AZP8498

Release Athens 2023 (Helloween, Jinjer, Beyond The Black, Silent Winter): To απόλυτο Heavy Metal Party του Καλοκαιριου

Οι «κολοκύθες» μάς πρόσφεραν την καλύτερη γιορτή και εμεις τους απαντήσαμε. 


Διαβάστηκε φορες

Όταν οι Helloween είχαν ανακοινώσει την επιστροφή του ιδρυτή τους, Kai Hansen, αλλά και του κλασικού τους τραγουδιστή, Michael Kiske, στο συγκρότημα, φρενίτιδα επικράτησε στους απανταχού fans που έβλεπαν ένα όνειρο δεκαετιών να γίνεται ξαφνικά πραγματικότητα. Στην Ελλάδα μοιραστήκαμε αυτήν την χαρά αφου θεωρήσαμε αυτονόητο ότι θα περάσουν και από εδώ, μιας και η χώρα μας στήριζε πάντα τους Helloween, ακόμα και στα πιο δύσκολά τους χρόνια. Θα έπρεπε, όμως, να περιμένουμε καιρό. Πολύ καιρό. Μετά την ακύρωση του 2020 λόγω Covid περιμέναμε λίγο ακόμα, μέχρι προχθές το βράδυ, όπου γράφτηκε ιστορία στην Πλατεία Νερού.


Η ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΑ OPENING ACTS

Ο καιρός των τελευταίων ημερών και ειδικά η μπόρα της Παρασκευής είχε αγχώσει πολύ την πλειόνοτητα του κόσμου. Ευτυχώς, όμως, η κακοκαιρία πήρε ξώφαλτσα το φεστιβάλ, χαριζόντάς μας μία δροσερή συναυλιακή βραδιά, σπάνια για Ιούνιο μήνα. Κάπου εδώ να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη από τους Silent Winter και Beyond The Black, επειδή λόγω προσωπικών υποχρεώσεων έχασα τα sets τους. Πάντως, φίλοι που ήταν από νωρίς στον χώρο είπαν τα καλύτερα και για τους δύο, με μόνο αρνητικό την πολύ δυνατή μπότα των Beyond The Black, πράγμα που κάπως με άγχωσε για τον ήχο των πρωταγωνιστών της βραδιάς.

JINJER: METAL ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ

Ευτυχώς, όμως, όταν βγήκαν οι Jinjer, ο ήχος βελτιώθηκε αισθητά και ήταν πολύ ανώτερος από την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, πράγμα που σημαίνει ότι διορθωθηκαν οι όποιες ηχοληπτικές αστοχίες. Οι Ουκρανοί με πρωταγωνίστρια την Tetiena Shmailyuk ανέβηκαν στην σκηνή με αερα headliner. Μπορεί ηχητικά να μην έχουν καμια σχέση με τους Helloween αλλά η απόδοσή τους ήταν πολύ καλύτερη από την περσινή τους εμφάνιση την ημέρα των Slipknot. 


Η Tetiena είναι σίγουρο ότι τραβάει τα περισσότερα βλέμματα, καθώς οι εναλλαγές στη φωνή της είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Και ενώ φοβόμουν ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν, στο σημείο που βρισκόμουν τουλάχιστον, επικράτησε χαμός καθόλη την διάρκεια του set. Οι Jinjer πρόσφεραν μια άκρως επαγγελματική εμφάνιση και κατάφεραν να ζεστάνουν ένα αρκετά διαφορετικο —και σιγουρα απαιτητικό— κοινό. Μακάρι να τους ξαναδούμε σύντομα.


Jinjer - Setlist

 1. Perennial
 2. Ape
 3. Colossus
 4. Words of Wisdom
 5. Call Me a Symbol
 6. Vortex
 7. I Speak Astronomy
 8. Copycat
 9. Wallflower
 10. The Prophecy
 11. Teacher, Teacher!
 12. Pit Of Consciousness
 13. Sleep Of the Righteous
 14. As I Boil Ice
 15. Sit Stay Roll Over

HELLOWEEN ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΦΗΒΕΙΑ

Στο μισάωρο ανάμεσα σε Jinjer και Helloween, η πλατεία άρχισε να γεμίζει ενώ η ανυπομονησία κορυφώθηκε. Η ώρα φτάνει 22:30, το μεγάλο πανό πέφτει και ακούγεται η εισαγωγή του "Skyfall". Η επταμελής μπάντα ξεχύνεται στη σκηνή και η γιορτή (ναι, περί γιορτής πρόκειται, όχι απλής συναυλίας) ξεκινά. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι άμεση. Χοροπηδητά, moshpits, sing alongs, πυρσοί, χαμόγελα και κραυγές.  Πάνω στη σκηνή η μπάντα το ζει πραγματικά, όπως κάνει πάντα με την υπάρχουσα σύνθεση έξι χρόνια τώρα. 

