβάτες» συνθέσεις με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο υπέροχα συνεχόμενα τραγούδια: το "Dog A Bone" είναι γρήγορο, δυναμικό, επιθετικό και το "Dead Man Walking" που είναι πιο funky, πιο ευαίσθητο και κάπως παιχνιδιάρικο. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και λίγο παρακάτω στον δίσκο με ένα ακόμα ζευγάρι όμορφων τραγουδιών, όταν μετά το ήσυχο "Strange Love" ακολουθεί το γκαζωμένο "For Show" που θυμίζει κάτι από Beatles με progressive rock πινελιές. 

Οι Whereswilder έχουν καταφέρει και έχουν συνδυάσει το groovy στοιχείο με αρκετές καθαρόαιμες rock συνθέσεις σε όλο το φάσμα του δίσκου και μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτό είναι το κομμάτι "Evolution", ένα από τα μπόλικα διαμαντάκια που θα ακούσει κανείς στην καινούργια τους δουλειά. Κατεβάζοντας ταχύτητα προς το τέλος, ο δίσκος συνεχίζει με δύο τραγούδια που κινούνται σε πιο ήρεμα μουσικά νερά. Το "You've Got Friends" είναι αφιερωμένο στη φιλία, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του. Ακολουθεί το προσωπικά αγαπημένο μου αυτού του δίσκου, το "Make Up Your Mind", του οποίου ο τίτλος επίσης μαρτυράει το θέμα του, που δεν είναι άλλο από τις πολύ δύσκολες αποφάσεις μπροστά σε αδιέξοδα. Ο δίσκος ολοκληρώνεται ιδανικά με το "On The Line" που συνδυάζει τις δύο τάσεις που διατρέχουν το μουσικό στυλ των Whereswilder, δηλαδή τις πιο «νωχελικές» αφηγήσεις παράλληλα με το γρήγορο tempo στο background. 

Αντί κλεισίματος έχω να σημειώσω ότι όντας και αρκετά κολλημένος με τη χρήση της γλώσσας γενικά πιστεύω ότι είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του σε απόλυτο βαθμό σε άλλη γλώσσα εκτός της μητρικής του. Οι Whereswilder το πετυχαίνουν χωρίς να καταφεύγουν σε υπερβολικά λεκτικά σχήματα. Επίσης για να επιστρέψω στην αρχική πρόταση του κειμένου, όντως έχουν υπάρξει διαχρονικά αρκετά συγκροτήματα στην Ελλάδα (κυρίως στο rock και punk φάσμα) που τραγούδησαν με αγγλικό στίχο και ενώ είχαν εξαιρετικούς μουσικούς και δημιουργούσαν τρομερές μουσικές συνθέσεις χώλαιναν στα φωνητικά, είτε επειδή οι τραγουδιστές δεν πατούσαν καθόλου καλά στις νότες είτε επειδή - τι να κάνουμε - η προφορά τους δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι εγχώριες μπάντες να τραγουδούν σε όποια γλώσσα το επιθυμούν. Ευτυχώς για τους ίδιους και για εμάς τους ακροατές οι Whereswilder δεν χωλαίνουν σε αυτό και σίγουρα δεν αλλοιώνεται το μουσικό τους στίγμα.

Διαβάστε ακόμα