Ψυχών Λύτρωσις (6)

Ψυχών Λύτρωσις: Τα κρίματα του έρωτα είναι διαχρονικά

Διαχρονικά προβλήματα των ερωτικών σχέσεων και της κοινωνίας αναδεικνύει η παράσταση του Νίκου Κρίκα, που θα παίζεται από αυτήν την Πέμπτη στο Θέατρο Αλκμήνη.

Διαβάστηκε φορες

Ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη  «Ο κόσμος Που Πεθαίνει Κι Ο Κόσμος Που Έρχεται», σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα, στο Θέατρο Αλκμήνη από την ερχόμενη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

Μέσα από μια ιστορία αγάπης, το έργο πραγματεύεται τη φωτεινή αλλά και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων, ιδωμένη μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα κάθε είδους κοινωνικά στερεότυπα. Δηλαδή ζητήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία στη δεκαετία του '60, όταν και διαδραματίζεται το έργο, και τα οποία εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και «νταής», έχουν ερωτευθεί κι ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι,  βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, που διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις, την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματα τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Κι εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου. Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δε θα δεις και τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνια μας. Γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός, έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει μ’ έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.


Πληροφορίες για το έργο

Διανομή: 

Περικλής Λιανός (Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου (Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου (Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος (Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου  (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ ( Παύλος). 


Σκηνοθεσία: 

Νίκος Κρίκας


Κείμενο: 

Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου 


Μουσική: 

Θανάσης Οικονομίδης 


Σκηνικά: 

Λίλιαν Χατζηγεωργίου 


Κοστούμια–αξεσουάρ: 

Το σπίτι του ηθοποιού


Επιλογή κοστουμιών: 

Φαίδρα Παπανικολάου 


Φωτισμός: 

Μανώλης Μπράτσης 


Φωτογραφίες: 

Κατερίνα Αρβανίτη


Βοηθός σκηνοθέτη: 

Μαριάννα Καρακώστα 


Παραγωγή: 

ΜΗΡΚΑ Production (ΑΜΚΕ)


Πληροφορίες χώρου: 

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα


Μετρό: Στάση Κεραμεικός,


Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ, 


ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ


Το Θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ.


 Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 ώρα 21:00


Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 


Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00


Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Εισιτήρια: 

Γενική είσοδος: 15 €. Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €, ατέλειες: 6 ευρώ.


Προπώληση εισιτηρίων: 

Ταμείο του θεάτρου "Αλκμήνη", Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650, 

Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr.Φωτογραφικό υλικό

Ψυχών Λύτρωσις (2)
Ψυχών Λύτρωσις (3)
Ψυχών Λύτρωσις (4)
Ψυχών Λύτρωσις (5)
Ψυχών Λύτρωσις (1)
Ψυχών Λύτρωσις (7)
Ψυχών Λύτρωσις (8)
Ψυχών Λύτρωσις (9)
Ψυχών Λύτρωσις (10)
Ψυχών Λύτρωσις (11)
Ψυχών Λύτρωσις (12)
Ψυχών Λύτρωσις (13)
Διαβάστε ακόμα