Συνέχεια με "Eagle Fly Free" και τον Kiske να δίνει κατάθεση ζωής, αποδεικνύοντας ότι είναι μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες φωνές στο Heavy Metal. To setlist ήταν έξυπνα δομημένο ανάμεσα σε Kiske και Deris περιόδους ώστε να παίρνουν ανάσες και οι δύο τραγουδιστές. "Mass Pollution" από το τελευταίο άλμπουμ και στη συνέχεια χαμός με "Future World', "Power" και "I’m Alive". Οι δύο frontmen αποχωρούν από τη σκηνή και ο «μπαμπάς» μας Kiske κάθεται στο κεντρο της μπροστά από το μικρόφωνο και το κοινό εκστασιάζεται γιατι όλοι ξέρουμε τι θα περιμένουμε: medley με τραγούδια τους. "Walls Of Jericho", λοιπόν, του πρώτου δίσκου των Γερμανών, οπού τα φωνητικά τα είχε αναλάβει ο Hansen. Αγέραστη φωνή και απίστευτη ενέργεια από τον πρωτεργάτη του Power Metal.


Kiske και Deris επιστρέφουν στη σκηνή για να αποδώσουν παρέα το γεμάτο συγκινηση "Forever And One". Αχρείαστο guitar solo (η μόνη κοιλιά του set) και επίσημο κλείσιμο με τριπλέτα "Best Time", "Dr. Stein", "How Many Tears". Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να φωνάζει και οι εφτά επιστρεφουν σύντομα με "Perfect Gentelment" και με το έπος των επών "Keeper Of the Seven Keys", όπου μας έπεσαν και τα σαγόνια. Πριν καλά-καλά μαζέψουμε τα κομμάτια μας από το τελευταίο, έξοδος με "I Want Out", μπαλόνια-κολοκύθες και κομφετί στο κοινό. Χαμόγελα πάνω και κάτω από την σκηνή και «καληνύχτα».


Όλοι οι μουσικοί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και θα μπορούσαν να είχαν δώσει απλώς μια επαγγελματική, διεκπεραιωτική εμφάνιση. Αντί για αυτό όμως, έστησαν ένα Heavy Metal Party που λίγα όμοιά του έχουμε δει και το ευχαριστήθηκαν με την καρδιά τους, όπως και ο κόσμος. Το κοινό (το πολυπληθέστερο που έχουν μαζέψει οι Helloween στην Ελλάδα) έδωσε όλο του το είναι και οι αντιδράσεις μπορούν να συγκριθούν με ελάχιστες συναυλίες της τελευταίας δεκαετίας (και βάλε), όπως με τους Iron Maiden το 2018. Πάνω στη σκηνή ο Weikath παραμένει σταθερά η πιο chill και ταπεινή αρχηγική φιγούρα του συγκροτήματος. 


Ο Grosskopf είναι η ψυχή που πάντα ένωνε τους υπόλοιπους, οι Genstner και Loble παίζουν με άνεση και αυτοπεποίθηση στο πλευρό των ιστορικών μελών, ενώ οι Deris και Hansen συμπληρώνουν τέλεια ο ενας τον άλλον και έχουν βρει μία φοβερή σημασία που δεν την έχουμε ξαναδεί πουθενά αλλού. Είναι μοναδικό το πώς δημιουργήθηκε αυτή η σύμπραξη ανάμεσα στους δύο ιστορικούς frontmen της μπάντας. Τέλος, ο Kai Hansen είναι πλέον η κατευθυντήρια δύναμη αυτής της σύνθεσης. Το κεντρικό γρανάζι και ο ενωτικός κρίκος. Το ζει με τη καρδία του, παίζει στα χέρια του το κοινό και αποδίδει σχεδόν στουντιακά. Προχθές, μάλιστα, ήταν φανερά συγκινημένος με την ανταπόκριση του κοινού.


Helloween - Setlist

 1. Skyfall
 2. Eagle Fly Free
 3. Mass Pollution
 4. Future World
 5. Power
 6. I'm Alive
 7. Metal Invaders / Victim of Fate / Gorgar / Ride the Sky
 8. Heavy Metal (Is the Law)
 9. Forever And One (Neverland)
 10. Guitar Solo
 11. Best Time
 12. Dr. Stein
 13. How Many Tears
 14. Perfect Gentleman
 15. Keeper Of The Seven Keys
 16. I Want Out

Η εμφάνιση του περασμένου Σαββάτου είναι ήδη στο βιβλίο των ιστορικών συναυλιών στην Ελλάδα. Πολύ πιθανό να είναι και η καλύτερη της τρέχουσας χρονιάς. Σας ευχαριστούμε πολύ, Helloween, και ελπίζουμε να μην περάσουν πάλι 10 χρόνια για να σας ξαναδούμε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς! 


Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Release Athens Festival.
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα