odyicons_gimme10

Gimme 10: Αναμνήσεις - και τα αντίστοιχα άλμπουμ - από τους ody icons

...με αφορμή το live τους στο ΠΛΥΦΑ, στις 24 Μαΐου.

Διαβάστηκε φορες

Οι ody icons είναι το καλλιτεχνικό όχημα του Οδυσσέα Ιωάννου Κωνσταντίνου, ενός καλλιτέχνη με καταγωγή από την Κύπρο, και με πολλές δημιουργικές πλευρές: ηθοποιός, μουσικός, περφόρμερ, ερμηνευτής.

Με πρώτο δισκογραφικό σταθμό το EP "Drama" (2022), με το "Polydrama", το πρώτο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ, να φαίνεται στον ορίζοντα, και με το σινγκλ "Sóse" να μεταφέρει ήδη μια πρώτη γεύση από αυτή τη δουλειά, οι Ody Icons ετοιμάζονται για μια ζωντανή εμφάνιση, την Τετάρτη 24 Μαΐου, στο ΠΛΥΦΑ. Θα είναι μια προσβάσιμη μουσική παράσταση, με διερμηνεία και υπέρτιτλους, στην οποία θα ακουστούν τραγούδια από τη δισκογραφία των ody icons, αλλά και κομμάτια που διαμόρφωσαν την αισθητική τους ταυτότητα. Συμμετέχουν οι ECATI και mi55t.

Με αυτά ως αφορμή, ο Οδυσσέας Κωνσταντίνου αποκαλύπτει παρακάτω δέκα αναμνήσεις του, και τους δίσκους που τις συνόδευσαν.

Σχετικό θέμα

1. Blonde - Frank Ocean (2016)

Μετακόμιση στο Παρίσι. Νοέμβρης 2016. Το μόνο άλμπουμ που είχα καταφέρει να κατεβάσω στο κινητό από το ίντερνετ του αεροδρομίου. Το μοναδικό άλμπουμ που άκουγα κατά τη διάρκεια της πτήσης Αθήνα - Παρίσι. Δυόμιση φορές σε επανάληψη -ενδιάμεσα κοιμήθηκα. Θα μπορούσε να το είχα σιχαθεί αλλά αντιθέτως. Ξέρω κάθε κρυφή του γωνιά και το αγαπώ.

2. The Boy Who Knew Too Much - Mika (2009)

Κύπρος 2009. Είμαι στον στρατό ήδη έναν χρόνο κι έχω μόλις καταφέρει να πάρω δίπλωμα οδήγησης μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Είμαι 19, είναι φθινόπωρο, που σε καιρό Κύπρου σημαίνει καλοκαίρι. Οδηγούμε στο αμάξι με φίλες και ακούμε στο τέρμα "running around like a clown on purpose, who gives a damn about the family you come from, no giving up when you’re young".

3. Homogenic Live - Björk (2004)

Παρίσι 2018. Η φίλη μου η Morgan από το μεταπτυχιακό έρχεται στο σπίτι για να δουλέψουμε παρέα. Μου βάζει το κομμάτι "I’m So Broken". Το είχα προφανώς ξανακούσει αλλά εδώ αυτή η εκδοχή με έκανε να βάλω τα κλάματα. Είναι το άλμπουμ που με διατρέχει απ’ όταν αποφάσισα ότι θέλω να τραγουδάω -και αυτό να είναι η κύρια ενασχόλησή μου. Σηματοδοτεί τη στιγμή που αποφάσισα ότι θέλω η φωνή μου να βγαίνει από τα σπλάχνα μου και όχι από τον λαιμό ή το μυαλό.

4. What's Your Pleasure - Jessie Ware (2020) / Loving In Stereo - Jungle (2021) / Της Φύσης Και Του Έρωτα - Δόμνα Σαμίου (2006)

Οκτώβριος 2021. Μόλις έχω μετακομίσει στο σπίτι που μένω μέχρι σήμερα, το οποίο βρίσκεται κοντά στον λόφο του Φιλοπάππου. Είναι τα τοπ τρία άλμπουμ που συνόδευαν το τρέξιμό μου μέσα στον λόφο -τη μετάβαση από χειμώνα σε άνοιξη, την αποδοχή για την επιστροφή μου στην Αθήνα.

