foto

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» τα μέτρα στήριξης λένε οι δημιουργοί

Η 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων αντιδρά στα όσα (δεν) γίνονται.

Διαβάστηκε φορες

Για «απαράδεκτα εχθρική αντιμετώπιση του ελληνικού τραγουδιού», κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η 450+ πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων με αφορμή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα social media, τα μέτρα δεν αρκούν. «Οι μουσικές σκηνές και τα κέντρα διασκέδασης ουσιαστικά δεν άνοιξαν κανονικά μετά το καλοκαίρι του 2021. Τα μεροκάματα έπεσαν δραματικά και τα εισιτήρια επίσης. Αδικαιολόγητα όμως τα επιδόματα σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021».

Επιπλέον «όσοι γράφτηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τον Γενάρη του 2021 δεν παίρνουν καμία στήριξη, ενώ σημειώνεται ότι κανένα μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας για την στήριξη των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού. Κι ενώ δικαίως ενισχύθηκε το θέατρο, το σινεμά, οι τηλεοπτικές σειρές, το ελληνικό τραγούδι εξακολουθεί να είναι ο φτωχός συγγενής».

Τα σωματεία ζητούν να γίνει «μια ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν «ανεχόμαστε άλλο αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά. Σε κάθε άλλη περίπτωση σας καλούμε όλους σε συσπείρωση. Να βάλουμε επιτέλους σε εφαρμογή την απαγόρευση της χρήσης των τραγουδιών μας από παντού και να κάνουμε μεγάλη διαδυκτιακή συναυλία με τη συμμετοχή όλων μας, όπου θα αναδειχτεί το απίστευτο γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν φρόντισε τους ΟΣΔ της. 

Πέρα από δημιουργοί, είμαστε ενεργοί πολίτες της χώρας, μπήκαμε μπροστά από τους πρώτους στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και τηρήσαμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Η απάντηση είναι αποκλεισμός και απαξίωση: αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, δεν έχουμε παρά στον πόλεμο να απαντήσουμε με πόλεμο».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ-ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ-ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, όπως ήδη γνωρίζετε, ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την αποζημίωση των μουσικών μετά την απαγόρευση της μουσικής για το μήνα Ιανουάριο.

1.Ενεργοποιείται το μέτρο των #αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ)  για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ).  Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις  για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

2.Χορηγείται  #αποζημίωση ειδικού     σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για #καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021  με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

Αρκούν αυτά τα μέτρα; Φυσικά και όχι.

Α) Οι μουσικές σκηνές και τα κέντρα διασκέδασης ουσιαστικά δεν άνοιξαν κανονικά μετά το καλοκαίρι του 2021. Τα μεροκάματα έπεσαν δραματικά και τα εισιτήρια επίσης. Αδικαιολόγητα όμως τα επιδόματα σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021.

Β) Είναι απαράδεκτο ότι όσοι γράφτηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τον Γενάρη του 2021 ΔΕΝ παίρνουν καμία στήριξη! Και ρωτάμε. Δεν υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες; Δεν υπάρχουν καλλιτέχνες που από αμέλεια συνεργατών τους δεν γράφτηκαν εγκαίρως στο μητρώο; Για ποιο λόγο τιμωρούνται;

Γ) Η επιδότηση ενοικίου γιατί απουσιάζει από τα μέτρα στήριξης;

Δ) ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας για την στήριξη των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού! Κανένα! Από το Μάρτιο του 2020 ως τώρα, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος. Κι ενώ δικαίως ενισχύθηκε το θέατρο, το σινεμά, οι τηλεοπτικές σειρές, το ελληνικό τραγούδι εξακολουθεί να είναι ο φτωχός συγγενής.

Μικροπολιτική; Ή επίθεση εκ προθέσεως σε μιαν ολόκληρη τέχνη;

Τα σωματεία μας απαιτούν έστω και αυτή τη δύσκολη ώρα να γίνει μια ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς που παίρνουν τις αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Το ελληνικό τραγούδι πρέπει να στηριχτεί. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση σας καλούμε όλους σε συσπείρωση. Πρέπει όλοι μαζί να απαντήσουμε με πράξεις για αυτό τον παρατεταμένο αποκλεισμό μας. Να  βάλουμε επιτέλους σε εφαρμογή την απαγόρευση της χρήσης των τραγουδιών μας από παντού και να κάνουμε μεγάλη διαδυκτιακή συναυλία με τη συμμετοχή όλων μας, όπου θα αναδειχτεί το απίστευτο γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν φρόντισε τους ΟΣΔ της. 

Πέρα από δημιουργοί, είμαστε ενεργοί πολίτες της χώρας, μπήκαμε μπροστά από τους πρώτους στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και τηρήσαμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Η απάντηση είναι αποκλεισμός και απαξίωση: αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, δεν έχουμε παρά στον πόλεμο να απαντήσουμε με πόλεμο.

Τα σωματεία συνθετών-στιχουργών ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ


Θυμίζουμε και τις διαμαρτυρίες από σωματεία DJs σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση.

Διαβάστε ακόμα