Lost Girls

Μια αληθινή ιστορία για «Τα Κορίτσια που Χάθηκαν»

Μια δυναμική γυναίκα ψάχνει την εξαφανισμένη της κόρη, την ώρα που η αστυνομία εθελοτυφλεί.

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: Lost Girls (2020)
Ελληνικός τίτλος: Τα Κορίτσια που Χάθηκαν
Σκηνοθεσία: Liz Garbus
Πρωταγωνιστούν: Amy Ryan, Thomasin McKenzie, Gabriel Byrne και Lola Kirke

Netflix original

Ξεχωρίζει για: τα πραγματικά γεγονότα στα οποία βασίζεται
Σταθείτε αν
: είστε λάτρεις των μυστήριων αστυνομικών υποθέσεων
Προσπεράστε αν
: κάτι ύποπτο κρύβεται θαμμένο στην αυλή του σπιτιού σας

Όταν η Mary Gilbert διαπιστώνει πως η κόρη της, Shannon, αγνοείται και η αστυνομία δεν φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Όταν μεταβαίνει στο τελευταίο μέρος όπου εθεάθη η Shannon, ανακαλύπτει πως η κόρη της είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία, αλλά η ολιγωρία των αρχών πιθανώς να της στοίχισε τη ζωή. Υπό τον φόβο της εμπλοκής των ΜΜΕ, οι αστυνομικές αρχές ξεκινούν μια υποτυπώδη έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση. Όμως, αυτό που ανακαλύπτουν είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσο φαντάζονταν.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Long Island το 2010, όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο του Αμερικανού Robert Kolker με τίτλο "Lost Girls: An Unsolved American Mystery". Η ταινία είναι ένα δράμα μυστηρίου, με μια συνταρακτική ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί θέμα σε κάποια από τις πολλές σειρές ντοκιμαντέρ με ανεξιχνίαστα εγκλήματα που υπάρχουν εκεί έξω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Liz Garbus που ανέλαβε την σκηνοθεσία και την παραγωγή ειδικεύεται στα ντοκιμαντέρ και έχει λάβει στο παρελθόν δύο υποψηφιότητες για Oscar το 1999 και το 2016. Μάλιστα, το "Lost Girls" αποτελεί την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας.

Οπτικά η ταινία δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες σκηνές όπου βλέπουμε πλάνα αρχείου από δελτία ειδήσεων εκείνης της περιόδου, το οποίο όμως μόνο ως θετική λεπτομέρεια μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς βοηθά στην αληθοφανή παρουσίαση των γεγονότων, χωρίς να στερεί λεπτό τον χαρακτήρα της ταινίας. Η μουντή και ομιχλώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στις επαρχίες της Νέας Υόρκης εντάσσει τον θεατή στο σκοτεινό κλίμα της υπόθεσης.


Η γυναικεία παρουσία πίσω από την κάμερα σε συνδυασμό με τις γυναίκες πρωταγωνίστριες προάγει το δικό της φεμινιστικό μήνυμα. Για παράδειγμα, η Mary Gilbert, την οποία ενσαρκώνει επιτυχώς η Amy Ryan, είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, κάνοντας μάλιστα μια κατεξοχήν «ανδρική» δουλειά, καθώς χειρίζεται εκσκαφέα. Μάλιστα, σε ένα ξέσπασμά της βγάζει έναν εξαιρετικό λόγο, τονίζοντας το απαράδεκτο γεγονός πως οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και επισημαίνοντας ότι μια γυναίκα που εκδίδεται είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη δεν παύει να παραμένει μάνα, αδερφή και φίλη. Εκτός της Amy Ryan, ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους τόσο η Thomasin McKenzie όσο και η Lola Kirke. Αν και τον βασικό ανδρικό ρόλο ενσαρκώνει ο Gabriel Byrne, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Reed Birney ως Peter Hackett, προκαλώντας μια σφοδρή αντιπάθεια από την πρώτη κιόλας στιγμή, που μάλλον ήταν και το ζητούμενο.

Το "Lost Girl" εξιστορεί μια πραγματική ιστορία εξαφάνισης που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα από μόνη της. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση την προώθηση του φεμινισμού, την ταιριαστή ατμόσφαιρα, τις πειστικές ερμηνείες και τη μικρή διάρκεια της ταινίας που αγγίζει τα ενενηνταπέντε λεπτά, τότε καταλήγουμε πως αν μη τι άλλο δεν θα καταχραστεί τον χρόνο σας.


Δείτε επίσης: Ποιος είναι «Ο Αμφίβολος Δολοφόνος» του Netflix;

Διαβάστε ακόμα