Οι Mogwai επιστρέφουν!

Σήμερα ετοιμαζομαστε για την συναυλια των σκωτσέζων Mogwai.
Διαβάστηκε φορες
Σήμερα ετοιμαζομαστε για την συναυλια των σκωτσέζων Mogwai οι οποίοι για άλλη μία φορά θα μας καταπλήξουν ευχάριστα και θα μας παρασύρουν σε ένα μαγικό ταξίδι μακριά από τα προβλήματα που μας καταθλίβουν. Με πρόσχημα το live comeback των Mogwai θεώρησα σωστό να τους συστήσω σε εκείνους που δεν τους ξέρουν και να φρεσκάρω την μνήμη εκείνων που είναι εξικειωμένοι με την μπάντα.

Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει το 1995 στην Γλασκόβη όπου και δημιουργείται το συγκρότημα. Από την αρχή δίνουν το μουσικό στίγμα το οποίο είναι τα μεγάλα κιθαριστικά solo, η μελωδικότητα, οι έντονες ηχητικές αντιθέσεις και τέλος η χρήση εφέ στην κιθάρα. Οι masterminds πίσω από τους Mogwai είναι ο Stuart Braithwaite στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο Dominic Aitchison στο μπάσο, o Barry Burns στην κιθάρα, το πιάνο, το synthesiser και τα φωνητικά και ο Martin Bulloch στα ντραμς.

Το όνομά του το οφείλει στην ταινία Gremlins”. Ειδικότερα, στην ταινία, Mogwai ονομαζόταν το πρώτο στάδιο της μεταμόρφωσης των Gremlins πριν γίνουν τέρατα.

Αρχικά το Φεβρουάριο του 1996 κυκλοφορούν το Tuner/Lowerτο οποίο ηχητικά μεταπηδάει από τα ήρεμα μελωδικά σε πιο τραχειά και έντονα σημεία. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση.

 Η επιτυχία είναι συνηφασμένη με το όνομα των Mogwai. Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, το “Mogwai Young Τeam”. Κατατάχθηκε στην εβδομηκοστήπέμπτη (75) θέση στα Uk Charts και είχε guest εμφανίσεις από τους Sidan Moffat και την indie μπάντα του Arab Strap. 

Το 1998 οι Mogwai κυκλοφορούν ένα δίσκο με διασκευές σε κομμάτια των Black Sabbath αι όχι μόνο,το “Kicking A Dead Pig το οποίο άγγιξε την εξηκοστή θέση στα UK Charts. Από την άλλη πλευρά είχε το Fear Satanμε remixes το οποίο έφτασε αντίστοιχα στην θέση 57. Οι Mogwai με την συνεργασία άλλων συγκροτημάτων έχουν κυκλοφορήσει πολλές διασκευές σε μπάντες όπως στους Manic Street Preachers. Παρ' όλα αυτά ,συγκροτήματα όπως οι Blur και τραγουδιστές όπως ο Axl Rose και ο Robbie Williams έχουν δεχτεί τα πυρά των Mogwai είτε μέσα από μπλουζάκια είτε μέσα από συνεντεύξεις τους.

Το 1999 το Come on die youngέρχεται να κάνει την διαφορά. Είναι ένα καθαρά instrumental άλμπουμ με ήπιες μελωδίες. Ταξιδιάρικο που σε παραπέμπει στα τοπία της Σκωτίας.

Μετά από 2 χρόνια κυκλοφορεί το Ep +2το οποίο έχει τις τέλειες αναλογίες. Όπως φαινεται μέσα από το μουσικό προφίλ της μπάντας η μελωδία και τα βίαια ξεσπάσματα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος, στο “Ep +2” οι Mogwai κααταφέρνουν να βρουν τις τέλειες αναλογίες στα χαρακτηριστικά αυτά και να δημιουργήσουν μελωδικά και σκληρά κομμάτια τα οποία προκαλούν μία ακουστική γαλήνη στιν ακροατή.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το Rock Actionτο οποίο βρέθηκε στην εικοστητρίτη θέση στα UK Charts. Σε σύγκριση με το προηγούμενο από την μία το άλμπουμ αυτό μετριάζει την έκρηξη συναισθημάτων σε ηχητικά σκαμπανευάσματα και από την άλλη δίνει βαρύτητα στον ήχο και όχι τόσο στην μελωδία.

