the unlikely murderer 1

Ποιος είναι «Ο Αμφίβολος Δολοφόνος» του Netflix;

Μια μίνι σειρά πέντε επεισοδίων που «εξιχνιάζει» την άλυτη υπόθεση της δολοφονίας του Olof Palme. 

Διαβάστηκε φορες

Αγγλικός τίτλος: The Unlikely Murderer
Πρωτότυπος τίτλος: Den Osannolika Mördaren
Ελληνικός τίτλος: Ο Αμφίβολος Δολοφόνος
Διαθέσιμο στο Netflix από 5 Νοεμβρίου 2021
Πρωταγωνιστούν: Robert Gustafsson, Eva Melander, Björn Bengtsson, Peter Andersson και Mikael Persbrandt
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Thomas Pettersson που κυκλοφόρησε το 2018

Ξεχωρίζει για: Την πραγματική ιστορία στην οποία βασίζεται
Σταθείτε αν σας αρέσουν: Το μυστήριο και τα σκανδιναβικά θρίλερ
Προσπεράστε αν: Προτιμάτε τις μεσαιωνικές ταινίες ή σειρές με μάχες

Στις 28 Φεβρουαρίου 1986 και ώρα 23:21, ο Stig Engström πυροβολεί και σκοτώνει τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Olof Palme, καταφέρνοντας να ξεφύγει από το σημείο. Οι πρώτες μαρτυρίες τον περιγράφουν, αλλά από την επόμενη κιόλας μέρα, o Engström προσπαθεί να εξαπατήσει τους πάντες δηλώνοντας πως είναι ο βασικός μάρτυρας. Παράλληλα θέλει να τραβήξει όλη την προσοχή πάνω του. Αν και τα λεγόμενά του δεν συμβαδίζουν με καμία άλλη μαρτυρία, η διεύθυνση της αστυνομίας εθελοτυφλεί, με αποτέλεσμα ο Engström να παραμείνει ελεύθερος. Χρόνια μετά, το 2000, ο Engström αυτοκτονεί σε ηλικία 66 ετών, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία μέχρι τότε. Το 2020, 34 χρόνια μετά από τη δολοφονία του Olof Palme, ο αρμόδιος εισαγγελέας για την έρευνα ανακοινώνει πως ο Stig Engström είναι ο κύριος ύποπτος για την δολοφονία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να κλείσει, καθώς αυτός δε βρισκόταν πλέον στη ζωή.

Στην πραγματικότητα δεν αποδείχθηκε ποτέ πως ο Stig Engström ήταν αυτός που τράβηξε τη σκανδάλη το μοιραίο εκείνο βράδυ. Η πλοκή της μίνι σειράς βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα όπως παρουσιάζονται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Thomas Pettersson που κυκλοφόρησε το 2018. Την επόμενη χρονιά, ο Pettersson βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με το Guldspaden, το πιο τιμητικό βραβείο δημοσιογραφίας στην χώρα, για άρθρο του σχετικά με την υπόθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Filter.

Αν και η σειρά μάς δείχνει τα βασικά γεγονότα της συνταρακτικής αυτής υπόθεσης, τις τρομερά λανθασμένες κινήσεις της αστυνομίας, αλλά και μέρος από την έρευνα του Pettersen, επικεντρώνεται κυρίως στον Engström. Μας παρουσιάζονται ορισμένα γεγονότα από το παρελθόν του, αλλά βλέπουμε κυρίως όσα ακολούθησαν μετά τη δολοφονία. Βλέποντας τη σειρά πείθεσαι για τα κίνητρα που τον ώθησαν στην πράξη του. Για παράδειγμα, ο εθισμός του στο αλκοόλ, η έφεση στο ψέμα, οι συντηρητικές πολιτικές του αντιλήψεις, η μανία για αναγνώριση, καθώς και η εμμονή του για κοινωνική ανέλιξη θα μπορούσαν να ευθύνονται τελικά για τις πράξεις του.


Σκηνοθετικά το "The Unlikely Murderer" δεν πρωτοτυπεί. Μοιάζει αρκετά με άλλες αστυνομικές σειρές όπου το μυστήριο παίζει κυρίαρχο ρόλο. Ωραία πλάνα, έμφαση στη λεπτομέρεια όπου χρειάζεται και αυτή η μουντή ατμόσφαιρα των Σκανδιναβικών χωρών (που δεν κουράζομαι να αναφέρω), που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το μυστήριο κλίμα. Ίσως σε ορισμένους να φανούν υπερβολικές οι πολλαπλές χρονικές μεταβάσεις από το παρόν στο μέλλον ή το παρελθόν, παρότι προσωπικά δεν με ενόχλησαν.

Αν και στη σειρά συμμετέχει πλειάδα ηθοποιών, με τους περισσότερους να αποπνέουν μια φυσικότητα, την παράσταση κλέβει ο Robert Gustafsson, ο οποίος χειρίζεται εξαιρετικά το σώμα, τη φωνή αλλά και το πρόσωπό του. Τα μάτια του ώρες-ώρες προδίδουν μια παράνοια, ενώ μεγάλη φυσικότητα υπάρχει και στις σκηνές που κουτσαίνει ή βαριανασαίνει. O Gustafsson είναι τόσο καλός που σε κάνει να τον αντιπαθήσεις, όχι βέβαια ως ηθοποιό αλλά ως Stig Engström. 

Καλές ερμηνείες, ταιριαστή ατμόσφαιρα και μια πλοκή που αρκεί από μόνη της για να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μια σειρά που δεν διστάζει να πάρει θέση και να κατονομάσει τον δολοφόνο σε μια άλυτη υπόθεση. Για τους λάτρεις των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, ειδικά όσων βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και του μυστηρίου, το "Unlikely Murderer" δεν θα σας απογοητεύσει.


Δείτε επίσης: Mank: Ποιανού είναι αυτό το σενάριο τελικά;

Διαβάστε ακόμα