Scorpions   Rock Believer

Scorpions - Rock Believer

Ο καινούργιος δίσκος των Γερμανών έχει μέσα όλα τα στοιχεία τους που αγαπήσαμε.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:
Έναν δίσκο για αυτούς που πιστεύουν ακόμα στους Scorpions και στο rock

Βαθμολογία:
8

Είναι 2022 και ακούς ότι οι Scorpions θα κυκλοφορήσουν νέο δίσκο. Και σαν να μη έφτανε αυτό, ο τίτλος που φέρει το project είναι "Rock Believer". Αμέσως αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για το αν το συγκρότημα έχει ακόμα έμπνευση για έναν ακόμα δίσκο, αφού η προηγούμενη δισκογραφική τους δουλειά βγήκε το μακρινό πια 2015! Σε διάφορες συνεντεύξεις ο Klaus Meine προετοίμαζε τους fans πως στο "Rock Believer" δεν έχουν βάλει το χέρι τους εξωτερικοί συνεργάτες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Η συγκεκριμένη είδηση άλλαξε τα δεδομένα, καθώς όλα έδειχναν πως θα ακούσουμε έναν αφιλτράριστο δίσκο των Scorpions, όπως παλιά.

Το συγκρότημα υποσχέθηκε κλασικές συνθέσεις Schenker/Meine, με ήχο και ενέργεια που θυμίζουν αυτή του "Blackout" και του "Love At First Sting". Γίνεται όμως οι εβδομηντάρηδες Scorpions να αποδώσουν στο επίπεδο των ένδοξων ημερών της δεκαετίας του '80;  Όσο και αν σοκάρει τη μαφία των χίπστερς που σνομπάρει το διάσημο γερμανικό συγκρότημα, το "Rock Believer" είναι ένας δίσκος που έχει το DNA των Scorpions με όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε.

Τα δύο βασικά στοιχεία που κάνουν το δίσκο να κατακτά υψηλή θέση στο πάνθεον της δισκογραφίας τους είναι ότι βασίστηκαν στις δικές τους δυνάμεις, χωρίς διάσημους παραγωγούς songwriters (βλέπε "Humanity" και Desmond Child) αλλά και βέβαια η προσθήκη του Mikkey Dee των Motörhead στα drums. Ο Mikkey δίνει άλλον αέρα στο συγκρότημα, οδηγώντας κάποιες συνθέσεις προς το rock 'n' roll της προηγούμενής του μπάντας. Αρκεί να ακούσετε το "When I Lay My Bones To Rest" για να καταλάβετε.

Το κιθαριστικό duo Schenker/Jabs γεμίζει με riffs το "Rock Believer", στο οποίο θα βρείτε μόνο μία μπαλάντα, το "When You Know (Where You Come From)", το οποίο είναι μεν ευχάριστο, αλλά όχι από τις καλύτερες μπαλάντες των Scorpions. Μάλιστα η bonus ακουστική του έκδοση μάς άρεσε πιο πολύ καθώς αφήνει εκτεθειμένο τον Klaus, βγάζοντας περισσότερο συναίσθημα. Το μεδούλι του δίσκου βρίσκεται στο mid-tempo "Rock Believer", στο "Shining Of Your Soul" που μοιάζει βγαλμένο από τα '70s (με δώρο το reggae riff του "Is There Anybody There"), στο δυνατό ρεφρέν του "Peacemaker", αλλά και στα "Seventh Sun" και "Call Of The Wild" με άρωμα "Animal Magnetism". Οι Scorpions ξέρουν να χρησιμοποιούν με μαεστρία τη γνωστή οδηγία προς πανταχού συνθέτες «όλο κάτι να θυμίζει και να μη ξέρουμε τι», δανειζόμενοι και λίγες μελωδίες από την δικιά τους ιστορία.

Όπως γνωρίζουν οι φανατικοί οπαδοί των Scorpions, το συγκρότημα έχει μια εμμονή: Να κρύβει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια των recording sessions κάθε δίσκου στα bonus tracks. Εικάζουμε πως είναι κάποιου είδους φετίχ, να θάβουν κομμάτια που θα μπορούσαν να είναι σε best of συλλογές. Σε αυτή τη κατηγορία λοιπόν πέφτει ο metal ήχος του "Shoot For Your Heart", μία σύνθεση του Meine που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα. Και αφού φτάσαμε στα bonus tracks, το "Crossing Borders" επίσης θα κεντρίσει την προσοχή σας. Αν, δε, αναρωτιέστε πώς είναι τα φωνητικά του Klaus, θα σας πούμε πως μπορεί στα live να θέλει λίγη ώρα να ζεσταθεί, αλλά η φωνή του διατηρείται ακόμα νεανική είτε τον ακούτε σε συναυλία είτε στο studio.

To "Rock Believer", όσο γραφικός και αν ακούγεται ο τίτλος, έχει τις περισσότερες μουσικές φόρμες που μας αρέσουν στις συνθέσεις των Scorpions, μαζί με την απαραίτητη δόση νοσταλγίας. Ένας καθαρόαιμος hard rock δίσκος, για τους οπαδούς και για όλους τους εγχώριους άπιστους που κάνουν πλάκα με ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της διεθνούς δισκογραφίας, που έχουμε τη τύχη να βλέπουμε συχνά στη χώρα μας. Κανείς δε ξέρει πότε θα είναι το τέλος, αν όμως το "Rock Believer" κλείσει τελικά τη δισκογραφική καριέρα των Scorpions θα πρέπει να είναι περήφανοι. 

Φίλες και φίλοι τελικά όλα καταλήγουν στην ερώτηση: Εσείς είστε Rock Believers;

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα