Music is my Radar - Φεβρουάριος '10

Ο Φεβρουάριος αποδεικνύεται μήνας ορόσημο για τον ηλεκτρονικό ήχο, μιας και οι σημαντικότερες κυκλοφορίες προέρχονται από τον ευρύτερο αυτόν  χώρο. Φυσικά μιλάμε για τα νέα albums των Hot Chip, Yeasayer και Delphic.
Διαβάστηκε φορες
Ο Φεβρουάριος αποδεικνύεται μήνας ορόσημο για τον ηλεκτρονικό ήχο, μιας και οι σημαντικότερες κυκλοφορίες προέρχονται από τον ευρύτερο αυτόν  χώρο. Φυσικά μιλάμε για τα νέα albums των Hot Chip, Yeasayer και Delphic.

Album του μήνα χαρακτηρίζεται η δεύτερη κυκλοφορία Odd blood των Yeasayer το οποίο, παρόλο που κυκλοφόρησε επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου, είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο από τις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη και ενδεχομένως θα τους αναδείξει στους MGMT του 2010. Οι επιρροές από τους Talking Heads και Brian Eno και την synth pop των 80’s είναι εμφανείς, ενώ ιδιαίτερα παθιασμένη χαρακτηρίζεται η ερμηνεία του Chris Keating. Εκτός από το πρώτο single Ambling Alp που έχει βγει από τον προηγούμενο Οκτώβριο και το O.N.E. που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, ξεχωρίζουν επίσης τα μελλοντικά hits Love me girl και Rome, όπως και Madder red και I remember.

Το One life stand είναι το πολυαναμενόμενο τέταρτο album των Hot Chip και νομίζω πώς είναι από τις κυκλοφορίες που θα συζητηθούν αρκετά το επόμενο διάστημα. Dance pop, eurodisco και house ρυθμοί κυριαρχούν στον πιο εμπορικό δίσκο του συγκροτήματος. Το Keep Quiet είναι εμπνευσμένο από την Susan Boyle, αφού το συγκρότημα παρακολούθησε την ερμηνεία της στο I dreamed a dream. Εκτός από τo single One life stand, που η αλήθεια είναι πώς μοιάζει αρκετά με το White horse,  και το Take it in, ξεχώρισα  ακόμα τα Thieves in the night, I feel better και We have love.

Οι Delphic με τα δύο πρώτα singles τους, This momentary και Counterpoint που είχαν κυκλοφορήσει το 2009, είχαν προκαλέσει το απαιτούμενο hype ώστε να περιμένουμε με ανυπομονησία το ντεμπούτο τους Acolyte που βγήκε τον Ιανουάριο του 2010. Ακόμα καλύτερα είναι όμως και τα δύο singles τους για το 2010, Doubt και Halcyon. Οι Delphic, παρόλο που σίγουρα δεν πρωτοτυπούν, είναι από τα σχήματα που θα πρωταγωνιστήσουν στα μουσικά δρώμενα της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα για το Acolyte μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Το Stiches του Larry Gus είναι ένα από τα καλύτερα electro albums, για την εγχώρια σκηνή, των τελευταίων ετών και δικαίως έχει προκαλέσει τέτοιο θόρυβο. Ηθικός αυτουργός είναι ο Παναγιώτης Μελίδης από την Βέροια που, λόγω σπουδών, χρησιμοποιεί ως έδρα την Βαρκελώνη το τελευταίο διάστημα.  Το album κυκλοφόρησε στην cast-a-blast στο τέλος του 2009.

Το Nobody's daughter ήταν  αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει ως προσωπικό album της Courtney Love, αλλά παρόλες τις αρχικές αντιρρήσεις του ιδρυτή του σχήματος Eric Erlandson, που δεν συμμετέχει στο εν λόγω εγχείρημα, η πιο διάσημη - μετά την Yoko - χήρα του rock, κατάφερε να κυκλοφορήσει το album με το όνομα των Hole, 12 χρόνια μετά το προηγούμενο Celebrity skin. Στο Nobody's daughter η Courtney δηλώνει επηρεασμένη από τον Bowie, τους Pink Floyd και το goth των 80’s. Δεν θυμίζει τις παλιές δουλειές των Hole, εκτός από το Loser Dust.

Οι Tindersticks με το Falling down a mountain δεν θα απογοητεύσουν, αλλά ούτε και θα ενθουσιάσουν τους  φίλους τους στην πατρίδα μας. Ξεχώρισα τα Harmony around my table, She rode me down, που μοιάζει να είναι βγαλμένο από τα 60’s και Black smoke.

Αυτός που παρακίνησε την 73χρονη Dame Shirley Bassey να επιστρέψει δισκογραφικά μετά από 20 χρόνια ήταν ο David Arnold που έκανε και την παραγωγή του δίσκου της, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Manic Street Preachers, Gary Barlow, Pet Shop Boys και Kaiser Chiefs.

Για το Scratch my back ο Peter Gabriel δήλωσε εξ αρχής πώς είναι ιδιαίτερα προσωπικός δίσκος. Περιλαμβάνει μόνο διασκευές με ορχηστρικά όργανα και ξεχωρίζουν τα Listening winds των Talking Heads και My body is a cage των Arcade Fire.

Το έκτο album της σε 26 χρόνια καριέρας, εννιά χρόνια μετά το προηγούμενο, κυκλοφόρησε η Sade, από το οποίο μου άρεσε περισσότερο το εξαιρετικό ομώνυμο single Soldier of love.

ALBUMS

YEASAYER – Odd blood
HOT CHIP – One life stand
DELPHIC – Acolyte
LARRY GUS – Stiches
TINDERSTICKS – Falling down a mountain
FOOL’S GOLD – Fool’s gold
HOLE – Nobody’s daughter
SHIRLEY BASSEY – The performance
PETER GABRIEL – Scratch my back
SADE – Soldier of love

SINGLES

DELPHIC – Halcyon
HOT CHIP – One life stand
YEASAYER – O.N.E.
ARCTIC MONKEYS – My propeller
SADE – Soldier of love
SHARON JONES & THE DAP - KINGS – I learned the hard way
WILD BEASTS – We still got the taste dancing; on our tongues
FOOL’S GOLD – Surprise hotel
DELPHIC – Doubt
SOFT PACK – C’mon
BAD LIEUTENANT – Twist of fate
YEASAYER – Ambling alp
PETER GABRIEL - The book of love
OCEAN COLOUR SCENE – Magic carpet days


Διαβάστε ακόμα