Gimme 10: Οι Σκιές

Στα τραγούδια, κάποιες φορές, οι αναφορές σε σκιές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα φωτεινά αποτελέσματα...
Διαβάστηκε φορες
Η σκιά δημιουργείται στα σημεία που δεν φτάνει το φως. Όμως στα τραγούδια, κάποιες φορές, οι αναφορές σε σκιές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα φωτεινά αποτελέσματα...

1. Η Σκιά Μου Κι Εγώ – Δήμητρα Γαλάνη
(Βασίλης Τσιτσάνης-Κώστας Βίρβος)
Η επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι Ακρογιαλιές Δειλινά, με ερμηνεύτρια την Δήμητρη Γαλάνη, οδήγησε τον Βασίλη Τσιτσάνη να της γράψει ένα ακόμα ανάλογο τραγούδι. Ο Κώστας Βίρβος έγραψε τους στίχους του εντός εικοσαλέπτου πάνω στη μελωδία του Τσιτσάνη και το Η Σκιά Μου Κι Εγώ αποτέλεσε τελικά ένα από τα δυνατά χαρτιά του άλμπουμ Σκοπευτήριο (1975).

2. Casting Lazy Shadows – Puressence
(James Mudriczki-Tony Szuminski-Kevin Matthews-Neil McDonald)
Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν μέσα από το ντεμπούτο των Puressence που είχε για τίτλο το όνομά τους και κυκλοφόρησε το 1996. Η διάχυτη μελαγχολία και η «ευρύχωρη» ατμόσφαιρα αποτέλεσαν «μαγνήτες» για το ελληνικό κοινό που τους αγάπησε ιδιαιτέρως.

3. Το Όνειρο Της Σκιάς – Θανάσης Παπακωνσταντίνου
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Ένα επίμονο «πετάρισμα» των εγχόρδων περιτριγυρίζεται από μια σειρά ηχητικών δειγμάτων (από τον δρόμο, την τηλεόραση, το σινεμά και αλλού) και μια λούπα κρουστών αποτρέπει το σύνολο από το να καταρρεύσει. Ένα εφιαλτικό ορχηστρικό από το αβανγκαρντίστικο Η Βροχή Από Κάτω (2006).

4. White Shadows – Coldplay
(Guy Berruman-Jonny Buckland-Will Champion-Chris Martin)
Το X&Y (2005) μπορεί να μην αποτέλεσε μια από τις καλύτερες στιγμές των Coldplay, η εν λόγω επιλογή, όμως, αποδεικνύει ότι, 
ακόμα και στα κάτω τους, ετούτοι οι Βρετανοί είναι ικανοί να «ξερνάνε» επικά άσματα με θρησκευτικές προεκτάσεις, στην γνωστή επιτυχημένη παράδοση των U2.

5. Σκιές – Ειρήνη Τουμπάκη 
(Πέτρος Δουρδουμπάκης)
Ένα όμορφο ζεϊμπέκικο από το άλμπουμ 10 Γυναικείες Φωνές του Πέτρου Δουρδουμπάκη (2010) με εξαιρετική ερμηνεία από την Ειρήνη Τουμπάκη. Μερικές φορές οι παλιοί «δρόμοι» επανέρχονται στο σήμερα με ουσιαστικό τρόπο...

6. Cast No Shadow – Oasis
(Noel Gallagher)
Ο Noel Gallagher έγραψε το τραγούδι αυτό για τον Richard Ashcroft των The Verve που εκείνο τον καιρό περνούσε μια φάση απογοήτευσης με την μπάντα του – όταν του το έπαιξε, ο Ashcroft βούρκωσε. Συμπεριλήφθηκε στο κολοσσιαίας επιτυχίας άλμπουμ What’s The Story (Morning Glory)? του 1995 και, παρότι δεν είναι από τα πλέον γνωστά κομμάτια, αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του.

7. Η Σκιά – Ορφέας Περίδης
(Ορφέας Περίδης-Γιώργος Θεοδωρόπουλος)
Άλλο ένα ζεϊμπέκικο, από τον Ορφέα Περίδη αυτή τη φορά, ο οποίος πάντα δίνει χώρο στα λαϊκά στοιχεία στους δίσκους του. Από το άλμπουμ Τι Θα Πει Ζωή που κυκλοφόρησε το 2003.

8. Shadow Play – Rory Gallagher
(Rory Gallagher)
Μια λαχταριστή φέτα από το καταιγιστικό μπλουζ-ροκ υβρίδιο του Ιρλανδου μάγου της κιθάρας μέσα από το άλμπουμ του Photo-Finish του 1978.

9. Η Σκιά – Νίκος Πορτοκάλογλου
(Νίκος Πορτοκάλογλου)
Μια ατμοσφαιρική στιγμή, με χαμηλόφωνα κουπλέ και εκρήξεις στο ρεφραίν, μέσα από το άλμπουμ Δίψα (2003), ένα από τα καλύτερα του Νίκου Πορτοκάλογλου των τελευταίων χρόνων.

10. Shadows Fall – The Coral
(James Skelly-Lee Southall-Bill Ryder-Jones-Paul Duffy-Nick Power-Ian Skelly)
Το ομότιτλο του πρώτου EP (2001) της μπάντας τραγούδι, το οποίο, σε μια κάπως διαφορετική εκδοχή, συμπεριλήφθηκε και στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, The Coral (2002). Υπάρχει κάτι μαγικό στον τρόπο που συνδυάζουν τα φωνητικά τους, τις κιθάρες και τον ρυθμό – αποπνέουν κάτι μυστικό...

* Φωτογραφία εξωφύλλου από εδώ.
Διαβάστε ακόμα