Don't Look Up

Το «Μην Κοιτάτε Πάνω» καυτηριάζει την πραγματικότητα

Leonardo DiCaprio και Jennifer Lawrence έρχονται αντιμέτωποι με τον παραλογισμό της κοινωνίας. 

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Don’t Look Up
Ελληνικός τίτλος: Μην Κοιτάτε Πάνω
Διαθέσιμο στο Netflix από 24 Δεκεμβρίου 2021
Σκηνοθεσία: Adam McKay
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCpario, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Rob Morgan, Cate Blanchett, Mark Rylance

Ξεχωρίζει για: τους καυστικούς διαλόγους και το πολύκροτο καστ του
Σταθείτε αν σας αρέσουν: η πολιτική σάτιρα και το μαύρο χιούμορ
Προσπεράστε αν: είστε φαν του Steven Seagal και θεωρείτε πως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν δια μαγείας

Η Kate Dibiasky, υποψήφια διδάκτωρ αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανακαλύπτει πως ένας τεραστίων διαστάσεων κομήτης κατευθύνεται προς τη Γη. Μαζί με τον καθηγητή της Randall Mindy και τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA, Teddy Oglethorpe, θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν την Πρόεδρο των ΗΠΑ για την επερχόμενη καταστροφή, αλλά εκείνη δεν αντιλαμβάνεται, ή καλύτερα δεν θέλει να αντιληφθεί, την σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι, έχοντας ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον τους, θα αναλάβουν οι ίδιοι να ενημερώσουν το κοινό για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Θα τα καταφέρουν άραγε; 

Το "Don't Look Up" αποτελεί μια μαύρη κωμωδία που σατιρίζει με καυστικό τρόπο και λόγο την κοινωνία των ΗΠΑ κατά βάση, αλλά και τις δυτικές κοινωνίες γενικότερα. Σεξουαλικά σκάνδαλα πολιτικών, διαφθορά, κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, αδιαφορία για σοβαρά ζητήματα, ρατσισμός, η καταστροφή του πλανήτη από τον άνθρωπο και ούτω καθεξής. Στην ταινία γίνονται πολλές αναφορές σε αρνητικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Για παράδειγμα, το κοινό δίνει μεγαλύτερη βάση σε μια gossip επικαιρότητα παρά σε ένα σοβαρό επιστημονικό θέμα, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι επικεντρώνονται στο να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη από την καταστροφή του πλανήτη, αντί να φροντίζουν να την αποτρέψουν με τα μέσα που διαθέτουν!

Η ταινία ήταν μια από τις πιο αναμενόμενες του 2021, λόγω του εντυπωσιακού καστ της που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μίξη από την κινηματογραφική – και όχι μόνο – αφρόκρεμα τουλάχιστον τριών γενεών. Οι ηθοποιοί της κατέχουν συνολικά εννιά Oscars και περισσότερες από 40 υποψηφιότητες για ένα από αυτά, αλλά και δύο Grammys. Με αυτό το δεδομένο, οι καλές τους ερμηνείες ήταν κάπως αναμενόμενες. Ακόμα και Ariana Grande, για την οποία είχα τους ενδοιασμούς μου, μού φάνηκε απόλυτα ταιριαστή, αν και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι υποδύεται μια νεαρή pop star. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες ερμηνείες τότε αυτές είναι της Jennifer Lawrence, της Meryl Streep και του Leonardo DiCaprio. Η Lawrence ενσαρκώνει επιτυχώς την Kate Dibiasky, μια δυναμική επιστήμονα που δε δίνει και πολλή σημασία σε όσα λένε οι άλλοι, ειδικά αυτοί που είναι αντίθετοι με τα «πιστεύω» της. Η Streep από την άλλη ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο της ως Πρόεδρος των ΗΠΑ και αποτελεί μια ρεαλιστική καρικατούρα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο DiCpario κάνει και αυτός για άλλη μια φορά αυτό που ξέρει πολύ καλά και γίνεται ένα με τον ρόλο του καθηγητή Randall Mindy. Απίστευτα εκφραστικός, σου μεταφέρει το άγχος ή τον φόβο που νιώθει με αποκορύφωμα το επικό του ξέσπασμά προς το τέλος της ταινίας. Εκτός από το ταλέντο, είναι γνωστή και η ακτιβιστική δράση του DiCaprio σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη και σε συνδυασμό με την ανεπίσημη συμμετοχή του στη συγγραφή του σεναρίου, έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο για την επιλογή του να πρωταγωνιστήσει. 


Η σκηνοθεσία του Adam McKay ίσως ξενίσει αρκετούς, καθώς ορισμένες σκηνές κόβονται απότομα, ενώ συχνά η ταινία θυμίζει ντοκιμαντέρ. Πολλές είναι και οι εναλλαγές από κλειστό σε ανοιχτό πλάνο, όπως για παράδειγμα από κάποιο κοντινό στα μάτια και τις εκφράσεις του DiCaprio ή της Lawrence σε ανοιχτό πλάνο ολόκληρου του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Ωστόσο, είναι εμφανές πως τίποτα από αυτά δεν έγινε τυχαία, καθώς αυτές οι ιδιαιτερότητες προάγουν καλύτερα τον κωμικό χαρακτήρα της ταινίας.

Το "Don't Look Up" είναι μια ταινία καταστροφής που ξεχωρίζει για τις ερμηνείες και το καυστικό της χιούμορ. Ίσως δυσαρεστήσει ορισμένους, καθώς βλέποντας τόσα πολλά τρανταχτά ονόματα στο καστ, κάποιοι μπορεί να περιμένουν να δουν το νέο "Godfather" ή κάτι αντίστοιχο, με συχνότερο αποτέλεσμα να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους. Η ταινία δεν είναι κάτι άλλο παρά μια πολιτική σάτιρα γεμάτη μαύρο χιούμορ που πράττει ακριβώς αυτό που υπόσχεται.

Πάντως, το στενάχωρο στην όλη υπόθεση είναι πως όσα διαδραματίζονται στην ταινία θα μπορούσαν να γίνουν και στην πραγματική ζωή, πράγμα που φαντάζει τουλάχιστον τρομακτικό. 


Διαβάστε επίσης: Όλα τα βραβεία στο "Parasite"

Διαβάστε ακόμα