Ανασκόπηση Α Εξαμήνου 2011: Hard rock - Heavy Metal

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο είναι να κρίνεις δισκογραφικές δουλειές συγκροτημάτων. Ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για νέες κυκλοφορίες. Ακόμα πιο ειδικά όταν το είδος είναι το hard rock - metal.
Διαβάστηκε φορεςΈνα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο είναι να κρίνεις δισκογραφικές δουλειές συγκροτημάτων. Ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για νέες κυκλοφορίες. Ακόμα πιο ειδικά όταν το είδος είναι το
hard rock - metal.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 μας βρίσκει με αρκετές αξιόλογες κυκλοφορίες και θα ήθελα να ξέρετε ότι όσοι διαβάζουν αυτό το άρθρο, τα σχόλια μου είναι εντελώς προσωπικά δεν έχω τίποτα με καμία μπάντα, ούτε προωθώ καμία δισκογραφική εταιρεία. Είναι αποτέλεσμα προσωπικών ακουσμάτων, γούστων, διάθεσης. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου εξ’αρχης. Και μάλιστα θα το θεωρήσω πολύ φρόνιμο και καλοδεχούμενο, να μου προτείνετε να ακούσω και άλλες κυκλοφορίες (δεν μπορώ να ακούσω όλους τους δισκους και να είμαι σε θέση να κριτικάρώ τα πάντα).

Τέρμα λοιπόν με τα πολλά φιλολογικά και πάμε στο ψητό. Ακούγοντας αρκετές νέες κυκλοφορίες, κατέληξα στην παρακάτω λίστα:

1. AMORPHIS- THE BEGINNING OF TIMES
2. SAXON - A CALL TO ARMS
3. ONSLAUGHT - SOUNDS OF VIOLENCE
4. PAIN-YOU ONLY LIVE TWICE
5. LEAVE'S EYES - MEREDEAD
6. PRIMORDIAL-REDEMPTION AT THE PURITAN'S HAND
7. WHITESNAKE- FOREVERMORE
8. THE HAUNTED- UNSEEN
9. WITHIN TEMPTATION- THE UNFORGIVING
10. LAKE OF TEARS – ILLWILL

Πραγματικά δυσκολεύτηκα να βγάλω δεκάδα. Ο λόγος είναι ότι πάντα ψάχνω να βρω το δίσκο που θα μου δώσει το 75% και πάνω από όλα τα κομματια του. 

Στην πρώτη θέση οι Amorphis με ένα εκπληκτικό concept δίσκο που πραγματεύεται Φινλανδικό μυθολογικό ηρώα. Τρομερή δουλεία, καλή παραγωγή, ωραίες συνθέσεις τον ακούς μια κι έξω, δεν σε κουράζει, σε γεμίζει και σε στέλνει όντως κάπου στη Φινλανδία μαζι με τους αντίστοιχους ήρωες και τις ιστορίες τους. Συνίσταται ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις των Amorphis, των metal concept δίσκων, του επικού συναισθήματος κλπ.

Στη δεύτερη θέση οι γερόλυκοι SAXON, οι οποίοι απ’ότι φαίνεται εκτός από δυνατά live ξέρουν ακόμα να βγάζουν και καλούς δίσκους. Φρέσκος ήχος αλλα με κλασσικό Βρετανικό heavy όπως ξέρουν να αποδίδουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
Στην τρίτη θέση οι Άγγλοι speed/thrashers Onslaught πραγματοποιούν ένα ακόμα come back  συνεχίζοντας τη δουλειά του 2007 (Killing Peace ) με την ενέργεια και την ταχύτητα που αρμόζει στο συγκεκριμένο είδος. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για thrashers.Στην  τέταρτη και στην πέμπτη θέση κονταροχτυπήθηκαν μεσα μου δυο πολύ διαφορετικά είδη του χώρου. Οι PAIN (Industrial Metal project του Peter Tägtgren των Hypocrisy ) και οι LEAVES EYES (Η Liv Kristine παλιά τραγουδίστρια των Theater Of Tragedy και ο Alexander Krull με την παρέα του από τους Atrocity). Λόγω της έντασης και του συναισθήματος που βγάζει ο Tägtgren κέρδισε την αιθέρια φωνή της Liv Kristine. Για τους φίλους που γουστάρουν την τρέλα αυτού του Σουηδού, ο δίσκος των Pain είναι ότι πρέπει, αν όμως κάποιος θέλει αιθέρια φωνητικά και gothic- melodic metal οι LEAVES EYES είναι μια πολύ καλή επιλογή (σημείωση: διασκευάζουν πάρα πολύ ωραία, το μνημειώδες To France του Mike Oldfield ).

Οι θέσεις 6-10 περιλαμβάνουν άλμπουμ τα οποία ξεχώρισα περισσότερο από καποια αλλα, όμως εντελώς προσωπικά δεν θεωρώ ότι πληρούν επακριβώς όλες τις προϋποθέσεις που συνήθως βάζω, όπως ανέφερα παραπάνω (το άνω του 75% που λέγαμε). Δίσκοι με πολύ καλές στιγμές αλλα όχι όπως η πρώτη πεντάδα. Και χαρακτηριστικά μετά λύπης μου θα αναφερθώ σε δυο ονόματα: The Haunted και Whitesnake. Οι μεν πρώτοι δεν μου έφεραν μια καινούρια πνοή, όπως εγινε όταν πρωτοξεκίνησαν μετα τη διάλυση των At The Gates. Για τους Whitesnake, ένα συγκρότημα θρύλος με ηγετική φυσιογνωμία τον David Coverdale, πιο πολύ ευχαριστήθηκα τα κομματια τους στο live παρά στο δίσκο (τα νέα τραγούδια εννοώ έτσι, μην ξεχνιόμαστε!!).
Προτεινομενα κομματια:

1. AMORPHIS -  My Enemy     
2. SAXON - Afterburner
3. ONSLAUGHT - The Sound Of Violence
4. PAIN- Dirty woman
5. LEAVES' EYES - Meredead
6. WITHIN TEMPTATION - Faster
7. THE HAUNTED - No ghost
8. WHITESNAKE - Steal Your Heart Away
9. PRIMORDIAL - The Puritan's Hand
10. LAKE OF TEARS - Parasites 

Δισκάκια βγήκαν αρκετά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Στο μόνο που μπορώ να βοηθήσω είναι μια διεύθυνση για να μπορείτε να ενημερώνεστε (εκτός από δισκάδικα κλπ): http://www.metalstorm.net/events/new_releases.php

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα