Οι καλύτερες ταινίες του 2009

Το 2009 ήταν ιδιαίτερα απολαυστική χρονιά για τους σινεφίλ! Η συντακτική ομάδα του mixgrill ψήφισε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς το Gran Torino του 79χρονου Clint Eastwood  στην οποία υποδύεται έναν ιδιότροπο, ρατσιστή, βετεράνο του πολέμου της Κορέας.
Διαβάστηκε φορες
Αν και το 2009 δεν ήταν ιδιαίτερα απολαυστική χρονιά όσo αφορά τις μουσικές κυκλοφορίες, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις ταινίες που παρακολουθήσαμε στις σκοτεινές αίθουσες. Η τελευταία χρονιά των zeros ήταν ιδιαίτερα απολαυστική για τους σινεφίλ!

Η συντακτική ομάδα του mixgrill ψήφισε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς την φημολογούμενη τελευταία, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ταινία του 79χρονου πια Clint Eastwood στην οποία υποδύεται ο ίδιος έναν ιδιότροπο, ρατσιστή, βετεράνο του πολέμου της Κορέας. Η ερμηνεία του μεγάλου ηθοποιού στο Gran Torino είναι από τις καλύτερες στην πολυετή καριέρα του.

Στην δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται η συγκινητική ιστορία των «Σφραγισμένων χειλιών». Η ερωτική σχέση του άβγαλτου 15χρονου Michael Berg και της ώριμης 40αρας Hanna Schmitz που είχε διατελέσει στο παρελθόν φρουρός στις φυλακές του Άουσβιτς. Στα πλεονεκτήματα της ταινίας η εντυπωσιακή Kate Winslet και το δυνατό φινάλε της.


Ακολουθεί το oscar-ικό Slumdog Millionaire του Danny Boyle, η ιστορία δηλαδή του φτωχού, αμόρφωτου, νεαρού «μπουφετζή» Τζαμάλ ο οποίος σχεδόν θριαμβεύει στην Ινδική εκδοχή του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Παράλληλα παρακολουθήσαμε στο φιλμ και μια γρήγορη ξενάγηση στην Βομβάη του σήμερα και του χθες μέσα από την περίπλοκη και γεμάτη δυστυχία ζωή του πρωταγωνιστή.

Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η εξιστόρηση των τελευταίων 8 χρόνων της ζωής του πρώτου ανοιχτά εκδηλωμένου ομοφυλόφιλου, και παράλληλα ακτιβιστή, εκλεγμένου σε δημόσιο αξίωμα Harvey Milk. Ο αγώνας του και η προσπάθειά του για να εξασφαλίσει ανθρώπινα δικαιώματα στην gay κοινότητα στα 70’s με τον Gus Van Sant στην σκηνοθεσία να καταφέρνει να αποδώσει με επιτυχία το κλίμα της συγκεκριμένης δεκαετίας και τον Sean Penn, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να κερδίζει και τους πιο δύσπιστους.

Την πεντάδα των καλύτερων ταινιών της χρονιάς συμπληρώνει η ευρηματική μεταφορά της κινηματογραφικής νουβέλας που εκδόθηκε το 1920 και εξιστορεί την ασυνήθιστη πορεία της ζωής του Benjamin Button που ξεκινάει από το 1918 και φτάνει έως τον 21ο αιώνα σε σκηνοθεσία του David Fincher. Συγκλονιστικές οι πρωταγωνιστικές ερμηνείες του Brad Pitt και της Cate Blanchett.


Από τις θέσεις 5 έως 10 στην λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για το mixgrill ακολουθούν η επιστροφή του Michael Haneke με το διαφορετικό, σε σχέση με τις δημιουργίες που μας είχε συνηθίσει, The White Ribbon που εξιστορεί την ιστορία ενός Βαυαρικού χωριού τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου πολέμου, οι "Ραγισμένες αγκαλιές" του μεγάλου Pedro Almodόvar με την  εκρηκτική Penelope Cruz, το "Κορίτσι με το τατουάζ" από την Σουηδία, το συναισθηματικό Fish Tank και την δεκάδα συμπληρώνει το Waltz with Bashir.

Ακολουθεί το Top 15:

1.    Gran Torino
2.    The reader (Σφραγισμένα χείλη)
3.    Slumdog Millionaire
4.    Milk
5.    The curious case of Benjamin Button (Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον)
6.    Das Weisse Band (Η λευκή κορδέλα)
7.    Los Abrazos rotos (Ραγισμένες αγκαλιές)
8.    The Girl With The Dragon Tattoo (Το κορίτσι με το τατουάζ)
9.    Fish Tank
10.    Waltz with Bashir (Βαλς με τον Μπασίρ)
11.    Inglourious Basterds (Αδωξοι Μπάσταρδη)
12.    Three monkeys (Οι 3 πίθηκοι)
13.    Ακαδημία Πλάτωνος
14.    Soul Kitchen (Κουζίνα με ψυχή)
15.    Up (Ψηλά στον ουρανό)

Διαβάστε ακόμα