Music is my Radar - Best albums of 2009 (1-10)

Κορυφαία κυκλοφορία για το 2009, σύμφωνα με την στήλη μας, αποτελεί το Humbug των Arctic Monkeys. Το συγκρότημα συνεχίζει την πορεία ενηλικίωσής του αφού μεσολάβησαν...
Διαβάστηκε φορες
Στο σημερινό Music is my radar θα ασχοληθώ με τα 10 albums που ευχαριστήθηκα περισσότερο την χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες.

Κορυφαία κυκλοφορία για το 2009 αποτελεί, σύμφωνα με την στήλη, ο δίσκος των Arctic Monkeys με τίτλο Humbug σε παραγωγή των Josh Homme και James Ford. Το συγκρότημα συνεχίζει την πορεία ενηλικίωσής του αφού μεσολάβησαν αρκετές ώρες ακρόασης της δισκογραφίας των Black Sabbath, Cream αλλά και του Jimmy Hendrix. Αναλυτική κριτική του album μπορείς να διαβάσεις εδώ.


Ο 25χρονος Λονδρέζος Jack Penate με το Everything is new θυμίζει τραγουδοποιούς των 80’s και αναμιγνύει στις συνθέσεις του την λευκή soul της συγκεκριμένης δεκαετίας με latin tropicalia afrobeats ρυθμούς. Το album περιλαμβάνει 9 από τα πιο χαρούμενα τραγούδια που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

Το 2009 τρία πολύ ελπιδοφόρα νέα συγκροτήματα κυκλοφόρησαν τις πρώτες δουλειές τους:
Οι Pains of being pure at heart από το Brooklyn με τον ήχο τους να προσεγγίζει αυτόν της θρυλικής εταιρείας Sarah Records. Το ομώνυμο πρώτο album του σχήματος του Kip Berman και της Ασιάτισσας φίλης του Peggy Wang  θα μπορούσε να είναι κυκλοφορία της εταιρείας από το Bristol, ενώ είναι εμφανώς επηρεασμένοι και από τους Teenage Fan Club και τους Jesus and Mary Chain.


Οι Mummers και το Tale to tell αποτελούν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. Σίγουρα εμείς που δεν έχουμε μείνει ικανοποιημένοι από τις κυκλοφορίες της Bjork τα τελευταία χρόνια θα βρούμε παρηγοριά στο σχήμα της Raissa Khan-Panni, η οποία τραγουδάει, γράφει στίχους εμπνευσμένους από παιδικά παραμύθια και παίζει πιάνο. Το συγκρότημα συμπληρώνει ο ορχηστρικός συνθέτης Mark Brighton και για στην ηχογράφησή του δίσκου συμμετέχουν 20 μουσικοί.

Στα ντεμπούτα που ξεχώρισαν το 2009 συγκαταλέγεται και αυτό των Girls, που παρά το όνομά τους, δεν περιλαμβάνουν κανένα κορίτσι στην σύνθεσή τους. Κατάγονται από το San Francisco και έχουν "λιώσει" στις ακροάσεις το Pet Sounds των Beach Boys αλλά σε αρκετά τραγούδια θυμίζουν και τους Jesus and Mary Chain. Πάλι αυτοί…

Οι Καναδοί Metric κυκλοφόρησαν το τέλειο electro pop album, συνοδευόμενο  από speedαριστές κιθάρες και την εξαιρετική φωνή της Emily Haines, για το 2009 με τίτλο Fantasies.

Ο Morrissey συνέχισε την φετινή χρονιά το σερί των εξαιρετικών του κυκλοφοριών σε αυτήν την δεκαετία με το Years of Refusal, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτική κριτική εδώ.

Το Tonight: Franz Ferdinand είναι το τρίτο album του Alex Kapranos και της υπόλοιπης παρέας από την Γλασκόβη. Στο album το συγκρότημα  φλερτάρει με τον ηλεκτρονικό ήχο χωρίς να απογοητεύει εμάς που τους λατρέψαμε με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους.

Η δεύτερη solo δουλειά του Jarvis Cocker με τίτλο Further complications, λεπτομέρειες εδώ, ευχαρίστησε τους παλιούς φίλους των Pulp, αλλά και αυτούς που αρέσκονται στον πιο rock ήχο, αφού παραγωγή στο συγκεκριμένο album έχει κάνει ο Steve Albini

Οι Last Drive επέστρεψαν το 2009 με το Heavy Liquid, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά το Subliminal, ενθουσιάζοντας όλους εμάς αφού ο δίσκος τους είναι μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες τους. Αναλυτική κριτική εδώ.

Παρακάτω το Top 10 των albums για το 2009. Για τις θέσεις 11-40 δες εδώ.

1. ARCTIC MONKEYS – Humbug
2. JACK PENATE – Everything is new
3. FRANZ FERDINAND – Tonight: Franz Ferdinand
4. MUMMERS – Tale to tell
5. THE PAINS OF BEING PURE AT HEART – The pains of being pure at heart
6. MORRISSEY – Years of refusal
7. GIRLS – Album
8. JARVIS COCKER – Further comlpications
9. LAST DRIVE – Heavy liquid
10. METRIC – Fantasies

Διαβάστε ακόμα