Γ. Κότσιρας & Εστουδιαντίνα @ Τεχνόπολη: Το Χθες στο Σήμερα - ή περίπου

Σε έναν από τους τελευταίους σταθμούς της κοινής τους περιοδείας, έδωσαν μια επιτυχημένη συναυλία στην Τεχνόπολη.
Διαβάστηκε φορες


Καθώς το φθινόπωρο διαδέχεται το καλοκαίρι, οι περιοδείες των καλλιτεχνών φτάνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους - έτσι και αυτή του Γιάννη Κότσιρα και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Μία από τις τελευταίες στάσεις τους ήταν και αυτή στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στην οποία εμφανίστηκαν επίσης ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ειρήνη Τουμπάκη.

Η συγκεκριμένη περιοδεία έγινε, ως γνωστόν, με βάση το άλμπουμ Η Σμύρνη Του Έρωτα που κυκλοφόρησε τον περασμένο χειμώνα και που περιείχε ερωτικά τραγούδια της σμυρναίικης παράδοσης, παιγμένα από την αξιόλογη ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και ερμηνευμένα κυρίως από τον δημοφιλή ερμηνευτή. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στη συναυλία της Τεχνόπολης ακούστηκαν αποκλειστικά τραγούδια από αυτό το ρεπερτόριο. Είναι, νομίζω, θετικό το ότι οι συντελεστές δεν ενέδωσαν στον πειρασμό να προσθέσουν άλλου είδους κομμάτια στο setlist, π.χ. κάποιες επιτυχίες από τη δισκογραφία του Κότσιρα, παρότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κράχτη για το πολυπληθές κοινό του τελευταίου.Όχι ότι ήταν λίγος ο κόσμος εκείνο το βράδυ στο Γκάζι, κάθε άλλο. Όλα τα καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί ήταν γεμάτα ενώ υπήρχαν και πολλοί όρθιοι ή καθισμένοι στα γύρω πεζούλια, κυρίως νεαρόκοσμος αυτός, πράγμα επίσης αξιοσημείωτο και ενθαρρυντικό. Φαίνεται ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το τραγούδι των προγόνων τους, έστω κι αν δεν γνώρισαν ούτε τον τόπο ούτε την εποχή που το γέννησε. Από την άλλη, υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο ο δίσκος Η Σμύρνη Του Έρωτα και η εν λόγω σειρά συναυλιών βοηθούν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα.Το βασικό μου συμπέρασμα από τη συναυλία στην Τεχνόπολη είναι ότι η Εστουδιαντίνα είναι μια πραγματικά εξαιρετική ορχήστρα. Αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς που έχουν προφανώς δουλέψει πολύ ώστε να ακούγονται σαν ένα απόλυτα δεμένο σύνολο. Και βέβαια είναι γνώστες και μελετητές της παράδοσιακής μουσικής, πράγμα που από μόνο του δίνει 
κύρος στο όλο εγχείρημα. Σε συνδυασμό με τον πολύ καλό ήχο που επέτρεπε να ακούγονται σωστά και καθαρά όλα τα όργανα, οι εκτελέσεις υπήρξαν απολαυστικές και προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένος ακόμα και αν άκουγα την Εστουδιαντίνα σε αποκλειστικά ορχηστρικό ρεπερτόριο. Σοφά πάντως επέλεξαν να υπάρχουν ορχηστρικά διαλείμματα ανάμεσα στα τραγούδια, όπως ακριβώς και στο άλμπουμ.Οι ερμηνευτές από την άλλη αποτελούν πιο «μπερδεμένη» υπόθεση. Ο Γιάννης Κότσιρας, ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, είναι αναντίρρητα από τους πολύ καλούς τραγουδιστές που διαθέτουμε, όμως ο κόσμος του σμυρναίικου τραγουδιού μάλλον δεν είναι το φόρτε του. Υπήρξε επαρκέστατος τεχνικά αλλά όχι απόλυτα ταιριαστός με το κλίμα και το άρωμα των έργων που κλήθηκε να υπηρετήσει. Ο Θοδωρής Μέρμηγκας, νέος ερμηνευτής, ήταν εξαιρετικός κυρίως όταν έκανε δεύτερα φωνητικά ενώ όταν ερμήνευσε μόνος φάνηκε να μην είναι σε πολύ καλή μέρα. Η αποκάλυψη της βραδιάς πάντως, τουλάχιστον για όσους δεν την ήξεραν από πριν, ήταν η Ειρήνη Τουμπάκη, η οποία ήταν εξαιρετική και προσωπικά θα την έβλεπα ευχαρίστως και σε ένα ολόκληρο ανάλογο πρόγραμμα. Στο συγκεκριμένο πάντως, η συμμετοχή η δική της αλλά και του Μέρμηγκα υπήρξε σχετικά περιορισμένη.Συνολικά, η συναυλία υπήρξε, νομίζω, ιδιαίτερα επιτυχημένη. Οι παλιοί θυμήθηκαν και οι νεότεροι έμαθαν ή ξανάκουσαν τραγούδια που ούτως ή άλλως συνεχίζουν να ζουν μέσα από τις επανεκτελέσεις τους σε κουτούκια, ρεμπετάδικα, ταβέρνες και συναυλιακούς χώρους. Όμως, για να επανέλθω και σε μια νίξη που έκανα νωρίτερα, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα του ποιος και με ποιο τρόπο θα μπορέσει, όχι απλά να αναπαράξει, όπως έκανε η Εστουδιαντίνα με τον Γιάννη Κότσιρα, αλλά να εκσυγχρονίσει, να φέρει σε διάλογο με το σήμερα, αυτό το σώμα δουλειάς. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πάντα το ζητούμενο σε ό,τι αφορά το παρεξηγημένο και ταλαιπωρημένο πεδίο που ονομάζουμε «Παράδοση» και που δεν επετεύχθη, ίσως γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός τελικά, στη συναυλία που έγινε προχτές στην Τεχνόπολη.Setlist:

1. Ορχηστρικό
2. Πού Να Βρω Γυναίκα Να Σου Μοιάζει
3. Το Κουκλί Της Κοκκινιάς
4. Ελενίτσα
5. Καρδιά Ορφανή
6. Μήλο Μου Και Μανταρίνι
7. Η Μικροπαντρεμένη
8. Ορχηστρικό
9. Ορχηστρικό
10. Αχ Βρε Θάλασσα Κακούργα
11. Τα Παιδιά Της Γειτονιάς Σου
12. Αερόπλανο Θα Πάρω
13. Ορχηστρικό
14. Μισιρλού
15. Ο Αντώνης Ο Βαρκάρης
16. Η Πεθερά Μου
17. Μπαρμπαγιαννακάκης
18. Εγώ Θέλω Πριγκιπέσσα
19. Παραπονιάρα
20. Όμορφα Που ‘Ναι Την Αυγή
21. Όμορφη Σμυρνιά
22. Το Γελεκάκι
23. Τικ-τακ
24. Μανάκι Μου
25. Άμαν Κατερίνα Μου

Encore

26. Δε Σε Θέλω Πια
27. Πού Να Βρω Γυναίκα Να Σου Μοιάζει* Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσαντίλας

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα