Σελιδο-γυρίσματα Ο Dali και τα βιβλία

Η έκθεση "Ο Dali και τα βιβλία" παρουσιάζει μια άλλη όψη του Dali, ως αναγνώστη, εικονογράφο, αλλά και συγγραφέα και μας περιμένει στη Θεσσαλονίκη 25/9 -18/10, και από τον Ιανουάριο του 2010 στην Αθήνα.
Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 14ο - For me you are an enigma, for me you are really a mystery...

Τι enigma και τι mystery, αυτός ήταν καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ασυμβίβαστος, ανένταχτος, αεικίνητος, χειμαρρώδης και πολύπλευρος. Και φυσικά - συνειδητή επιλογή του - πάντα άγνωστος. Από το θάνατό του έχουν ήδη περάσει 20 χρόνια και ακόμα ανακαλύπτουμε άγνωστες στους πολλούς πτυχές της καλλιτεχνικής του φύσης. Η έκθεση με τίτλο "Ο Dali και τα βιβλία" θα προσπαθήσει να μας τον γνωρίσει λίγο καλύτερα.

Ο Salvador Dali γεννήθηκε το 1904 στο Figueras της Καταλονίας. Είναι κυρίως γνωστός για τα έργα του που αποτελούν τον ορισμό του σουρεαλισμού στη ζωγραφική και τη γλυπτική, αλλά ο Dali υπήρξε πολύ σπουδαιότερος. Πειραματίστηκε με τον κυβισμό, τα ντανταϊστικά κινήματα της εποχής του και τον υπερρεαλισμό, ενώ ανέδειξε την πρόσβαση στο ασυνείδητο ως βασικό παράγοντα της τέχνης. Η αλληλεπίδρασή του με πολλές φυσιογνωμίες από διάφορους χώρους, όπως οι Lorca, Bunuel, Picasso, Miro, Freud και Warhol ήταν καθοριστική τόσο για τον ίδιο, όσο και για την πορεία της τέχνης του. Ο ίδιος ήταν πάντα κρυμμένος πίσω από ένα ερωτηματικό για τον κόσμο, από τις πολιτικές του πεποιθήσεις - ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως αναρχικό αλλά και φιλομοναρχικό - έως τη σχέση του με τη μοναδική περσόνα Amanda Lear.

Πέρα από τους πίνακες και τα γλυπτά, ο Dali ασχολήθηκε με την κατασκευή αντικειμένων - το πλέον αναγνωρίσιμο από τα οποία είναι ο καναπές που εμπνεύστηκε από τα χείλη της ηθοποιού Mae West - και κοσμημάτων, αλλά και με τη σκηνογραφία θεατρικών παραστάσεων, συμμετείχε στην παραγωγή και στο σενάριο ταινιών - Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος, Moontide, Spellbound, συνεργάστηκε με τον Walt Disney για την ταινία κινουμένων σχεδίων Destino, δημιούργησε διαφημιστικά σποτάκια, ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της Eurovision το 1969 και κάτι ακόμα που γίνεται αφορμή για αυτήν την έκθεση: υπήρξε φανατικός αναγνώστης, εικονογράφος, αλλά και συγγραφέας των βιβλίων The Secret Life of Salvador Dali (1942), Hidden Faces (1944), Dali by Dali (1970) και άλλων.

Η έκθεση παρουσιάζει αυτές τις τρεις ιδιότητες του Dali χωρισμένες σε τρεις ενότητες: φωτογραφίες, αλληλογραφία και αποσπάσματα βιβλίων μαζί με άλλο έντυπο υλικό. "Ο Dali και τα βιβλία" μας περιμένει στη Βίλα Μπιάνκα της Θεσσαλονίκης από τις 25/9 ως τις 18/10, και από τον Ιανουάριο του 2010 στην Αθήνα όπου θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Μητροπόλεως. Τη διοργάνωσή της την οφείλουμε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/κης, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ισπανικό Ίδρυμα Νταλί, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσ/κης Federico Garcia Lorca.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από http://thegypsycountess.blogspot.com, http://www.follow-amanda-lear.com, http://www.abcgallery.com


Διαβάστε ακόμα