Introducing…Telepathe

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το 2009 έχουμε ήδη στα χέρια μας τις πρώτες εξαιρετικές κυκλοφορίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Dance Mother, το ντεμπούτο άλμπουμ των Telepathe από το Brooklyn. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2004 από την Busy Gangnes και τη Melissa Livaudais που προηγουμένως έπαιζαν μαζί στους prog-punk Wikkid. Το όνομα του γκρουπ είναι εμπνευσμένο από μια συνάντηση με μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι μπορεί να επικοινωνεί τηλεπαθητικά με τα ζώα και το διάλεξαν γιατί, όπως λένε, «το να παίζεις μουσική με άλλους, ειδικά όταν αυτοσχεδιάζεις, είναι ένα είδος τηλεπαθητικής επικοινωνίας».

Διαβάστηκε φορες

“Provoke a frenzy in me my love, provoke a frenzy in me…” - Devil’s Trident

Album: Dance Mother
Εταιρία: V2-COOPERATIVE / IAMSOUND
Web
: http://www.myspace.com/telepathe

Βαθμός
: 9/10

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το 2009 έχουμε ήδη στα χέρια μας τις πρώτες εξαιρετικές κυκλοφορίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Dance Mother, το ντεμπούτο άλμπουμ των Telepathe από το Brooklyn. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2004 από την Busy Gangnes και τη Melissa Livaudais που προηγουμένως έπαιζαν μαζί στους prog-punk Wikkid. Το όνομα του γκρουπ είναι εμπνευσμένο από μια συνάντηση με μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι μπορεί να επικοινωνεί τηλεπαθητικά με τα ζώα και το διάλεξαν γιατί, όπως λένε, «το να παίζεις μουσική με άλλους, ειδικά όταν αυτοσχεδιάζεις, είναι ένα είδος τηλεπαθητικής επικοινωνίας». Ακριβώς πριν 3 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2006, κυκλοφορούν το πρώτο τους EP Farewell Forrest στην ανερχόμενη ανεξάρτητη εταιρεία The Social Registry (σπίτι επίσης των Gang Gang Dance, υπεύθυνων για ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2008, το Saint Dymphna). Ακολουθεί τον Ιούνιο του 2007 το 12” Sinister Militia με δύο νέα κομμάτια καθώς και δύο remix από τους Tyler Pope των !!! και Drew Daniel των Matmos που κάνουν τους ατμοσφαιρικούς ηχητικούς τους πειραματισμούς πιο φιλικούς για το dance floor.

Telepathe - Live@Bowery Ballroom, New York (24/4/2008)

Περνώντας στο 2008 έχουμε να σημειώσουμε τρία σημαντικά σημεία στην ανερχόμενη καριέρα τους. Πρώτο, βέβαια, το γεγονός ότι έχουν την «τύχη» να τους δω εγώ live (έπαιζαν support  σε συναυλία των Foals στη Νέα Υόρκη) και να εντυπωσιαστώ αρκετά ώστε να αναλάβω τώρα να τους κάνω διάσημους στο πανελλήνιο (δηλαδή το αναγνωστικό κοινό του mix grill)! Φυσικά, στην απόφασή μου αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα άλλα δύο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, οι κυκλοφορίες των δύο εξαιρετικών singles που ακολούθησαν, το Chrome’s on it (η πιο pop-friendly κυκλοφορία τους, με παιχνιδιάρικα μελωδικά φωνητικά που εντυπωσιάζουν και ασυνήθιστους, επηρεασμένους από το  hip-hop, ρυθμούς) και το Devil’s trident (οι Slits συναντούν τους Kraftwerk σε μια στοιχειωμένη disco). Tα δύο αυτά  super κομμάτια καθώς και η πληροφορία ότι ο Dave Sitek των φοβερών και τρομερών TV On The Radio είχε αναλάβει χρέη παραγωγού για το ντεμπούτο άλμπουμ τους, έκαναν το Dance Mother μια από τις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες του 2009.

Οι μεγάλες μας προσδοκίες δικαιώθηκαν απόλυτα από την πρώτη κιόλας ακρόαση του δίσκου. Αιθέριες, σκοτεινές μελωδίες που αντλούν έμπνευση τόσο από το trip-hop των Portishead όσο και από τη γοτθική γοητεία των Cocteau Twins, συνδυάζονται με πειραματικούς ρυθμούς εμπνευσμένους από τους hip-hop σταθμούς της Νέας Υόρκης (δηλώνουν ότι είναι το αγαπημένο τους ραδιοφωνικό άκουσμα) και επαναλαμβανόμενα tribal κρουστά. Η electropop των early ’80s παντρεύεται με τη φεμινιστική D.I.Y. punk αισθητική των late ’70s και το αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικός, γνήσια εφευρετικός ήχος, ο ήχος του 2009.

Αν ανήκετε σε αυτούς που περιέλαβαν τα άλμπουμ των Portishead και των TV On The Radio στα κορυφαία του 2008 (και δεν ήμασταν και λίγοι), θα κάνετε καλά να αναζητήσετε το Dance Mother των Telepathe και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος του 2009 θα έχετε φυλάξει μια ξεχωριστή θέση για αυτό, στο δικό σας “Best of” της χρονιάς.

So Fine (το νέο single)
 
Devil's Trident

Διαβάστε ακόμα