kiladionis3

Το διαδικτυακό πάρτυ του Λουκιανού

Το μικρόβιο της αρχειοθέτησης του Λουκιανού Κηλαηδόνη βρίσκει τη θέση του στο διαδίκτυο, στην νέα επίσημη ιστοσελίδα του.

Διαβάστηκε φορες

Την Κυριακή 06 Φεβρουαρίου, πέντε χρόνια από τότε που ο Λουκιανός έφυγε από κοντά μας, έγινε μια μικρή γιορτή στο θέατρο Μεταξουργείου, κάτω απ΄το παλιό σαλούν του Λούκι στην οδό Ακαδήμου 14. Μέσα στο θέατρο τη βραδιά ξεκίνησε η Μαρία Κηλαηδόνη μαζί με τον Μανώλη Φάμελλο με διασκευές σε κομμάτια του Λουκιανού, άλλα πιο πιστά στα αυθεντικά και άλλα με διαφορετική ενορχήστρωση και τονισμό. Το αφιέρωμα αυτό γίνεται καιρό από τη Μαρία και τον Μανώλη, πλαισιωμένο με διαφορετικούς μουσικούς κάθε φορά, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, είτε με παλαμάκια είτε τραγουδώντας τους στίχους. Τη συγκεκριμένη βραδιά τα παλαμάκια ήταν πιο έντονα καταρχάς λόγω της επιστροφής στην «έδρα» του Λουκιανού, αλλά και κατά δεύτερον γιατί λόγω των περιορισμών, οι μάσκες εμπόδιζαν τις εκφράσεις ενθουσιασμού των θεατών. 

metaksourgeio_jan22_02

Εκτός από τα τραγούδια του Λουκιανού που ζωντάνεψαν πάλι στο Μεταξουργείο, η αφορμή για την συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν το νέο website που επιμελήθηκαν η Μαρία και η Γιασεμί Κηλαηδόνη μαζί με την Αφροδίτη Δασκαλάκη και την Άννα Βαγενά. Πρόκειται για ένα εκτενές αρχείο με λεπτομέρειες και φωτογραφίες για τη ζωή του, αναλυτική βιογραφία με χρονολογική σειρά και το έργο του χωρισμένο σε ενότητες: Δισκογραφία, Εμβληματικές Συναυλίες, Μουσική για το θέατρο, Μουσική για τον κινηματογράφο και Σημαντικές Συνεντεύξεις


Ο Λουκιανός και η αρχειοθέτηση

Δεν πρόκειται απλά για μία απαρίθμηση και περιγραφή της δουλειάς του Λουκιανού, καθώς μέσα σε κάθε ενότητα υπάρχουν από χειρόγραφες παρτιτούρες και στίχοι, μέχρι αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής που σχολιάζουν τον εκάστοτε δίσκο. Βλέπετε ο Λούκι ήταν λάτρης της αρχειοθέτησης, κάτι που είχε ο ίδιος ξεκινήσει από τα παιδικά του χρόνια. Το υλικό αυτό επεξεργάστηκε η Μαρία και η Γιασεμί μαζί με την Αφροδίτη Δασκαλάκη (που το είχε ξεκινήσει με τον ίδιο τον Λούκι το 2012) για να οργανώσει ένα website όπως πραγματικά ταιριάζει στον Λουκιανό. Υπάρχει άφθονο ακυκλοφόρητο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από θρυλικές συναυλίες και πάρτυ, όπως φυσικά το "Πάρτυ στη Βουλιαγμένη", το περίφημο πάρτυ στην πλαζ Βουλιαγμένης το 1983 που μάζεψε 100 χιλιάδες κόσμο και έμεινε στην ιστορία, ή την περιοδεία που είχε κάνει με την “Ισμήνη”, ένα ιστιοπλοϊκό του οποίου το κατάστρωμα χρησιμοποιήθηκε σαν σκηνή, μέχρι που έπεσε σε φουρτούνα και η περιοδεία διακόπηκε.

Η συνεργασία με τους Preservation Hall Jazz Band, το Ηρώδειο του 2006, τα πρώτα κομμάτια που έγραψε για τον Γιώργο Νταλάρα το 1969, τα "Fifties και ξερό ψωμί" και το "Cocktail Party" του 2002 στο Λυκαββητό, ότι και να ψάχνετε που να έχει σχέση με τον Λουκιανό, το πιο πιθανό είναι πως θα το βρείτε μέσα στο επίσημο website του. Οι συντελεστές μάλιστα μας ενημέρωσαν πως το site θα ανανεώνεται με καινούριο υλικό από το αρχείο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία λόγω του ιδιαίτερου όγκου του. Όπως έγραψε και ο ίδιος σε σημείωμα του, "η αρχειοθέτηση ήταν ένα πάρτυ που κράτησε 70 χρόνια (ξεκίνησε να τα ψηφιοποιεί και να τα επεξεργάζεται το 2012) και τώρα μαζεύω τα σερβίτσια, τα ποτήρια και τα χαρτιά", ένα συμμάζεμα που συνεχίζεται ακόμα. 

loukianos_vouliagmeni_2

Με μία περιήγηση στο site θα διαπιστώσετε πως ο Λουκιανός είναι ακόμα εδώ ανάμεσα μας με το έργο του, εξίσου επίκαιρος όπως παλιά. Η προσέγγισή του στη μουσική και στο τρόπο που την παρουσίαζε στις συναυλίες του παραμένει κάτι μοναδικό. Εάν τώρα εσείς δε ξέρετε από που να ξεκινήσετε, για να σας ανοίξει η όρεξη σας προτείνουμε να μπείτε στο κομμάτι του site που αφορά το "Πάρτυ στη Βουλιαγμένη" και να παρακολουθήσετε το σπάνιο βίντεο από την εκπομπή "Στοπ Καρέ", όπου ο Λουκιανός περιγράφει σε φίλους και συνεργάτες πως θέλει να οργανώσει το πάρτυ, λίγους μήνες πριν. Πρόκειται για την ιδανική αφετηρία για να ψαχουλέψετε το νέο site του Λουκιανού που κρύβει πολλές εκπλήξεις, όπως άλλωστε και ο ίδιος. 

Διαβάστε ακόμα