The Meteors

Meteors: Άλλο ένα (ωραίο) πέρασμα από το Gagarin

Οι The Meteors έδωσαν το παρόν στο Gagarin205 για άλλη μια φορά, με όλα τους τα εφέ και τη διάθεση, χωρίς όμως ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Διαβάστηκε φορες

Η προηγούμενη επίσκεψη των The Meteors στο Gagarin ήταν μία εντυπωσιακή εμπειρία. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το πολύ ετερόκλητο κοινό, το οποίο άνηκε σε όλες τις κατηγορίες που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Όλα αυτά σε ένα κατάμεστο Gagarin205, στο οποίο έπεσε ακόμα και ξύλο στη σκηνή όταν μια κοπέλα ανέβηκε και πήγε να αγκαλιάσει τον τραγουδιστή P. Paul Fenech!

Να που ήρθε η ώρα να επιστρέψουν, λοιπόν, στο stage του συγκεκριμένου venue, δημιουργώντας εξαρχής πολλές προσδοκίες και αδημονία, τόσο σε εμάς που τους είχαμε ξαναδεί όσο και σε αυτούς που θα τους απολάμβαναν για πρώτη φορά από κοντά. Και αυτές οι προσδοκίες καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό, χωρίς άλλες εκπλήξεις, θετικές ή αρνητικές. Σε αυτήν τους την ανοιξιάτικη εμφάνιση οι The Meteors έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να παίζουν καθαρό rockabilly, που αν θέλουμε να γίνουμε πιο αναλυτικοί, έχει και το υπόστρωμα του horror και μετατρέπεται τελικά σε psychobilly (οι The Meteors, εξάλλου, θεωρούνται πρωτεργάτες αυτού του υποείδους).


Το Gagarin εκτός από τους Meteors, φιλοξενούσε και τους Acid Visions, μία μπάντα που δημιουργήθηκε από τoυς Στέλιο Ασκοξυλάκη και το Δημήτρη Δημόπουλο, μέλη των Sound Explosion. Είναι αξιοσημείωτο πως, παρόλο που ήταν το πρώτο live του συγκροτήματος, έδιναν την αίσθηση πως έπαιζαν μαζί καιρό. Επηρεασμένοι από τη συλλογή Acid Visions, η μπάντα παίζει καθαρό garage rock, με πολλή παραμόρφωση. Με τα "Not Your Stepping Stone" και "She's Wicked" έστησαν τη ατμόσφαιρα για ένα πάρτυ, με χορό και φωνές, όπου η φωνή του Αλέξανδρου Στρατίκη υποστήριζε με άνεση το εγχείρημα. Δεν έλειψαν τα δικά τους κομμάτια, όπως το "Common Baby", σε αντίστοιχο ύφος, ενώ ήταν εμφανές πως η λογική της μπάντας ήταν βασισμένη στους Sound Explosion και την πηγαία τους αυθεντικότητα. "Fuzzed To The Bone" είναι το motto τους, με ξεκάθαρες επιρροές από Fuzztones, και εμείς αναμένουμε τα επόμενα βήματά τους και την πρώτη τους ηχογράφηση.


Με background το αθάνατο "Fuck The World" οι Meteors είχαν δείξει τις διαθέσεις τους πριν καν βγουν στη σκηνή. Ξεκινώντας με το "Hell Ain't Hot Enough for Me", τα ιδιότυπα moshpits ξεκίνησαν από την αρχή, θυμίζοντας περισσότερο χορό βέβαια. To setting της μπάντας ήταν απλό αλλά ουσιαστικό όπως πάντα, με τον drummer Lobo Fenrir να παίζει όρθιος, προσδίδοντας ένα ακόμα εφέ επιβλητικότητας. Ο P. Paul Fenech ήταν ο βασικός πόλος έλξης και ενδιαφέροντος φυσικά, ο οποίος για σχεδόν μία ώρα έπαιξε ένα set εμπροσθοβαρές που έγερνε προς το παρελθόν. To "Ain't Gonna Bring Me Down" και το "Fire Fire" έβαλαν το κοινό στην καρδιά της συναυλίας, και ενώ αυτή τη φορά ο Fenech δε χρησιμοποίησε... αίμα κοτόπουλου στη σκηνή, όλη του η προσπάθεια αφορούσε τα κιθαριστικά solo και την ερμηνεία του.


Το πάνω μέρος του Gagarin ήταν άδειο, όμως ο κόσμος που βρέθηκε στις πρώτες σειρές ήξερε πολύ καλά γιατί ήταν εκεί. Φώναξε στο "Fuck The World", ξέσπασε στο "Night of the Werewolf" και δεν άφησε να πάει χαμένο το φινάλε των "The Crazed" και "Wreckin' Crew", συνεχίζοντας την έντονη κινητικότητα που έφτανε έως το πρώτο σκαλί του συναυλιακού χώρου. 

Είναι αλήθεια πως έλειπε το κάτι παραπάνω, και όσον αφορά το κοινό αλλά και την ένταση της μπάντας. Ο Ferench δεν ξεπέρασε τον εαυτό του ούτε είχαμε ιδιαίτερες αποκλίσεις από το καθιερωμένο setlist της περιοδείας. Όμως, η ουσία που δένει τους The Meteors σαν μπάντα ήταν εκεί. Ένα τρίο κιθάρα-μπάσο-ντραμς, να παίζει με μπόλικη βρωμιά το χαρακτηριστικό rockabilly ρυθμό του, που σε οδηγεί σε χορό και ένταση. Οι ακρότητες, που άλλοτε αποτέλεσαν βασικό συστατικό στο show της μπάντας, έλειπαν. Όμως, όπως και να 'χει, απολαύσαμε για άλλη μια φορά αυτήν την κλασική μπάντα, που υποστηρίζει ακόμα την ιστορία της, αντιπροσωπεύοντας τη βάση του psychobilly και γενικότερα της ευρύτερης rock σκηνής, μιας σκηνής που δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα.

* Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ξενοφώντα Καράμπαλη και στο mixgrill.gr


The Meteors Setlist @ Gagarin205,24.05.2023

Hell Ain't Hot Enough for Me

Ain't Gonna Bring Me Down

Shout So Loud

Maniac

Dateless Nights

Fire Fire

Maniac Rockers from Hell

When a Stranger Calls

Rhythm of the Bell

Domino (Roy Orbison)

Fuck Your World

Blue Sunshine

Night of the Werewolf

Rawhide (Frankie Laine)

I Hate... People (Anti-Nowhere League cover)

Chainsaw Boogie

Insane

Girl Meat Fever

Graveyard Stomp

The Crazed

Wreckin' Crew