Είδαμε τους Νάνους, τους Jane Doe και τους 10Code στο Bios!

O Ασκληπιός Ζαμπέτας από τις Τρύπες, και πάλι στη σκηνή μαζί με τους Νάνους, οι Jane Doe που κινούνται δυναμικά στην ανεξάρτητη indie ροκ σκηνή της χώρας και οι νέοι και ελπιδοφόροι 10Code, στο Bios!
Διαβάστηκε φορες
Το περασμένο Σάββατο στο Bios έγινε το Live των Νάνων, των Jane Doe και των 10Code.

Αυτό που μου δημιούργησε ιδιαίτερη προσμονή γι αυτό το live, σε σχέση με τα πολλά και ενδιαφέροντα live που στήνονται στην Αθήνα από αξιόλογες μπάντες αυτού του βεληνεκούς, ήταν οι Νάνοι, τους οποίους δεν είχα ακούσει ποτέ, αλλά στη μπάντα συμμετέχει ο Ασκληπιός Ζαμπέτας από τις Τρύπες! Για έναν τριαντάρη σαν και μένα, όπου είχε δει τις Τρύπες όταν ακόμη πήγαινε σχολείο, καταλαβαίνεις το δέος που ένιωθα, στην ιδέα ότι θα ξαναέβλεπα και πάλι στη σκηνή μετά από τόσα χρόνια, ένα μέλος από τις Τρύπες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ήταν λίγο πριν τις 12, όταν στη σκηνή ανέβηκαν οι 10Code και στο Bios πρέπει να ήταν ήδη γύρω στα 120 άτομα, αρκετά για να δημιουργηθεί ωραία ατμόσφαιρα. Δυνατές κιθάρες, πάρα πολύ ωραίες μελωδίες και ένας τραγουδιστής που πραγματικά δεν γίνεται να μην ξεχωρίσεις τη χροιά και τις δυνατότητες της φωνής του. Έπαιξαν περίπου για 50 λεπτά δικά τους τραγούδια με εξαίρεση δύο διασκευές από Strokes και Queen of the Stone Age, ξεκαθαρίζοντάς μας ποιες είναι οι επηρροές τους!
Νομίζω ότι αυτό το συγκρότημα θα το ακούσουμε πολλές φορές στο μέλλον...


Τη σκυτάλη πήραν οι Jane Doe, τους οποίους τους είχα δει live πριν μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και είχα την περιέργεια να δω τι έχει αλλάξει από τότε. Πολύ πιο ώριμοι πλέον, με προσεγμένη παρουσία, από την κίνηση της μπάντας επάνω στη σκηνή, μέχρι τις ειδικά επιμελημένες βιντεοπροβολές, αλλά και παικτικά, με φρέσκες και ενδιαφέρουσες ενορχηστρωτικές ιδέες. Η εμφάνισή τους βασίστηκε στο δικό τους υλικό φυσικά και στο νέο τους album το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό από την Puzzle Music. H ώρα πέρναγε και ο κόσμος άρχισε δυστυχώς σιγά-σιγά να αραιώνει. Παρόλα αυτά οι Jane Doe δεν έδειχναν να πτοούνται με έναν frontman ο οποίος έδειχνε να το ζει το live, σεβόμενος όλους όσους ήρθαν να δουν το συγκρότημα και γι αυτό του βγάζω το καπέλο!

Οι Jane Doe τελείωσαν το set τους και ήρθε η ώρα των "γερόλυκων" Νάνων. Μπάσο, τύμπανα και τρεις κιθάρες on stage, η προσοχή όμως όλων (λίγων και καλών πλέον) στραμμένη στη δεξιά πλευρά της σκηνής, στον Ασκληπιό Ζαμπέτα. Ήταν ίδιος όπως τότε, απλά με γκρίζο μαλλί τελικά, όπως και τα υπόλοιπα μέλη των Νάνων. Παρά το ελληνόφωνο όνομά τους και αυτοί μας παρουσίασαν αγγλόφωνο υλικό. Δε μπορώ να πω ότι μου έμεινε τελικά κάποια συγκεκριμένη μελωδία στο μυαλό. Αυτό που μου έμεινε ήταν τα σκληρά φωνητικά και οι πειραματισμοί στις κιθάρες. Υποθέτω αυτό ήταν και το ζητούμενό τους. Σε καμμία περίπτωση δεν θύμιζε τίποτα ο ήχος από Τρύπες. Ευτυχώς, γιατί αν έμοιαζε δε θα είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ.
Το να συνδιαστούν τρεις κιθάρες επάνω στη σκηνή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά οι Νάνοι τα κατάφεραν πολύ καλά, επιλέγοντας ιδιαίτερα παιξίματα, δημιουργώντας έναν πολύ ενδιαφέρον ήχο. Ειδικά σε κάποια στιγμή παρατήρησα ότι ο Ζαμπέτας, δεν είχε καν συνδεδεμένη την κιθάρα στον ενισχυτή του, αλλά το καλώδιο πήγαινε κατευθείαν στο χέρι του, με το οποίο σε συνδιασμό με τα πολλά πετάλια που είχε στα πόδια του, κατάφερε και έβγαλε πρωτότυπους ήχους που προσέθεταν επιπλέον groove στους ήδη δυνατούς Νάνους.


Γενικά λοιπόν, ήταν μία βραδιά που απόλαυσαν οι λάτρεις του είδους. Τρία συγκροτήματα τα οποία το καθένα έχει κάτι να πει κι έχει έναν πραγματικό λόγο ύπαρξης, παρουσίασαν τη δουλειά τους σε έναν ωραίο χώρο στο οποίο πρέπει να σημειώσω ότι είχε και άρτιο - απολαυστικό ήχο!

Ακολουθήστε τους!

http://www.10-code.com/

http://www.facebook.com/TheJaneDoeBand


http://www.nanoi.gr/

Οι φωτογραφίες είναι του Θοδωρή Καλούσου.
Διαβάστε ακόμα