5. Grae - Moses Sumney (2020)

Απρίλιος 2020. Πρώτη καραντίνα. Ο Αντώνης (ECATI) μου προτείνει αυτόν τον καλλιτέχνη και εγώ ρουφάω κάθε νότα και λέξη. Η μελαγχολία στη φωνή του και η ελευθερία στη χρήση των μουσικών οργάνων συναντούσε την απουσία ανθρώπων στον δρόμο καθώς περπατούσα το βράδυ με τον σκύλο μου τον ΦΟΞ.

6. Contre-jour - Johan Papaconstantino (2019) / Kala - M.I.A. (2007) / A Paris - Riff Cohen (2012)

Παρίσι 2017. Διαδρομή με ποδήλατο από δέκατο-όγδοο μέχρι εικοστό διαμέρισμα, που έμενε ο τότε δάσκαλος των γαλλικών μου, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μια διαδρομή 20-25 λεπτών. Φορούσα ροζ κασκόλ και καβαλούσα ένα πορτοκαλί Μοτομπεκάν του ΄70.  Μόλις παρατήρησα ότι είναι και οι τρεις τραγουδιστές αλλοδαποί στις χώρες τους.

7. Shabrang - Sevdaliza (2020)

She is everything. Ενέπνευσε πολύ τον δίσκο μου "POLYDRAMA", όχι τόσο μουσικά όσο ατμοσφαιρικά. Η μαλακότητα της φωνής της σε συνδυασμό με τη συνάντηση της Σουηδικής και της Ιρανικής της αισθητικής μού άνοιξε δρόμους αγάπης προς την πολλαπλότητα των αναφορών μου.

8. Σαμποτάζ - Λένα Πλάτωνος (1981)

Μάρτιος 2023. Πρωινά στην κατάληψη του ΡΕΞ. Βάζαμε τον δίσκο δυνατά σε ένα ηχείο που είχαμε εκεί με κατεύθυνση προς τα έξω -προς τον κόσμο που περνούσε ή στεκόταν στη στάση των λεωφορείων. Η φωνή του Παλαμίδα όταν φωνάζει "Σαμποτάζ" και της Γιαννάτου στο "Αν Μ’ Αγαπάς Έλα Να Κάνουμε Έρωτα" έσπαγε τα κατεβασμένα ρολά του Εθνικού Θεάτρου και ξεχυνόταν στους δρόμους -όπως εμάς.

9. An Evening With Silk Sonic - Silk Sonic (2021)

Καλοκαίρι του 2022. Δούλεψα μαζί με μια φίλη και την αδερφή της στο μαγαζί τους στην Κίμωλο για να βγάλω τα έξοδα του δίσκου. Ανέλαβα να φτιάξω τις λίστες του μαγαζιού. Αυτός ο δίσκος μόλις είχε βγει και ταίριαζε πολύ στη χαλαρή γωνία που γινόταν το Μπαρ-Μπι κάθε βράδυ και στα κοκτέηλ που σερβίραμε. Μάλλον τα πνευστά, η μεταλλική φωνή του Μπρούνο Μαρς και η ερωτική βραχνάδα του Anderson.Paak κάπως λειτουργούσε αντιφατικά με την εκκλησία απέναντι. Άκουγα συνειδητά ή ασυνείδητα αυτόν τον δίσκο κάθε βράδυ για 90 μέρες –μεταξύ άλλων φυσικά.

10. Fetch The Ball Cutters - Fiona Apple (2020)

Μάιος 2022. Μόλις έβγαλα το πρώτο μου EP “Drama” και ενώ φτιάχναμε ήδη τα κομμάτια για το ολοκληρωμένο άλμπουμ με τον συνεργάτη μου, τον Φώτη Παπαθεοδώρου, εγώ άρχισα να γράφω στο πιάνο τα μεθεπόμενα. Τα μεθεόρτια. Και έπεσα πάνω σε αυτήν την απελευθερωτική στιγμή της Fiona Apple.

Η Facebook σελίδα των ody icons

Tags
Διαβάστε ακόμα