Το 2003 οι Mogwai κάνουν μία επιστροφή πίσω στον ήχο του Come On Die Young”. Με το Happy Songs For Happy Peopleδημιουργούν κομμάτια sound-scapes και από την άλλη κομμάτια που απεικονίζουν μελαγχολικά συναισθήματα.

Το 2005 κυκλοφορούν το “Government Commissions: BBC Sessions 1996-2003” το οποίο αποτελείται από εκπομπές του John Peel. Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του. Θεωρείται ένα αριστούργημα από τους ίδιους προς τους θαυμαστές τους εξαιτίας της εξαιρετικής μαεστρίας με την οποία παίζουν στα κομμάτια και τα έντονα σημεία που έχουν.

To “Mr Beastήρθε το Μάρτιο του 2006 για να εντυπωσιάσει αρχικά με το εξώφυλλο του και στη συνέχεια με τις μελωδίες του. Το artwork το έχει επιμεληθεί η Amanda Church με αρκετή λεπτομέρια στο σκίτσο. Ηχητικά το άλμπουμ έχει έντονες μελωδίες, χωρίς έντονο ηλεκτρονικό ήχο. Για άλλη μία φορά οι Mogwai αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους σημείο είναι οι παρατεταμένες κιθαριστικές και ακουστικές μελωδίες.

Το 2006 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για το συγκρότημα αφού την ίδια περίοδο κυκλοφορούν και το soundtrack του ντοκιμαντέρ “Zidane - A 21st Century Portrait - An Original Soundtrack By Mogwai ”. Ο στόχος του soundtrack είναι να δημιουργήσει “ηχητικές” εικόνες για την πλοκή, κάτι δηλαδή που είναι ήδη δοκιμασμένο και από άλλες μπάντες του είδους αλλά από την άλλη δεν παύει να είναι κάτι όμορφο.

To “Hawk is Howling” είναι ένα από τα πλέον κλασικά άλμπουμ των Mogwai. Κυκλοφόρησε το 2008 και θεωρείται ακόμα και μετ'α από τέσσερα χρόνια το masterpiece του συγκροτήματος. Από την μία ακολουθεί το κλασικό μοτίβο από παρατεταμένα ακουστικά σόλο αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούν εφέ τα οποία τους κάνουν να ακούγονται πιο σκληροί και να θυμίζουν space rock. 

Το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο live άλμπουμ του συγκροτήματος τοSpecial Moves”. Είναι αναμφίβολα η ώριμη στιγμή των Mogwai, από την μία το tracklisting στο οποίο αναμειγνύονται τα κομμάτια της μουσκής πορείας της μπάντας και από την άλλη η μαεστρία που παίζει ο κιθαρίστας τους, ο Stuart Braithwaite.

Το 2011 κυκλοφορούν το “Hardcore will never die but you will”. Είναι στο απόγειο της δημιουργηκότητας και της μελωδικότητας αν και ο θόρυβος τοποθετείται στα σωστά σημεία έτσι ώστε το άλμπουμ να μη γίνεται μονότονο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κομμάτι “You're Lionel Richie” το οποίο αν και ξεκινά μελωδικά στην μέση του κομματιού γίνεται η ανατροπή, αφού κυριαρχεί ο θόρυβος και ο ήχος της κιθάρας είναι πιο σκληρός.

Κλείνοντας αυτή την σύντομη περιήγηση στην πορεία των σκωτσέζων Mogwai πιστεύω ότι αυτόι το live θα αποτελέσει ένα βάλσαμο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από τις μελωδίες τους θα μας δωθεί μία ευκαιρία να χαθούμε σε ειδυλιακά και πανέμορφα μέρη. Let's join the trip!


Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα